Dailiojo čiuožimo čempionė dalinasi sveiko užtepo receptu

Buvusi Lietuvos dailiojo čiuožimo čempionė, modelis, TV reklamų veidas R.Gajauskaitė-Krūmienė (27 m.) – egzotiškų patiekalų mėgėja. Svečiose šalyse kaunietė stengiasi paragauti kuo įvairesnių valgių, o vėliau juos bando paruošti ir savo virtuvėje.

R.Gajauskaitė-Krūmienė labai mėgsta saldumynus, bet jais nepiktnaudžiauja.<br>G.Bitvinsko nuotr.
R.Gajauskaitė-Krūmienė labai mėgsta saldumynus, bet jais nepiktnaudžiauja.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

Apr 7, 2016, 9:32 AM, atnaujinta May 30, 2017, 5:43 AM

Daug pasaulio kraštų aplankiusi R.Gajauskaitė-Krūmienė domisi ne tik jų istorija, kultūra ar architektūra, rašo „Lietuvos ryto“ žurnalas „TV antena“. Viešėdama bet kurioje šalyje R.Gajauskaitė-Krūmienė stengiasi paskanauti vietos gyventojų ruošiamo maisto, aplankyti atokiau esančias kavines ir restoranus, išgauti patikusių patiekalų receptus.

„Keliaudama po Izraelį labai pamėgau humusą – užtepą, ruoštą iš avinžirnių, pagardintą maltomis sezamų sėklomis, aliejumi, citrinų sultimis, česnakais, kitais prieskoniais. Italijoje patiko tiramisu, Ispanijoje – jūrų gėrybių ir jautienos patiekalai“, – pasakojo moteris.

– Kokios šalies maistu žavitės?

– Izraelio. Ten tiek daug įvairovės, kad per vieną kelionę sunku visko paragauti.

Toje šalyje gausu skonių, kadangi iš viso pasaulio į Izraelį atvykę žydai atsivežė daugybės kraštų maisto tradicijas. Mano pamėgto humuso ten galima rasti beveik ant kiekvieno stalo.

– Kad paruoštum egzotišką patiekalą, dažnai Lietuvoje parduodamų produktų nepakanka. Iš kelionių parsivežate prieskonių ir kitų gardėsių?

– Iš užsienio parsivežame įvairių prieskonių, arbatos. Mano vyras Benjaminas verslo reikalais neretai vyksta į Izraelį. Kai grįžta, jo lagamine būna įvairių gardėsių.

– Egzotiški valgiai ant jūsų stalo garuoja kasdien?

– Tikrai ne. Mums svarbiausia, kad maistas būtų kuo sveikesnis. Vadovaujamės tradicinės maisto piramidės principais. Rytais įprastai renkamės grūdines kultūras – ilgai energijos teikiančius angliavandenius. Verdu grikius, avižas, lęšius, žirnius, pupeles ar bolivines balandas.

Tokio maisto dažnai nešamės į darbą. Pietums su košėmis valgome daržoves, kartais jas pagardiname avokadais. Iki pietų dažnai užkandžiaujame vaisiais.

Vakare valgome baltymų gausų maistą – kartą per savaitę kiaušinius, kartą ar du – liesą mėsą. Kiek dažniau renkamės žuvį. Kai norime paįvairinti racioną, ruošiame jautieną, kartais – avieną.

Visada vakare valgome šviežias ar troškintas daržoves. Dažnai verdu trintą sriubą. Stengiamės pavalgyti ne vėliau kaip 3–4 valandos iki miego.

Esu dėkinga genams, kad nuo vaikystės nereikėjo laikytis ypatingų dietų.

Abu mano tėvai liekni, todėl problemų dėl svorio niekada neturėjau.

Kai lankiau čiuožimą, kasdien vykdavo dvi treniruotės. Po tokio krūvio reikėdavo gerai pavalgyti.

– Saldumynams vietos ant jūsų stalo atsiranda? Pati juos mėgstate ruošti?

– Saldumynus abu su vyru mėgstame be proto, tačiau jais nepiktnaudžiaujame. Turiu du mėgstamus pyrago receptus.

Pirmasis – sūrio pyragas, kurio receptą parsivežiau iš JAV, o antrasis – mano mamos keksas. Savo keptus pyragus nešuosi eidama pas draugus, kartais jais pavaišinu bendradarbius.

– O kuo vaišinate svečius?

– Iškepu vieną iš mėgstamų pyragų. Turime tradiciją – mūsų namuose maistą ruošiame visi kartu. Tuomet laikas bėga labai smagiai.

– Kas jums buvo svarbiausia įsirengiant virtuvę?

– Man svarbiausia, kad virtuvėje būtų daug spintelių, erdvė susidėti įvairiai technikai, produktams. Esu pedantė – man nepatinka, kai matomoje vietoje visko daug prikrauta.

Avinžirnių užtepas

Reikės: 2 stiklinių avinžirnių, 3 šaukštų maltų sezamų sėklų, 4 skiltelių česnako, pusės citrinos sulčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, trupučio druskos, pipirų.

Avinžirnius išvirkite ir sumalkite. Į masę sudėkite maltas sezamų sėklas ir smulkintą česnaką. Pagardinkite citrinų sultimis, druska ir pipirais.

Viską gerai išmaišykite ir apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Tinka valgyti su pita. Jeigu jos neturite, tepkite ant bandelės ar juodos duonos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.