Žilvinas Grigaitis draugus stebina ypatingais užkandžiais

Verslininkas Ž.Grigaitis (45 m.) į svečius užsukusius bičiulius kviečia į erdvų balkoną, iš kurio atsiveria nuostabūs Vilniaus vaizdai, ir stebina ypatingomis vaišėmis. Neseniai iš Australijos grįžęs vyras ruošia gurmaniškus užkandžius su kengūriena.

Patiekalų, kurių mielai ragauja beveik visi svečiai, receptus Ž.Grigaitis nusižiūrėjo dalyvaudamas Melburno žirgų lenktynėse, viename prabangiausių pasaulio renginių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Patiekalų, kurių mielai ragauja beveik visi svečiai, receptus Ž.Grigaitis nusižiūrėjo dalyvaudamas Melburno žirgų lenktynėse, viename prabangiausių pasaulio renginių.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užkandėlės su kengūriena ir lašiša.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užkandėlės su kengūriena ir lašiša.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

May 8, 2016, 9:00 AM, atnaujinta May 26, 2017, 7:01 AM

Patiekalų, kurių mielai ragauja beveik visi svečiai, receptus Ž.Grigaitis nusižiūrėjo dalyvaudamas Melburno žirgų lenktynėse, viename prabangiausių pasaulio renginių, rašo „TV antena“.

Verslininkui ypač patiko užkandžiai su kengūriena ir lašiša, tad grįžęs į Lietuvą juos ruošia itin dažnai.

„Kai kurie žirgų lenktynių dalyviams patiekti užkandžiai buvo paruošti iš 40 sudedamųjų dalių. Juos ruošdamas namuose tiek daug visko nenaudoju, tačiau visada atsižvelgiu, kad produktai būtų aukščiausios kokybės ir stebintų jų dermė“, – kalbėjo Žilvinas.

Kengūrienos Ž.Grigaitis parsivežė iš Australijos. Patiekalams jis naudoja vytintą mėsą, išmirkytą raudonajame vyne.

– Kada pirmą kartą paragavote kengūrienos?

– Mano žmona Elle jos nevalgo visai. Jai nepatinka nei kvapas, nei skonis. Todėl mūsų namuose Australijoje šios mėsos patiekalų nebūna.

Pirmą kartą kengūrienos valgiau Australijoje vykusiame atvirajame teniso turnyre prieš ketverius metus. Dalyvavau vakarienėje, per kurią buvo patiektas kengūros kepsnys su konjako padažu.

Ragavau nedrąsiai, bet šis patiekalas labai patiko. Nuo tada kengūrieną, ypač būdamas Australijoje, valgau gana dažnai. Ši mėsa neriebi, ją vertina sveikos gyvensenos propaguotojai, sportininkai.

– O gal kengūrieną mokate ruošti ir pats?

– Esu ne kartą ragavęs įvairiai patiektos kengūrienos. Australijoje galima rasti net iš šios mėsos paruoštų dešrelių ar mėsainių.

Pats labiausiai mėgstu kepti kepsnius. Tik svarbiausia mėsą kepti įkaitintoje kepsninėje ir neperkepti, nes tuomet ji tampa neskani. Pakanka vieną pusę kepti pusę minutės, tada kepsnį apversti ir tiek pat pakepti kitą.

– Kokiais dar egzotiškais patiekalais mėgaujatės keliaudamas po pasaulį?

– Australijoje toks gausus žuvų ir kitų jūrų gėrybių pasirinkimas, kad net sunku būtų pasakyti daugelio jų pavadinimus ar viską išragauti. Keliaudamas esu ragavęs ir puikiai paruoštos krokodilienos.

– Ar žmonai esate ruošęs tradicinių lietuviškų patiekalų, tarkime, cepelinų? Ar ji jų ragavo?

– Būdama Lietuvoje Elle mėgaujasi kietuoju lietuvišku sūriu, taip pat jai patinka šakotis.

Australijoje rasti lietuviškų produktų sudėtinga, bet pagal mūsų receptus ne kartą esu ruošęs salotas, mišraines, silkę. Elle nesyk jų ragavo.

Esu viręs ir cepelinus, tik australiškų bulvių tarkiai skystoki. Galbūt cepelinai nebuvo tokie skanūs, kokius virdavo anapilin iškeliavęs mano tėvelis, bet svarbiausia, kad neištižo ir buvo suvalgyti.

– Ko pats už jokius pinigus nevalgytumėte?

– Anksčiau tai buvo aviena – nepatiko jos kvapas. Požiūrį į šią mėsą pakeičiau Australijoje. Kol kas nevalgau tik ožkų sūrio – esu jam alergiškas.

– Ko visuomet galima rasti jūsų šaldytuve?

– Įvairių nedidelių skanėstų: ikrų, sūrio, silkės, lašišos gabalėlių, produktų salotoms. Dešros ar kitų mėsos gaminių tikrai nerasite.

– Rytą pradedate kavos puodeliu ar vandens stikline?

– Įprastai iki vidurdienio geriu tik vandenį su citrina. Kavą ir arbatą geriu retai. Ir tik po to valgau lengvus pusryčius.

Užkanda su kengūriena

Patiekalui reikės: mielinės tešlos paplotėlių (juos galima pakeisti skrudinta balta duona), Filadelfijos sūrio, virto burokėlio, konjako, juodųjų pipirų, mėtinių ledų su šokoladu, raudonojo vyno, granatų sirupo, kengūrienos (ją galima pakeisti rūkyta vištiena).

Paplotėlius perpjaukite pusiau, ant jų užtepkite ploną sluoksnį sūrio, sumaišyto su žiupsniu maltų juodųjų pipirų ir šaukštu konjako.

Tada uždėkite griežinėlį burokėlio ir vėl užtepkite ploną sluoksnį sūrio.

Uždėkite kelis vyne išmirkytos kengūrienos gabalėlius, pagardinkite puse šaukštelio mėtinių ledų su šokoladu, užpilkite šlakelį granatų sirupo.

Užkanda su lašiša

Patiekalui reikės: mielinės tešlos paplotėlių (galima pakeisti skrudinta balta duona), Filadelfijos sūrio, žąsų kepenėlių, virto burokėlio, viskio, juodųjų pipirų, rūkytos lašišos, medaus, tabasko padažo.

Paplotėlius perpjaukite pusiau, ant jų užtepkite ploną sluoksnį sūrio, sumaišyto su šaukštu viskio.

Tuomet uždėkite griežinėlį burokėlio, užtepkite žąsų kepenėlių, uždėkite kelis gabalėlius rūkytos lašišos, pagardinkite šlakeliu skysto medaus, užlašinkite tabasko padažo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.