Pažinkite šešias vynuoges, iš kurių italai gamina baltąjį vyną

Vieni labiausiai vertinamų Italijoje pagaminamų vynų yra būtent iš vietinių vynuogių, kurios neretam lietuviui dar nėra taip gerai žinomos kaip jų prancūziškos giminaitės.

Vieni labiausiai vertinamų Italijoje pagaminamų vynų yra būtent iš vietinių vynuogių, kurios neretam lietuviui dar nėra taip gerai žinomos kaip jų prancūziškos giminaitės.<br>123rf nuotr.
Vieni labiausiai vertinamų Italijoje pagaminamų vynų yra būtent iš vietinių vynuogių, kurios neretam lietuviui dar nėra taip gerai žinomos kaip jų prancūziškos giminaitės.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2016, 9:03 AM, atnaujinta May 21, 2017, 1:25 AM

Vieni labiausiai vertinamų Italijoje pagaminamų vynų yra būtent iš vietinių vynuogių, kurios neretam lietuviui dar nėra taip gerai žinomos kaip jų prancūziškos giminaitės.

Italijos vynai garsėja savo didele įvairove. Čia auga pačių įvairiausių rūšių vynuogės, o ir jų skonis priklauso nuo regiono žemės paviršiaus, dirvožemio, klimato. Norint susipažinti su visomis Italijoje augančiomis vietinėmis šviesiomis vynuogių rūšimis gali tekti į šią nuostabią šalį keliauti net kelissyk arba perskaityti ne vieną storą knygą.

Jei tiek laiko neturite, pristatome jums šešias įdomiausias ir populiariausias itališkų šviesiųjų vynuogių rūšis, iš kurių išspausti baltieji vynai pelno net didžiausių vyno ekspertų aplodismentus.

'Pinot Grigio' vynuogės – Šiaurės Italija

Paprastas ir labai populiarus – taip geriausia apibūdinti vieną populiariausių Italijos vynuogių rūšių. Priešingai nei jos prancūziškos giminaitės, raudonosios 'Pinot Noir', itališkos šviesios vynuogės odelė nėra žalia, bet yra žalsvai mėlyna. Štai iš kur kilęs ir 'Pinot Grigio' vynuogių rūšies pavadinimas.

'Pinot Grigio' vynuogės sėkmingai auginamos beveik visuose Šiaurės Italijos vynų regionuose: Lombardijoje, Venete, Friulyje, Trentine ir Aldo Adidže.

Italai sako, kad 'Pinot Grigio' vynas toks gaivus, kaip šaltas limonadas karštą vasaros dieną. Labai lengvo, sauso skonio ir žaliųjų citrinų bei obuolių poskonių turintį 'Pinot Grigio' ypač pamėgę ir amerikiečiai. Tai vienas daugiausiai į Jungtines Amerikos Valstijas eksportuojamų itališkų baltųjų vynų.

Didelis 'Pinot Grigio' privalumas yra tas, kad iš jų spaustas vynas nėra brangus. Tačiau tai visiškai nereiškia, kad šis vynas yra prastas. Norintiems susipažinti su 'Pinot Grigio' vynuoge ir paragauti kokybiško iš šių vynuogių spausto vyno, puikus pasirinkimas yra „ZONIN REGIONS PINOT GRIGIO IGT“ baltasis vynas.

Šiaudų geltonumo spalvos su žalsvais atspalviais vynas yra gaivaus skonio, su kriaušių ir subtilių gėlių bei žolelių užuominomis. Jaučiamas itin vaisiškas aromatas. Šis autentiškas vynas dera prie lengvų užkandžių, salotų, makaronų, baltos mėsos patiekalų. Taip pat gali būti geriamas kaip aperityvas.

'Garganega' vynuogės – Veneto regionas

Nors 'Garganega' vynuogių veislė Italijoje yra labai paplitusi, iš jų spaudžiamas „Soave“ vynas pasaulyje vis dar mažai pažintas. Tiesa, jis vis labiau užkariauja tikrų vyno mėgėjų širdis ne tik gimtinėje, bet ir už jos ribų.

Netoli Veronos esančio nedidelio Viduramžių miestelio vardu pavadintas vynas paprastai yra sauso, gaivaus ir lengvo skonio. Mažai brandintas „Soave“ vynas pasižymi savo vaisiniais aromatais. Ragaujant iš 'Garganega' vynuogių spaustą vyną justi kriaušių, obuolių, melionų, apelsinų žievelių ar persikų poskoniai. Dar viena svarbi šio vyno ypatybė – su metais jis tik gerėja.

Jei nusprendėte suteikti šansą „Soave“ vynams, išbandykite „ZONIN REGIONS SOAVE DOC“ kokybišką baltąjį vyną. Šimtmečius skaičiuojančioje „Zonin“ šeimos vyno darykloje spaudžiamas „Soave“ vynas itin subtilaus skonio ir yra gerai subalansuotas.

Ragaujant šiaudų geltonumo spalvos vyną jaučiamas baltųjų gėlių bei žaliųjų obuolių aromatas. „Soave“ vynai dera prie baltos žuvies, vegetariškų patiekalų, jūros gėrybių, taip pat gali būti geriamas kaip aperityvas.

'Cortese' vynuogės – Pjemonto regionas

Didžiausias ir vienas svarbiausių Italijos vynų regionų Pjemontas labiausiai garsėja savo raudonaisiais vynais. Tačiau šiame šalies šiaurės vakaruose esančiame regione galima rasti ir kokybiškų baltųjų vynų. Puikus to pavyzdys – sauso skonio „Gavi“ vynai, spaudžiami iš 'Cortese' vynuogių. Nuo XVII amžiaus Pjemonto regione auginama 'Cortese' vynuogių rūšis laikoma tikru itališku perlu. Iš jų spaustas baltasis vynas yra romantiškas, gyvo stiliaus, lengvo skonio. Jį ragaujant justi gaivaus obuolių, melionų ir persikų poskoniai. 'Cortese' vynuogių vynas paprastai ilgai nebrandinamas ir ypač tinka prie žuvies patiekalų.

'Verdicchio' vynuogės – Markės regionas

Centrinėje Italijoje esantį Markės regioną italai ypač vertina ir vadina jį vienu svarbiausiu vyno regionu. Čia auginamos 'Verdicchio' vynuogės geriausiai atspindi Italijos baltųjų vynų įvairovę.

Manoma, kad žalsvo atspalvio 'Verdicchio' vynuogės į Markės regioną dar XIV amžiuje atkeliavo iš kito garsaus Italijos vynų regiono Veneto.

Iš 'Verdicchio' rūšies uogų spaustas vynas pasižymi savitu kvapu, lengvai suprantamu gerai prisirpusių vynuogių skoniu. Ragaujant iš 'Verdicchio' uogų spaustą gaivų vyną justi greipfrutų, citrinų, marcipanų ir migdolų poskoniai. Šį nesunkaus skonio vyną galima gana ilgai brandinti ąžuolo statinėse.

'Fiano' vynuogės – Kampanijos regionas

Žemiau pusiasalio vidurio, vadinamajame „bato aule“ esantis Kampanijos regionas garsėja ne tik savo sostine Neapoliu, Vezuvijaus ugnikalniu, bet ir vynu. Viename seniausių vyno regionų vynuogės auginamos jau tūkstančius metų. Čia galima rasti pačias seniausias, įspūdingiausias ir vienas rečiausių vynuogių veislių visame pasaulyje.

Legendos byloja, kad iš baltųjų 'Fiano' vynuogių vynas Kampanijoje spaudžiamas jau daugiau nei 2000 metų. Ne tik senovės Romos gyventojai, bet ir dabartiniai vyno ekspertai pripažįsta, kad tai – vienas geriausių Italijos baltųjų vynų.

Ragaujant iš 'Fiano' vynuogių spaustą vyną justi tropinių vaisių, egzotiškų prieskonių, medaus ir riešutų aromatai. Įsipylus šio baltojo į taurę, nevalia praleisti progos jo pauostyti – 'Fiano' vyno kvapas tikrai dieviškas.

'Carricante' vynuogės – Sicilija

'Carricante' vynuogė auga tik vienintelėje, labai ypatingoje vietoje pasaulyje – Sicilijos saloje, vis dar veikiančio Etnos ugnikalnio papėdėse.

Dėl išskirtinio ypatingo dirvožemio 'Carricante' vynuogės yra gana rūgščios, aiškiai justi citrusų skonis. Tačiau maišoma su kitomis vietinėmis baltosiomis vynuogėmis ir kurį laiką brandinta statinėse ji sušvelnėja. Ragaujant iš šių didžiausioje Viduržemio jūros saloje augančių uogų spaustą vyną gali būti justi anyžių, mėtos ir gėlių aromatai.

Įdomu:

Baltasis vynas yra gaminamas iš šviesiųjų, arba žaliųjų vynuogių sulčių, jos spaudžiamos iš uogų minkštimo, kuris visada yra šviesios spalvos.

Vynuogių rauginimas yra stimuliuojamas kultūrinėmis mielėmis griežtai kontroliuojant temperatūrą. Po rauginimo nusėdusį ir išskaidrėjusį vyną galima pilti į statines brandinti arba iš karto išpilstyti į butelius.

Kol baltasis vynas jaunas, jis yra šviesiai žalsvos spalvos, o vėliau patamsėja ir tampa auksinės, o dar vėliau gintaro spalvos.

Italijoje, gana nedidelio ploto šalyje, yra net 20 vynų regionų.

Tikrų duomenų nėra, bet sakoma, kad Italijoje baltųjų vynų pagaminama daugiau nei raudonųjų. Dauguma labiausiai vertinamų itališkų baltųjų vynų yra pagaminta šalies šiaurėje – Friulio, Pjemonto, Veneto ir Alto Adidžo vynų regionuose.

„Zonin“ yra viena seniausių ir didžiausių šeimos valdomų vyno daryklų Italijoje. Aukščiausios kokybės autentiškus „Zonin“ vynus dabar įvertinti gali ir Lietuvos vyno mėgėjai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.