Godą Alijevą vyras lepina pagal tėvo receptą ruošta mėsa

Į drabužių kūrimo verslą neseniai pasukusios grupės „69 danguje“ narės Godos Alijevos (30 m.) namai Kaune dažnai kvepia ne tik lietuviškais, bet ir azerbaidžanietiškais patiekalais. Juos moteris išmoko ruošti iš kaukazietiško kraujo turinčio vyro Rolando giminių.

Goda Alijeva savo namų virtuvėje su užsidegimu pradėjo ruošti valgius, kurių receptus išgavo iš vyro tetų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Goda Alijeva savo namų virtuvėje su užsidegimu pradėjo ruošti valgius, kurių receptus išgavo iš vyro tetų.<br>G.Bitvinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė, „TV antena“

2016-07-30 21:04, atnaujinta 2017-05-17 08:21

Po pernykštės viešnagės azerbaidžanietiškų šaknų turinčio R.Alijevo tėvo gimtinėje Goda savo namų virtuvėje su užsidegimu pradėjo ruošti valgius, kurių receptus išgavo iš vyro tetų.

„Azerbaidžaniečių ruoštas maistas, ypač naminis, – viena priežasčių, dėl kurios kone iškart pamilau šį kraštą. Vietos vaisių ir daržovių skonis, šviežios mėsos patiekalai, pagardinti čia pat auginamomis žolelėmis, įdaryti baklažanai, pachlava – vietos saldumynai tiesiog tirpo burnoje.

Rolando tetos pasidalijo daugybe receptų, pridėjo įvairių prieskonių. Kai kurių turiu ligi šiol“, – pasakojo ne vieną kaukazietišką valgį paruošti mokanti G.Alijeva.

– Ar turite išskirtinį azerbaidžanietišką patiekalą, kuriuo vaišinate svečius?

– Šis patiekalas sujungia lietuvišką ir azerbaidžanietišką virtuves. Ruošiu kalakutieną su traškia garstyčių ir medaus plutele, o prie jos patiekiu ryžių, pagardintų kariu, razinomis ir datulėmis.

– Kokiais dar valgiais vasarą kvepia jūsų stalas?

– Gyvenimo neįsivaizduojame be sriubos ir salotų. Sriubas verdu atsižvelgdama į sezoną. Vasarą dažniausiai ruošiu šaltibarščius ir gaspačą.

Salotos būna įvairios, nes mėgstu eksperimentuoti, gardinti įvairiomis lietuviškomis ar svetur augančiomis žolelėmis.

Daržoves, vaisius, prieskonines žoleles ar sūrį salotoms įprastai perku ūkininkų turguje. Turėdama šeimą, kurioje auga du maži vaikai – šešerių Tėja ir dvejų su puse Amilis, – negaliu leisti dėti į burną bet ko.

Gal ir sunku patikėti, bet žinau, kurią savaitės dieną kurioje Kauno vietoje ūkininkai suveža parduoti sodo ir daržo gėrybes.

– Kieme mėsą dažnai čirškinate?

– Vasaros neįsivaizduojame be kepsnių, šašlykų, mėsainių. Juos visada kepa Rolandas pagal savo tėvo receptą, kurį slepia.

Turbūt nesu valgiusi skaniau paruoštos mėsos. Vyras juokais, o gal rimtai sako, kad ateityje atidarys parduotuvę, kurioje bus galima įsigyti jo ruoštų mėsos gaminių.

– Mėgstate skaniai pavalgyti, tačiau esate labai liekna.

– Per nėštumą buvau priaugusi 30 kilogramų, nes valgiau, galima sakyti, viską. Pagimdžius teko grįžti prie įprasto mitybos režimo, ir kilogramai ištirpo.

Jeigu jaučiu, kad svoris pradeda augti, prie mėsos ar žuvies atsisakau bulvių, ryžių, makaronų, taip pat saldumynų.

– Ar yra patiekalų, kurių negalėtumėte net paragauti?

– Pirmiausia valgau akimis, todėl maistas man turi atrodyti estetiškai. Neišdrįsčiau ragauti gyvačių ir tarakonų. Be to, svarbu, kad valgis kvepėtų. Skleisti ne vien malonų kvapą gali tik įvairių rūšių sūris, nes jį labai mėgstu.

– Turite gėrimą, kuris atgaivina karštą vasaros dieną?

– Rytą su Rolandu pradedame žaliuoju kokteiliu. Suplaku jį iš špinatų, bananų, obuolių, įvairių uogų, pagardinu šaukšteliu medaus.

Tai tikras energijos užtaisas. Karštomis dienomis šį kokteilį galima atšaldyti vėsiu vandeniu ar ledukais.

– Kava į lovą vyras palepina?

– Turime tradiciją valgyti prie stalo. Aišku, kartais paprašau, kad Rolandas atneštų į lovą kavos, paruoštų pusryčius. Tuomet jis kepa blynus arba kiaušinienę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.