Jaunystėje U.Žirgulę kamavo skrandžio negalavimai. Kaunietė dėl to ne kartą buvo gydoma ligoninėje. Pradėjusi domėtis, kaip būtų galima šios bėdos išvengti, aktorė nutarė visiškai atsisakyti mėsos.
„Sprendimas tapti vegetare aplinkiniams ir net artimiesiems kėlė pašaipą. Nepaisydama to, tvirtai laikiausi savo. Netrukus pastebėjau, kad mano sveikatos būklė gerėja, neliko skrandžio skausmų.
Mėsos nevalgiau septynerius metus. Vėliau vėl pradėjau vartoti, bet labai retai“, – atvirai pasakojo moteris.
Septyneriais metais vyresnis Ugnės vyras, taip pat aktorius Ridas Žirgulis ir trys jų sūnūs – dešimtmetis Vėjas Ridas bei aštuonmečiai dvyniai Kipras ir Herkus – nėra vegetarai. Nepaisant to, ant šeimos stalo mėsiškų valgių nedaug.
– Daugelis šeimų pietų ar vakarienės neįsivaizduoja be mėsos. Vegetariški valgiai atrodo neskanūs, nuobodūs, nevisaverčiai. Su tuo nesutinkate?
– Žinoma, ne. Yra daugybė skanių ir sočių valgių, ruoštų be mėsos.
Dažnai verdu daržovių sriubą, ruošiu sumuštinius ir salotas su įvairių rūšių sūriu, troškinius, ypač su lydytu sviestu ir raugintais kopūstais, kuriuos taip mėgsta mūsų vaikai. Taip pat kepu bulvinius, kukurūzų, ryžių arba žirnių miltų blynus.
– O kaip prasideda jūsų rytas?
– Visa šeima pusryčiams valgome grikių, avižinių dribsnių arba bolivinių balandų košę. Kartais ant stalo būna virtų kiaušinių.
– Koks jūsų ypatingas patiekalas?
– Užtepėlės. Jas su trapučiais, džiūvėsiais, krekeriais, karštomis bulvėmis mėgstu valgyti pati. Jomis mėgaujasi ir šeima, ir svečiai.
Užtepėles ruošiu iš varškės, džiovintų pomidorų, kaparėlių, kartais pagardinu tunu.
Vaikai labai mėgsta karštus sumuštinius: ant duonos su moliūgų sėklomis užtarkuoju kietojo sūrio, paskaninu majonezu ir 7 minutes kepu orkaitėje 220 laipsnių temperatūroje.
– Kokių produktų visada galima rasti jūsų šaldytuve?
– Varškės, vasarą šviežių, o žiemą šaldytų daržovių, mocarelos.
– Ar yra patiekalas arba produktas, kurio negalėtumėte suvalgyti už jokius pinigus?
– Lašiniai. Nuo mažens neviliojo ir jų ragavusi esu tik kartą.
– Ar mėgstate žuvį?
– Keptos arba virtos žuvies valgome retai, nes vaikai nemėgsta. Būdami prie jūros dažnai nusiperkame rūkytų žuvų – jas mėgsta visa šeima. O štai krevetės man yra vienas skaniausių valgių. Jas galiu valgyti nesustodama. (Juokiasi.)
– Egzotiškų valgių drįstate ragauti?
– Esu ragavusi įvairiausios egzotikos, tačiau man skaniausias delikatesas – žąsų kepenėlės.
– Šiuo metu filmuojatės seriale „Bruto ir Neto“, vaidinate spektakliuose. Tarp repeticijų ir ilgų filmavimų randate laiko pavalgyti?
– Stengiuosi rasti, nes alkana visą dieną dirbti negaliu. Jeigu ištrūkti iš filmavimo aikštelės sudėtinga, mane gelbsti rankinėje esantis šokoladas arba bananas.
– Kaip pavyksta išsaugoti dailias kūno formas?
– Penkerius metus sportuoju beveik kiekvieną dieną. Be sporto neįsivaizduoju gyvenimo. Judėjimas man pirmiausia leidžia gerai ir žvaliai jaustis.
Užtepėlė
Reikės:
200 g grūdėtosios varškės,
50 g džiovintų pomidorų,
2 šaukštų kaparėlių,
1 šaukšto majonezo,
1 šaukšto grietinės,
1 šaukšto jogurto,
šviežių bazilikų lapelių,
2 skiltelių česnako,
Provanso žolelių,
druskos.
Visus ingredientus sutrinkite elektriniu trintuvu.
Tinka valgyti su džiūvėsiais, trapučiais, krekeriais, duonos lazdelėmis.