Kokteilių tendencijos: gardinami sūriu, kvepalais ir smilkalais

Gausus būrys geriausių kokteilių maišymo meistrų rungėsi Latvijoje vykusiame didžiausiame Baltijos šalyse tarptautiniame kokteilių konkurse „Riga Black Balsam Global Challenge 2016“.

Organizatorių nuotr.
Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 6, 2016, 10:40 AM, atnaujinta Feb 10, 2018, 12:25 AM

Kasmetinis renginys atskleidė naujausias kokteilių gamybos subtilybes ir visame pasaulyje vyraujančias skonių tendencijas, kuriomis dalijasi konkurso nugalėtojas ukrainietis Stanislavas Mukhinas ir Lietuvai atstovavę barmenai Marius Žydelis bei Mantas Petronis.   Pirmąją vietą „Riga Black Balsam Global Challenge 2016“ užėmęs ukrainietis S.Mukhinas pristatė kokteilį pavadinimu „Formulė 17/52“, kurį įkvėpė juodojo balzamo istorija. Nugalėtojas tikino, kad receptą tobulino daugiau nei du mėnesius, taip pat šiam kokteiliui pristatyti sukūrė ir specialias taures, kurių vidų puošia natūralios žolelės ir prieskoniai.   Konkurso žiuri, kaip įprasta, labiausiai vertino gėrimų kompleksiškumą – skonį, poskonį ir aromatą. Vienas iš komisijos narių, Tarptautinės barmenų asociacijos prezidentas Ronas Busmanas patikino, kad juodasis balzamas – pretenzingas gėrimas, kurį maišant kokteilyje išgauti tobulą skonio harmoniją yra gana sudėtinga.

Pirmą kartą „Riga Black Balsam“ konkurse dalyvavusiems lietuviams Mantui ir Mariui teko rungtis su kokteilių maišymo žvaigždėmis iš viso pasaulio. Abu barmenai prisipažįsta, kad iš savęs tikėjosi aukštesnių rezultatų.

„Buvo gražu žiūrėti kaip profesionaliai nugalėtojas gamino savo kokteilį – techniškai ir labai tvarkingai. Komisijai tai turėjo padaryti didžiulį įspūdį“, – sakė konkurse dalyvavęs Mantas.   Marius paruošė netradicinio skonio kokteilį, kuriame atsiskleistų juodojo balzamo skonis, tam kruopčiai rinkosi tarpusavyje derančius ingredientus – aviečių tyrę, imbierinį limonadą, laimo sultis ir balzamiko acto kremą.

Tuo tarpu Manto pristatytas kokteilis išsiskyrė netikėta skonių reakcija – maišant „Riga Black Balsam Currant“ su migdolų sirupu buvo gautas vyšnių skonis.

Atradimu žavėjosi ir kitų šalių barmenai. Šiam kokteiliui Mantas dar naudojo migdolų sirupą, laimo sultis ir „Angostura“ biterį. Viską sumaišius, ant viršaus užpylė grūsto ledo ir gazuoto vandens, taurę papuošė juodomis maraskino vyšniomis ir baltojo šokolado drožlėmis. Pasakodami apie šių dienų kokteilių tendencijas, barmenai patikina, kad šiais metais daug dėmesio sulaukia imbieras, suteikiantis subtilaus aštrumo, tačiau pozicijų neužleidžia ir saldūs desertiniai kokteiliai.

Pastebėta, kad lietuviai per pastaruosius metus labai pamėgo džiną ir įvairiausius šio gėrimo kokteilius. Eksperimentuoti ne visi mėgsta, dažnai renkasi klasikinius skonius.

Naujausia mada – namų gamybos ingredientai, barmenai patys ima gaminti sirupus, likerius, biterius. Kokteiliams ieškoma įdomesnių komponentų, kurių dažnai skolinamasi iš virtuvės – sūrių, acto, įvairių maisto pagardų.

Kalbant apie gėrimų pateikimą, galima pasidžiaugti, kad vakarų kokteilių kultūra per pastaruosius metus smarkiai žengė ir į Lietuvą. Kartais prie kokteilių pateikiamos net ir nedidelės užkandėlės.

Dar viena naujovė – specialiais kvepalais purškiami kokteiliai, prieš pateikimą deginami smilkalai. Kokteilių baruose klientai tikisi ne tik malonumo gomuriui, bet ir akims.   „Amber Beverage Group“ kartu su Latvijos barmenų federacija organizuotame konkurse „Riga Black Balsam Global Challenge 2016“ dalyvavo ir savo unikalius kokteilių receptus pristatė net 49 barmenai iš 19 pasaulio šalių, tarp jų ir 5 lietuviai. Kokteilių receptų originalumą, skonio unikalumą bei gėrimo pateikimą vertino tarptautinė profesionalų žiuri.     Konkursą laimėjusio Stanislavo Mukhino kokteilio „Formulė 17/52“ receptas

  Reikės:

1 šaukštelio kadagių uogų;

65 ml „Riga Black Balsam Currant“ juodųjų serbentų balzamo; 5 ml „Fee Brothers“ rabarbarų biterio; 5 ml „Monin“ macaroon skonio sirupo;

4 ml „Ponti“ obuolių acto; 15 ml „Santal“ spanguolių sulčių .   Papuošimui:

apelsino žievelės   Gaminimo metodas

Šiam kokteiliui paruošti naudokite dvi kokteilių maišymo taures. Pirmojoje taurėje sutrinkite kadagių uogas su kitais ingredientais, tuomet perkoškite į antrąją taurę ir užbaikite maišydami. Supilkite į šampano taures ir papuoškite apelsino žievele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.