V. Leontjevą iš šokolado nulipdžiusi vilnietė nustebino antrąkart

Šokolado skulptorė Elena Kliment (46 m.) per Kalėdas greičiausiai lipdys saldžias figūras, o ne skubės į bažnyčią. „Dievas – mano širdyje, ir dėl to nebūtina eiti į bažnyčią melstis“, – patikino šokoladinę prakartėlę sukūrusi E.Kliment.

Praeityje E.Kliment buvo nulipdžiusi net šokoladinį Rusijos dainininką V.Leontjevą ir šį kūrinį jam įteikė po koncerto Vilniuje. Tad sukurti Jėzaus gimimą atspindinčią istoriją Elenai nebuvo labai sunku.<br>D.Umbraso ir R.Danisevičiaus nuotr.
Praeityje E.Kliment buvo nulipdžiusi net šokoladinį Rusijos dainininką V.Leontjevą ir šį kūrinį jam įteikė po koncerto Vilniuje. Tad sukurti Jėzaus gimimą atspindinčią istoriją Elenai nebuvo labai sunku.<br>D.Umbraso ir R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Ligita Valonytė, „Lietuvos rytas“

2016-12-18 06:29, atnaujinta 2018-02-09 21:59

Jėzaus gimimo vietą aplanko dovanas rankose nešantys karaliai. Tačiau E.Kliment prakartėlėje vieno jų nematyti, nes trečiasis išminčius vėluoja.

Prie kūdikėlio budi baltu apsiaustu apsigobusi jo motina Marija. Šalia gimusio Jėzaus glaudžiasi miegantis baltas katinas, savo kailiu tarsi šildantis žiemą pasaulį išvydusį naujagimį, rašo „Lietuvos rytas“.

Iš baltojo šokolado nulipdyta ir avis, įsitaisiusi juodojo šokolado tvartelyje, prie kurio pastogės matyti pritvirtinta sužibusi Kalėdų žvaigždė.

Šią prakartėlę E.Kliment sukūrė vos per šešias valandas, nes jos rankos įgudusios kurti puošnius tortus, saldžias žmonių ar gyvūnų figūras.

Praeityje vilnietė buvo nulipdžiusi net šokoladinį Rusijos dainininką Valerijų Leontjevą ir šį kūrinį jam įteikė po koncerto Vilniuje. Tad sukurti Jėzaus gimimą atspindinčią istoriją Elenai nebuvo labai sunku – patyrusi šokolado skulptorė žvilgtelėjo į knygoje vaizduojamą prakartėlę ir sukūrė savitą kūrinį.

Išvydus šokoladinį kūrinį sunku nuo jo nuleisti akis – įdomu patyrinėti kiekvieną figūrą, net smulkias detales, nes tai sukurta labai kruopščiai. Be to, ilgėliau grožėtis prakartėle verčia ir viliojantis švelnus šokolado aromatas.

Skulptorė prakartėlei sunaudojo 2 kilogramus belgiško šokolado.

„Tačiau suvalgyti tokį grožį per kartą būtų nuodėmė – juk didelė kalorijų bomba“, – užsiminiau E.Kliment.

Ji nė kiek nesutriko: „Nereikia skaičiuoti kalorijų – kai jas skaičiuoji, visos dietos nueina perniek.“

Elena neslėpė, kad kai skaičiavo kalorijas, dietos būdavo neveiksmingos. O kai nustojo tai daryti, tik valgyti visada tuo pat metu ir neužkandžiauti kada papuola, pradėjo džiaugtis dailiomis kūno linijomis.

E.Kliment – didelė šokolado mėgėja, tad saldžioji plytelė jai kasdien tampa desertu.

„Penkis kartus per dieną valgau, tiek pat kartų po valgio nesaldintą arbatą geriu užsikąsdama šokoladu“, – patikino mėsos atsisakiusi saldėsių mėgėja.

Konditerijos knygos „Tortų dekoravimas – smagu ir paprasta“ autorė E.Kliment, anksčiau nesidalijusi profesinėmis paslaptimis, dabar nutarė jų nebesaugoti.

Neseniai pasirodžiusios knygos puslapiuose ji praskleidė šokolado skulptūrų gamybos subtilybes. Tad ir ši prakartėlė, kad būtų ne tik daili, bet ir tvirta, sukurta belgišką šokoladą maišant su gliukozės sirupu.

„Kol tai buvo tik mano verslas, niekam receptų nesakiau, bet knygoje juos teko nurodyti. Nieko nėra neįmanoma – šokoladinę prakartėlę kiekvienas gali pasigaminti namuose“, – neabejojo E.Kliment.

Vilnietės rankoms geriausiai paklūsta belgiškas šokoladas, kurį ji įprastai naudoja valgomoms skulptūroms gaminti.

Pamėginus sukurti skulptūrą iš kitokios rūšies šokolado kūrinys nelabai pavyks. Jeigu šokoladas riebus, t.y. turi nemažai palmių aliejaus, jo masė bus per minkšta, net per skysta, tad skulptūrą sunkiai pavyks nulipdyti.

Norint kurti iš šokolado, reikia turėti cukraus arba gliukozės sirupo. Šių priedų galima įsigyti specializuotose parduotuvėse arba ir patiems namuose pasiruošti.

Rankomis minkyti šokoladą Elenai malonus, raminantis darbas. Tam reikia ir menininko gyslelės.

O profesinių paslapčių E.Kliment sėmėsi kursuose Lenkijoje, dabar ir pati veda mokymus konditerininkams ir tiems, kuriems saldumynų gaminimas tėra pomėgis.

E.Kliment labiausiai patinka daryti žmonių ir gyvūnų figūras, tad artėjantiems Gaidžio metams ji entuziastingai ėmėsi iš šokolado lipdyti šiuos naminius paukščius.

Iš patirties moteris žino, kad užsakymų netrūks net per Kalėdas, nes ji nemoka atsisakyti darbo.

Be to, skulptorė prisipažino, jog suaugus sūnui ir dukrai Kalėdų nebešvenčia, tad šventinį laikotarpį skiria darbui.

„Nesu uoli katalikė, labai retai einu į bažnyčią. Dievas – mano širdyje, gyvenu dorai, remiuosi krikščioniškomis vertybėmis. Manau, kad tokie žmonės kaip aš labiau tiki Dievą negu tie, kurie kiekvieną sekmadienį išėję iš bažnyčios krečia šunybes“, – įsitikinusi šokolado skulptorė, didžiąsias šventes skirianti išskirtiniams saldumynams ruošti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.