Kitokia šventė: kaip tradicinę silkę paversti ispaniška užkandėle

„Nebėra nei ančiuvių, nei sardinių. Bus tik po Kalėdų“, – dar lapkričio pabaigoje pigesnių jūros gėrybių ieškančioms namų šeimininkėms pranešė Barselonos turguje prekiaujanti žuvies pardavėja.

Silkės suktinukai su alyvuogėmis.<br>123rf nuotr.
Silkės suktinukai su alyvuogėmis.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Kristina Nastopkaitė

2016-12-23 11:52, atnaujinta 2018-02-09 21:06

Ispaniškasis švenčių stalas yra prabangus – be jūrų velnio, geriausių krevečių ir kitų jūros gėrybių neapsienama. Per Kalėdas žuvis ir jūros gėrybės pabrangsta tris ar keturis kartus. Todėl nuo prekystalių pašalinamos pigesnės žuvys – kad nebūtų pasirinkimo.

Ispaniškas švenčių stalas – tikra puota. Per Kalėdas ir Naujuosius metus ispanai „namus pro stogą išverčia“. Pažodžiui išverstus šį posakį – ant stalo netrūks nieko, visi valgiai bus paruošti iš geriausių ir brangiausių produktų.

Užkandžiams – įvairiausių rūšių vėžiagyviai, aukščiausios rūšies konservuoti moliuskai ir, savaime aišku, brangiausias iberinis juodakojų kiaulių kumpis.

Pirmajam patiekalui – kokia nors prabangi žuvis. Toliau – jautiena ar vištiena su kalėdiniu įdaru: džiovintomis slyvomis ar abrikosais ir obuoliais.

Desertui ispanai renkasi turoną – arabų kilmės saldumyną iš marcipanų, medaus bei kiaušinio baltymo.

Po tokios puotos atsikelti nuo šventinio stalo nėra lengva.

Persivalgius padeda ananasas

Lyginant šventes prie Viduržemio ir Baltijos jūrų kyla klausimas: kur labiau žmonės persivalgo per Kalėdas – Ispanijoje ar Lietuvoje?

Katalonijoje dietologe dirbanti lietuvė Jūratė Lipeikaitė „Lietuvos rytui“ sako, kad persivalgo ir lietuviai, ir ispanai.

„Mano anytos katalonės namuose kalėdiniai pietūs yra visiškai nesubalansuoti, ir ji tai puikiai žino. Šalia manęs visada būna padėta salotų lėkštė, tačiau jas valgau tik aš ir mano šeima.

Visus šventinius patiekalus galima subalansuoti juos šiek tiek pakeitus. Man labiausiai patinkanti ispaniška šventinė užkandėlė – iberinio kumpio ir ananaso vėrinukai“, – pasakojo J.Lipeikaitė.

Be iberinio kumpio Kalėdos neapsieina, o daugelis mirtingųjų tikrai gero kumpio ragauja tik per šventes. Ananasas ant Kalėdinio ispaniško stalo – taip pat privalomas. Jį ispanai valgo po pietų, taip savotiškai apsivalo po puotos.

Jūratės siūlomi vėrinukai – skandi užkandėlė, sutuokianti dvi ispaniškojo šventinio stalo žvaigždes.

Jai reikės 200 g plonai supjaustyto iberinio kumpio ir 1 ananaso. Paruošimui reikės medinių iešmelių ir specialaus šaukšto vaisių rutuliukams išskobti.

Suvyniokite plonai pjaustytą kumpį tūtelėmis ir suverkite jas ant iešmelių kaitaliodami su ananasų rutuliukais. Sudėkite į stiklinę – šis patiekalas tikrai papuoš stalą.

Vieno kąsnio užkandėlės

Tradicinę ispanišką užkandėlę, kurią jie vadina „tapa“, taip pat galima vadinti šventinio stalo karaliene.

Populiariausias užkandėlės variantas – sluoksniuotos ar trapios tešlos indeliai, pripildomi įvairių įdarų. Prabangaus skonio vertintojams – žąsų arba ančių kepenėlių paštetas. Taip pat gardu užpildyti krepšelius tuno, kiaušinių ir majonezo kremu. Papuošus smulkiai supjaustytais svogūnų laiškais, petražolėmis ar keliais ikrais užkandėlėms galima suteikti šventinį akcentą.

Vienintelė taisyklė – užkandėlė turi būti vieno kąsnio.

Užkandėlė su Viduržemio jūros akcentu – virto kiaušinio puselė su virta krevete, konservuotu smidru bei majonezu. Persmeikite užkandėlę dantų krapštuku, kad viskas geriau kartu laikytųsi ir būtų lengviau įsidėti kasnį į burną.

Ispanijoje, kaip ir Lietuvoje, ant švenčių stalo dažnai puikuojasi rūkyta lašiša. Puikus užkandėlės variantas – lašišos tūtelės. Susmulkinkite kaparėlius, svogūną, raugintą agurką ir virtą kiaušinį, suvyniokite įdarą į stačiakampį lašišos gabalėlį ir persmeikite dantų krapštuku.

Per Kalėdas ispanai silkės baidosi. Pagal seną ir keistą katalonišką tradiciją dovanas atneša ne Kalėdų senelis, o „kakojanti pliauska“. Kelias savaites prieš šventes pliauską vaikai šeria ir laiko šiltai namuose apdengę antklode. Kalėdų dieną vaikai muša pliauską pagaliu dainuodami „nekakok silkių, jos per sūrios, kakok turonus, jie skanesni“. Taigi, silkė nelaukiama ant ispaniško švenčių stalo.

Kad ir kaip katalonai baidytųsi sūriųjų silkių, lietuviškus silkės patiekalus galima lengvai paversti panašiais į ispaniškąją užkandėlę – „tapą“.

Kaip ją pasigaminti? Suvyniokite į silkės filė marinuotų grybų bei smulkiai supjaustyto svogūno ir perverkite vyniotinį dantų krapštuku. Ant abiejų galų galite užverti po rauginto agurko griežinėlį ir alyvuogę. Taip tradicinis lietuviškas patiekalas įgaus linksmą ispanišką formą.

Į silkę galite įvynioti ir kitokį įdarą – keptus obuolius su graikiniais riešutais, keptas morkas su svogūnu ir cinamonu ir t.t. Pamatysite, kad kitokia patiekalo forma pasiųs į smegenis visai kitus impulsus – atrasite kitokius skonio potyrius. Tad mėgaukitės šventėmis ispaniškų kąsnių ritmu.

Su kiekvienu laikrodžio dūžiu – po vynuogę

O ant naujamečio ispanų stalo būtinos vynuogės. Laikrodžiui mušant dvylika, su kiekvienu dūžiu privaloma suvalgyti po vieną vynuogę. Tikima, kad tik tuomet kiti metai bus laimingi.

Prieš šventes Ispanijos prekybos centrų lentynos prisipildo naujametinių rinkinių: konfeti, kaukių, švilpukų ir skardinių, kuriose – tiksliai 12 vynuogių. Pabandykite šį ispanišką ritualą. Springimas garantuotas, užtat linksma!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.