Toks restoranas Lietuvoje kol kas vienintelis

Vilniuje jau daugiau nei mėnesį veikia restoranas „Alive“. Iš pirmo žvilgsnio jis toks pat, kaip ir dauguma kitų aukštos klasės restoranų.

Restorano „Alive“ interjeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ interjeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restoranas „Alive“ įsikūrė Vilniaus Gedimino prospekte.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restoranas „Alive“ įsikūrė Vilniaus Gedimino prospekte.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restoranas „Alive“ įsikūrė Vilniaus Gedimino prospekte.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restoranas „Alive“ įsikūrė Vilniaus Gedimino prospekte.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ interjeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ interjeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ virtuvės šefas Paulius Janušas maistą ruošia tik iš augalinės kilmės produktų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ virtuvės šefas Paulius Janušas maistą ruošia tik iš augalinės kilmės produktų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ virtuvės šefas Paulius Janušas maistą ruošia tik iš augalinės kilmės produktų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ virtuvės šefas Paulius Janušas maistą ruošia tik iš augalinės kilmės produktų.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ interjeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Restorano „Alive“ interjeras.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Burokėlių užkandis su vasabių ledais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Burokėlių užkandis su vasabių ledais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Burokėlių užkandis su vasabių ledais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Burokėlių užkandis su vasabių ledais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užkandis „Grybų sodas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užkandis „Grybų sodas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užkandis „Grybų sodas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Užkandis „Grybų sodas“.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artišokų pyragas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artišokų pyragas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artišokų pyragas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artišokų pyragas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artišokų pyragas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Artišokų pyragas.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kepto tofu sriuba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kepto tofu sriuba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kepto tofu sriuba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Kepto tofu sriuba.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seitano kepsnys kataifi tešloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seitano kepsnys kataifi tešloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seitano kepsnys kataifi tešloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Seitano kepsnys kataifi tešloje.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rizotas su trumais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rizotas su trumais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rizotas su trumais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rizotas su trumais.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rome marinuotų bananų desertas su karamelės stiklu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rome marinuotų bananų desertas su karamelės stiklu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rome marinuotų bananų desertas su karamelės stiklu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Rome marinuotų bananų desertas su karamelės stiklu.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (22)

Lrytas.lt

2017-02-02 17:54, atnaujinta 2017-04-10 23:14

Visgi vienu aspektu šis restoranas yra išskirtinis. Jame nenaudojami jokie gyvūninės kilmės produktai. Patiekalų ingredientai yra itin kruopščiai atrinkti, o visas maistas, kaip teigiama, gaminamas vietoje, be jokių ruošinių.

Kol kas – tai vienintelis aukštos klasės veganiškas restoranas Lietuvoje.

Vakarų Europoje į tokius restoranus driekiasi eilės. Net Estijoje į aukštos klasės veganišką restoraną be išankstinės rezervacijos patekti sunku. O Lietuvoje tokio iki šiol dar nebuvo.

Nustemba ir kepsnių mėgėjai

Pirmasis ir kol kas vienintelis Lietuvoje veganiškas aukštos klasės restoranas veikia pačiame Vilniaus centre, Gedimino prospekte.

Ironiška, bet artimiausias jo kaimynas yra mėsainių restoranas „Drama burger“, garsėjantis ne tik mėsiškais suvožtiniais, bet ir pastramio patiekalais.

Bet šis straipsnis yra apie restoraną „Alive“, kuriame mėsos patiekalų nė su žiburiu nerasi. Visi patiekalai gaminami vien iš augalinių produktų, bet paruošti taip, kad net ir visavalgiai nustemba: negi išties visa tai, kas čia patiekiama, yra paruošta be mėsos, pieno produktų ar kiaušininių.

Restorane „Alive“ juos kuria ir gamina virtuvės šefas Paulius Janušas, anksčiau dirbęs ne viename žinomame sostinės restorane. Jis stengiasi įgyvendinti viziją patiekalus be gyvūninės kilmės produktų gaminti taip, kad nei skoniu, nei pateikimu jie nenusileistų įprastuose restoranuose gaminamiems valgiams.

„Stengiamės čia pakviesti ir nustebinti netgi tuos, kurie be kepsnio neįsivaizduoja savo kasdienybės“, – šypteli P.Janušas.

Šefas nuolat ieško neįprastų produktų ir jų derinių, kurie pakeistų gyvūninės kilmės maistą. Visi patiekalai gaminami, atsižvelgiant į sezoniškumą, tad meniu keičiamas keturis kartus per metus.

Naujasis meniu – tarpinis

Neseniai „Alive“ pristatė naująjį pavasario meniu. Tiesa, jame patiekalai yra ne tik iš pavasarinių, bet ir iš rudens gėrybių: grybų, obuolių, uogų.

Naujajame meniu bus tokie patiekalai, kaip nepaprastai gaivus burokėlių užkandis su puikiai prie jo derančiais vasabių ledais, kuris ypač nudžiugintų šiltesnę pavasario dieną.

O jeigu oras pasitaikytų vėsesnis, sušilti padės aštri tofu sriuba su kreivabudėmis. Skoniu ji primena tailandietišką sriubą su kokosų pienu.

Tarp pavasarinio meniu užkandžių – ir „Grybų sodu“ pavadintas patiekalas. Tai – šviežios pavasarinės daržovės: ridikėliai, cukinijos, su lengvai pakepintais grybais ir pastarnokais.

Išalkusiems siūlomas seitano kepsnys, įsuptas į kataifi tešlą, artišokų pyragas arba labai sotus rizotas su trumais, gervuogėmis, obuoliais ir riešutais.

Na, o pavasario meniu desertas – rome marinuoti bananai su karameliniu stiklu, kurį gavus suabejoji – tai valgoma, ar ne.

„Naujasis meniu bus tarpinis tarp rudens ir pavasario, – pristatydamas patiekalus sakė P.Janušas. – Bus daug vėlyvojo rudens gėrybių, kurios dominuoja visą žiemą, taip pat naudosime daug įvairių grybų, be to esame labai susižavėję seitanu – mėsos pakaitalu, gaminamu iš kviečių“.

Šefui antrino restorano „Alive“ vadovė Goda Sivilevičiūtė, paaiškinusi, kad patiekalų sezoniškumas yra vienas iš svarbiausių restorano akcentų, bet čia jis suprantamas visos Europos, ne tik Lietuvos masteliu.

„Nuolat ieškome neįprastų produktų ir jų derinių. Vietoje gaminame seitaną, tempę (kitą mėsą pakeičiantį produktą, gaminamą iš fermentuotų pupelių), makaronus, patys kuriame pagardų receptus“, – vardijo virtuvės šefas.

Be a la carte patiekalų restorane „Alive“ yra ir kas savaitę keičiamas dienos pietų meniu, o savaitgaliais čia galima pavalgyti vėlyvųjų pusryčių.

Idėja kilo keliaujant

Restorano „Alive“ interjeras – nuosaikus ir neutralus, nes svarbiausia čia – maistas. Vis dėlto aplinka atrodo gana stilingai, tik kiek trukdo po salę judėti dekoratyvinės sienelės.

Nors Lietuvoje yra ir daugiau veganiškų maitinimo įstaigų, tarp jų – ir žaliavalgiams skirtas restoranėlis, apie kurį neseniai rašė „Skonis, tačiau aukštos klasės augalinio restorano dar nebuvo.

Idėja tokį atidaryti G.Sivilevičiūtei kilo lankantis užsienyje ir pajutusi asmeninį poreikį turėti vegetarišką restoraną, kuriame būtų galima skaniai pavalgyti, mat jau daugiau nei pusę savo gyvenimo trisdešimtmetė verslininkė nevalgo mėsos.

„Keliaudama po svečias šalis visuomet užsuku bent į kelis vegetariškus ar veganiškus restoranus – Vakaruose jie turi didelį pasisekimą, o Lietuvoje tokių nebuvo“, – teigė „Alive“ vadovė.

Įrengti restoraną pagal savo skonį ir surasti tinkamą virtuvės šefą jai užtruko nemažai – dėl to net teko keliems mėnesiams nukelti atidarymą, bet dabar moteris teigia, kad rezultatu yra patenkinta.

„Alive“ savininkams priklauso ir vegetariškasis baras „GYVAS baras“, kafeterija „Planeta“ bei kavinė „Balti drambliai“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.