Gyvasis blynų muziejus per Užgavėnes stebins 16 blynų rūšių

Paklaustas, su kuo jam asocijuojasi Užgavėnės, retas kuris nepaminėtų blynų. Bet turbūt ne kiekvienas įsivaizduoja, kiek skirtingų blynų rūšių kepama ir ragaujama visame pasaulyje.

Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 21, 2017, 10:19 AM, atnaujinta Apr 9, 2017, 4:32 PM

Malsena“ šių metų Užgavėnių šventėje kviečia susipažinti su blynų įvairove ir kviečia į pirmąjį istorijoje „Gyvąjį blynų muziejų“. Jame ne tik bus galimybė paragauti kitose šalyse populiarių, sveikuoliškų ar netikėtų blynų, bet ir skaniausių ir įdomiausių lietuvių namuose kepamų blynų – „Malsenos“ blynų receptų konkurso nugalėtojų.

Dvi savaites trukęs „Malsenos“ blynų receptų konkursas sulaukė didelio skaitytojų susidomėjimo. Atsiųstų receptų gausa parodė, jog blynas – dažnas patiekalas ant kiekvieno lietuvio stalo.

Netikėti skonių deriniai, desertiniai saldieji blyneliai, sotūs blynai su įvairiais įdarais ar padažais bei gilias tradicijas turintys šeimos firminiai blynų receptai plūdo iš visos Lietuvos.

Blynų receptų konkurso nugalėtojais tapo Sandros S. atsiųstas receptas avižinių dribsnių blynai „Rūgštusis bananas“ – mėgstantiems ne itin saldžiai ir rūgštokai, Godos D. grikių miltų blynai su grybų padažu, Laimos K. iš Alytaus ruginių miltų blynai su razinomis ir medumi bei šeimyniniai Vido A. blynai, įrodantys kad firminius šeimos blynus kepa ir vyrai.

Visų šių blynų bus galima paragauti ir receptą gauti „Malsenos“ Gyvajame blynų muziejuje“ jau šį šeštadienį, vasario 25 d., Rumšiškių Lietuvos liaudies buities muziejuje vykstančios Užgavėnių šventės metu.

„Gyvajame blynų muziejuje“ „Malsena“ pakvies į blynus pažvelgti naujai ir moderniai, paragauti ne tik tradicinių lietuvių pamėgtų blynų, bet ir kitokių blynų variacijų – pasaulio, sveikųjų ar netikėtųjų blynų.

„Tokios blynų įvairovės Užgavėnių šventėje dar nėra buvę. Net keturiose „Gyvojo blynų muziejaus“ ekspozicijose šventės dalyviai galės ragauti, lyginti ir atrasti net 16-lika skirtingų blynų rūšių. O ekspozicijose dirbantys gidai pristatys kiekvieną blynų rūšį, papasakos jų istoriją ir išskirtinumą.

Visą dieną „Gyvajame blynų muziejuje“ vieną blynų rūšį keis kita, tad per visą šventę lankytojai turės galimybę paragauti visų skonių variacijų bei atrasti savo mėgstamiausius blynus“, – pasakoja „Malsenos“ rinkodaros vadovė Kristina Migonė.

Viena iš „Gyvojo blynų muziejaus“ ekspozicijų bus skirta pasaulio skoniams. Pasaulyje egzistuoja tūkstančiai įvairiausių blynų receptų, o kai kurie skaičiuoja ne vieną šimtą metų. Blynų geografija labai plati – receptai perduodami iš kartos į kartą, iš šeimos į šeimą, iš tautos į tautą. Pasaulio blynų ekspozicijoje susipažinsime ir paragausime skirtingų tautų blynų, gaminamų iš įvairių ingredientų bei pasižyminčių savitais paruošimo būdais.

Populiarėjant sveikos gyvensenos ir mitybos tendencijoms, kita „Gyvojo blynų muziejaus“ ekspozicija bus skirta sveikiesiems blynams. Ši ekspozicija supažindins su sveikų blynų galimybėmis ir receptais. Kartais reikia labai nedaug, kad šeimos pamėgtas blynas taptų sveikesnis ir kasdienį šeimos racioną praturtintų vitaminais ir kitomis naudingosiomis medžiagomis.

Užgavėnių šventės lankytojai Rumšiškėse bus pakviesti pasimėgauti įvairių viso grūdo miltų blynais, atrasti sveikus blynų pagardus bei sužinoti sveikatai naudingų blynų receptų.

Viena iš ekspozicijų skirta staigmenoms ir „Netikėtiesiems“ blynams. Kiekvienai šeimininkei kaskart kyla klausimas, kokiais blynais nustebinti šeimą. Ypač mažiesiems patinka spalvų, formų įvairovė lėkštėje.

„Gyvajame blynų muziejuje“ kiekvienas galės pasisemti idėjų, kaip pagaminti kitokius, netikėtus ir kūrybiškai pateiktus blynus. Ši ekspozicija vaikus ir suaugusiuosius pakvies pasidžiaugti spalvotais ir neįprastų formų blynais, stebins naudojamais prieskoniais ir intriguojančiais skoniais“, – teigia „Malsenos“ rinkodaros vadovė Kristina Migonė.

Tokios blynų įvairovės dar nėra buvę nė vienoje Užgavėnių šventėje Lietuvos liaudies buities muziejuje Rumšiškėse.

Vasario 25 d. „Malsenos“ Gyvajame blynų muziejuje“ lankytojai ne tik bus kviečiami paragauti pasaulio, sveikųjų, netikėtųjų ar lietuvių pamėgtų blynų receptų, bet ir sužinoti įdomių faktų iš blynų istorijos, jų kepimo ir valgymo tradicijų kitose šalyse bei pasisemti kūrybiškų idėjų, kurias galima pritaikyti namuose kepant visų pamėgtus blynus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.