Rinks 30 geriausių Lietuvos restoranų. Štai pretendentai

Antrą kartą Lietuvoje bus renkama 30 geriausių restoranų.

Pernai geriausių restoranų trisdešimtuko rinkimuose pirmoji vieta atiteko restoranui „Stebuklai“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Pernai geriausių restoranų trisdešimtuko rinkimuose pirmoji vieta atiteko restoranui „Stebuklai“.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

May 2, 2017, 5:44 PM

Šįkart pretendentų į trisdešimtuką sąrašas yra ilgesnis nei pernai, o tarp jų – ne tik restoranai iš Vilniaus.

Be to, tarp pretendentų į 2017-ųjų metų geriausiųjų trisdešimtuką bus net 22 nauji restoranai.

Klientų padaugėjo du kartus

Sąrašas, iš kurio bus renkami geriausieji 2017 metų restoranai, buvo paskelbtas per vėlyvuosius pusryčius, surengtus restorane „Stebuklai“. Būtent šis restoranas pernai buvo išrinktas geriausiu Lietuvoje.

Restorano „Stebuklai“ vadovas ir virtuvės šefas Martynas Praškevičius pasakojo, kad po to, kai jiems atiteko pirmoji vieta, klientų padaugėjo du kartus.

„Buvau nepasiruošęs tokiam bumui, bet stengiausi kaip galėdamas, kad klientų nenuvilčiau“, – teigė M.Praškevičius.

Klientų antplūdį pajuto ne tik „Stebuklai“, bet ir visi kiti restoranai, kurie pateko į trisdešimtuką. Taigi, trisdešimtukas yra puiki reklama restoranams.

Maža to, į šį sąrašą atsižvelgė ir skandinavai, sudarydami Šiaurės šalių restoranų gidą „White Guide“, į kurį pateko ir 10 Lietuvos restoranų.

Išplėtė sąrašą ir geografiją

Kaip ir pernai, taip ir šiemet pirminį restoranų sąrašą, iš kurio bus renkamas trisdešimtukas sudarė akademijos Taryba, kurioje yra atstovai iš Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos, Lietuvos someljė asociacijos, žurnalo „Geras Skonis“.

Geriausius šalies restoranus rinks Gero maisto akademijos nariai, kurią sudaro įvairūs Lietuvos maisto industrijos atstovai: šefai, restoranų savininkai, apie maisto industriją rašantys blogeriai ir žurnalistai, someljė, kiti gastronomijos ekspertai – iš viso per 100 narių.

Visi jie privalėjo pasirašyti sąžiningo balsavimo pasižadėjimą, draudžiantį balsuoti už savo ar susijusių asmenų restoranus ar vertinti nelankytas vietas.

Kandidatai į geriausiuosius šiemet bus renkami iš 60 atrinktų restoranų. Šis sąrašas sudarytas, remiantis tais pačiais kriterijais, kuriais bus vadovaujamasi ir balsuojant už geriausius šalies restoranus.

Šiemet nuspręsta praplėsti ne tik trumpąjį sąrašą, į kur įtraukta nebe 50, kaip pernai, o 60 restoranų, bet ir geografiją. Tarp pretendentų pateko ne tik Vilniaus, bet ir Kauno, Klaipėdos, Druskininkų, Trakų ir pajūrio kurortų restoranai.

Vertinimo kriterijai

Vertinant restoranus didžiausias dėmesys bus skiriamas maistui ir jo pateikimui. Tam bus skiriama 70 proc. kiekvieno balsuojančiojo balų.

Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį.

Taip pat vertinami restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė (elgesys su klientu, paslaugumas, rezervacijos galimybė, pasitikimas ir kt.) ir aplinka (patyrimas, estetika, dermė su reprezentuojama virtuve, švara, tvarka, jaukumas). Gėrimams, aptarnavimo kokybei bei aplinkai bus skiriama po 10 procentų balsų.

Kiekvienas vertintojas pateiks po savo geriausiųjų restoranų dešimtuką, iš kurių bus renkamas trisdešimtukas.

Tinklinių restoranų nebus

Anot Gero maisto akademijos įkūrėjo Lino Petrukaičio, šio trisdešimtuko tikslas yra padėti orientuotis valgytojams, o ne įvertinti restoranų šefų meistriškumą.

„Norime, kad žmonės žinotų, kur būtų galima nueiti skaniai pavalgyti. Šis sąrašas yra savotiškas restoranų gidas. Mūsų tikslas yra išrinkti geriausius ir įdomiausius restoranus“, – paaiškino L.Petrukaitis.

Į trumpąjį sąrašą, iš kurio bus renkami geriausieji restoranai, neįtraukti tinkliniai restoranai.

Sudarant sąrašą neatsižvelgta ir į restoranų lankomumą, siekiant, kad ir mažiau žinomiems, bet geriems restoranams būtų sudarytos vienodos galimybės varžytis tarpusavyje.

„Projektas „30 geriausių restoranų“ ne tik vienija gastronomijos profesionalus, atranda šalies viešojo maitinimo perlus, bet ir siekia tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams“, – paaiškino Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos pirmininkė Evalda Šiškauskienė.

Projektas kelia daug aistrų

Panašūs restoranų vertinimai vyksta ir kai kuriose kitose šalyse. Lietuvoje toks projektas vyksta jau antrą kartą.

E.Šiškauskienė prisiminė, kad pernai nusprendus rinkti geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtuką, profesionalai su nerimu žiūrėjo į šį projektą, svarstydami, kaip restoranus reitinguoti.

Daug emocijų kyla ir dabar. Vieni restoranų atstovai pyksta, nepatekę į trumpąjį sąrašą, į kurį stengtasi įtraukti kuo įvairesnes maitinimosi įstaigas, kiti gi net ir nenori į jį patekti, baimindamiesi, kad gali būti nepakankamai įvertinti.

Nemažai aistrų sukėlė sprendimas į sąrašą įtraukti ir restoranų rinkos naujokus. Tačiau, anot E.Šiškauskienės, renkami geriausieji 2017 metų restoranai. Jeigu jie kitąmet nepasirodys gerai, nebebus įtraukiami tarp pretendentų.

O neįtraukti naujokų esą neteisinga, nes tarp jų yra gana ryškiai spėjusių sužibėti restoranų.

Alumi prekiaujama ne visur

Abejonių sukėlė ir tai, kad vienas iš projekto „30 geriausių restoranų“ remėju tapo UAB „Švyturys-Utenos alus“. Tačiau, „Švyturio“ prekės ženklo vadovas Andrius Bagdzevičius patikino, kad jų bendrovė tikrai nesiekia proteguoti restoranų, kuriose prekiaujama jų produkcija.

„Pavyzdžiui, tik pusėje restoranų, pernai patekusių tarp geriausiųjų, prekiaujama „Švyturio“ produkcija. Mūsų alaus neįmanoma nusipirkti ir nugalėtojų paskelbtame restorane „Stebuklai“, – pastebėjo A.Bagdzevičius.

Anot A.Bagdzevičiaus, „Švyturiui“ svarbu, kad augtų talentingiausi, su aistra ir užsidegimu Lietuvoje kuriantys šefai.

„Manome, kad tai prisideda prie alaus kultūros kėlimo. Alaus ir maisto derinimas tampa vis įprastesniu dalyku restoranuose ir čia pat pagamintą alų pradedama vertinti ne mažiau nei kitus gėrimus iš tolimų kraštų“, – džiaugėsi „Švyturio“ prekės ženklo vadovas.

Geriausiųjų restoranų trisdešimtukas bus paskelbtas vasarą, birželio viduryje.

Siūlome jums susipažinti su trumpuoju sąrašu, iš kuri bus renkami geriausi Lietuvos restoranai:

Vilnius:

Bistro 18

Bizarre

Boff

Brasserie Astorija

Chef 2 Food House

Da Antonio

Dine

Dublis

Džiaugsmas

Galo do Porto

Gaspar’s

Gastronomika

Imperial

Lauro Lapas

Le Paysage

Mabre Steakhouse Hazienda

Marche de Provence Meat

Mykolo 4

Paralelė 39

Paupio 12

Pranciškonai Bistro

Rib Room

Rise

Salvete City

Šiaurės jūra

Sofa de Pancho

Somm

Sonnets (Šekspyras)

St. Germain

Stebuklai

Stikliai

Sugamour

Sweet Root

Telegrafas

Ti'ana

Time

Town

Trinity

Kaunas:

Agave

Dia

Medžiotojų užeiga

Monte Pacis

Nüman

Režisierius

Uoksas

Višta Puode  

Klaipėda:

Friedricho restoranas

Momo Grill

Monai   Druskininkai:

Toli Toli

Velvetti

Pajūrys:

Hotel Palanga Restaurant

Onore

Pušų Paunksnėje

Žuvinė (taip pat ir Vilniuje)

Nerija

Šturmai (taip pat ir Vilniuje)

Trakai:

Apvalaus stalo klubas

IDW Esperanza Resort.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.