Šeimininkės iš Kėdainių patiekalus giria visi, kas jų paragauja

Šiuo metu namuose šeimininkaujanti, bet į nusivylusių šeimininkių gretas savęs neįtraukianti Lina Biliūnienė kulinarinių įgūdžių patirties semiasi besisukiodama savo saulėtoje ir jaukioje virtuvėje.

Prekybos centruose L.Biliūnienė niekada neperka nei pusgaminių, nei tortų. Pašnekovė patikino, kad tik namuose gamintas maistas ar desertai jai priimtiniausi ir ne tik visos šeimos, bet ir artimųjų bei draugų stipriai pamėgti.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Prekybos centruose L.Biliūnienė niekada neperka nei pusgaminių, nei tortų. Pašnekovė patikino, kad tik namuose gamintas maistas ar desertai jai priimtiniausi ir ne tik visos šeimos, bet ir artimųjų bei draugų stipriai pamėgti.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gaivi mišrainė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gaivi mišrainė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sumuštiniai su avokadu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Sumuštiniai su avokadu.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Užkandėlės su saulėje džiovintais pomidorais.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Užkandėlės su saulėje džiovintais pomidorais.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gaivus tortas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Gaivus tortas.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Džestina Borodinaitė („Rinkos aikštė“)

Apr 19, 2017, 4:23 PM, atnaujinta Apr 21, 2017, 9:49 PM

Šeimos nariai, skanaujantys Linos su meile paruošto maisto, prekybos centrų siūlomus pusgaminius jau seniai pamiršo. Pašnekovė, artimuosius lepinanti naminiu maistu, su didžiausiu malonumu sukasi virtuvėje.

„Virtuvė – ta vieta, kur galiu išsilieti. Nors jau jaunystėje buvau pamėgusi gaminti, tačiau kulinariniai įgūdžiai labiausiai atsiskleidžia dabar. Virtuvėje maišyti tešlą ar gaminti bet kokį kitą patiekalą man malonumas“, – tikina pašnekovė, gaminimą įvardijanti, kaip savo pomėgį.

Ne tik tradicinis maistas

Dažniausiai gaminanti lietuviškus patiekalus, jų receptūras perpratusi ir ilgainiui tiesiog iš akies maistą ruošianti moteris nevengia paeksperimentuoti ir saviškius nustebinti kitokiu netradiciniu maistu.

„Visa šeima pratusi prie tradicinių lietuviškų patiekalų, todėl dažniausiai toks ir garuoja ant stalo mūsų virtuvėje, bet neslėpsiu – pasitaiko visko.

Visų pirma, kadangi auginu dukrą ir sūnų, o kaip visi žinome šiuolaikinio jaunimo skonis kiek kitoks nei mano su vyru, jie neatsisako ir picų, įvairių užkandžių, todėl ir mūsų stalą kartais papildo kiek kitokie nei įprastai patiekalai.

Itin pamėgau gaminti sušius, paragavusi naminių sušių pas draugę negalėjau atsistebėti skonio skirtumu – pirktiniai visai kitokie ir, tiesą pasakius, tikrai ne tokie skanūs kaip naminiai“, – šneka įvairius patiekalus mėgstanti gaminti moteris.

Pamėgti spėjo visi

Prekybos centruose Lina niekada neperka nei pusgaminių, nei tortų. Pašnekovė patikino, kad tik namuose gamintas maistas ar desertai jai priimtiniausi ir ne tik visos šeimos, bet ir artimųjų bei draugų stipriai pamėgti.

„Šventėms, gimtadieniams ruošiuosi pati, todėl visi yra ragavę vienokių ar kitokių pačios gamintų patiekalų ir desertų. Giminių ir draugų prašymai iškepti jiems šventės proga saldėsį – man komplimentas, reiškia tortai tikrai skanūs.

Dar vienas iki šiol mano atmintyje likęs ir tikriausiai visam gyvenimui įstrigęs komplimentas, kurį man perdavė sūnus nuo savo draugo: „Tikrai ieškosiu tokios žmonos, kaip tavo mama, kad mokėtų taip skaniai gaminti“.

Tokie žodžiai glosto širdį bei skatina atrasti kažką naujo ir nustebinti kitu patiekalu ar desertu“, – pasakoja Lina.

Įgytą patirtį panaudoja

Savo malonumui kursus, susijusius su kulinarija, baigusi pašnekovė neatsisako tobulėti toliau.

„Mėgstu ne tik gaminti maistą ar įvairius saldėsius, bet ir pasitelkdama fantaziją visada stengiuosi, kad paruoštas stalas ir patiekalai atrodytų estetiškai.

Visai neseniai Aristavos bendruomenės moterys pasikvietė į edukaciją, kurioje visos mokėmės daryti papuošimus tortams. Tai buvo tikrai puiki pamoka smagiame moterų kolektyve, o įgautą patirtį dabar puikiai panaudoju dekoruodama savo tortus“, – akcentuoja šeimininkė.

Dalijasi receptais

Pati savo receptų neišradinėjanti Lina idėjų semiasi iš gaminti mėgstančių draugių.

„Ne tik aš galiu pasigirti savo gabumais ruošiant maistą, turiu draugių, kurios ne prasčiau nei aš moka tą daryti, tad esame pratusios tarpusavyje keistis receptais ir tokiu būdu įnešti naujovių į savo meniu“, – apie naujų receptų atradimus šneka moteris.

Investicijos neatsipirktų

Patirties ir kulinarinių gabumų nestokojanti Lina kol kas negalvoja apie darbą kulinarijos srityje.

„Kartais mintyse kyla noras, kad galbūt būtų visai įdomu dirbti su maistu, tačiau visos biurokratinės kliūtys, reikalavimai taikomi mūsų šalyje atbaido nuo noro pradėti verslą šioje srityje.

Visų pirma, reikia nemažo pradinio kapitalo, atskirų patalpų – investicijų tikrai daug, o masine gamyba užsiimti tikrai nežadu, todėl savo tempu dirbdama kažin kada visas investicijas atpirkčiau?“ – šmaikštauja pašnekovė.

Pašnekovės Linos Biliūnienės patiekalai, kuriuos išbandyti moteris siūlo laikraščio „Rimkos aikštė“ skaitytojams ne tik gražiai atrodo, yra skanūs, bet puikiai tiks ir tuomet, jei laukiate svečių.

Sumuštiniai su avokadu

Reikės: 1 avokado, česnako skiltelės, nedidelio gabalėlio sūrio, 2 šaukštų majonezo, žiupsnelio druskos, skrebučių ar skrudintos duonelės.

Gaminimas. Avokadą nulupti ir, kaip sūrį bei česnaką, sutarkuoti. Įberti druskos, dėti majonezo ir viską sumaišyti. Gautą avokadinę masę tepti ant skrebučių ar skrudintos duonelės.

Gaivi mišrainė

Reikės: 0,5 l marinuotų pievagrybių, 60–80 g rūkyto kumpio, 1 trumpavaisio agurko, nedidelio ryšulėlio svogūnų laiškų, žiupsnelio krapų, majonezo ir druskos pagal skonį.

Gaminimas. Pievagrybius, kumpį ir agurką supjaustyti nedideliais gabalėliais. Įpjaustyti krapų ir svogūnų laiškų. Viską sumaišyti su majonezu ir pagardinti druska.

Užkandėlės su saulėje džiovintais pomidorais

Reikės: 10 forminės duonos riekių, stiklainiuko saulėje džiovintų pomidorų, skiltelės česnako, nedidelio gabalėlio sūrio, majonezo riekelių aptepimui.

Gaminimas. Česnako skiltelę įtarkuoti į majonezą ir juo pertepti duonos riekeles. Tada dėti gabalėliais pjaustytus saulėje džiovintus pomidorus. Ant viršaus užtarkuoti sūrio.

Sumuštinukus kepti orkaitėje iki 180 laipsnių temperatūros, kol išsilydys sūris ir šiek tiek gražiai apskrus duonytė. Kaip tikina pašnekovė, šie sumuštinukai gali būti valgomi tiek karšti, tiek ir atvėsę.

Gaivus tortas

Biskvitui reikės: 5 kiaušinių, stiklinės cukraus, dviejų arbatinių šaukštelių kepimo miltelių, pusės arbatinio šaukštelio vanilinio cukraus, stiklinės miltų.

Pertepimui reikės: 2 pakelių želės (skonį rinktis tokį, kokį nori), 2 šaukštų želatinos, stiklinės cukraus, 1 l grietinės, mėgstamų uogų (pašnekovė rinkosi avietes).

Biskvito gaminimas

Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. Į trynius supilti cukrų, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir viską maišytuvu išplakti. Į plakinį sudėti miltus. Tešla turėtų būti labai tiršta.

Atskirame dubenyje iki standžių putų išplakti kiaušinių baltymus. Juos įmaišyti į prieš tai pasiruoštą tešlą. Viską gerai išmaišius tešlą supilti į kepimo formą ir orkaitėje (prieš tai neįkaitinus) kepti apie 45 minutes 150 laipsnių temperatūroje. Ar biskvitas iškepęs, galima patikrinti dantų krapštuku, jeigu jis neaplipęs tešla, vadinasi, iškepęs. Iškeptą biskvitą dar 15 minučių palikti orkaitėje. Atvėsusį perpjauti taip, kad gautųsi trys vienodo storio blynai.

Pertepimo paruošimas

Dviejų skonių želė pasiruošti ir įdėti stingti. Sustingusią supjaustyti gabalėliais.

Želatiną išbrinkinti 100 ml. virinto šalto vandens. Tada maišant šildyti karšto vandens vonelėje ir gautą ištirpusią želatiną pilti į grietinę. Čia pat įpilus cukrų viską gerai išplakti. Galima įberti šiek tiek citrinos rūgšties.

Torto surinkimas

Ant vieno iš biskvito blynų tepti sluoksnį pasiruošto grietinės kremo, dėti žėlė gabaliukus, jei norite ir turite – uogas. Tada ant viršaus vėl dėti biskvitą ir viską kartoti, kaip su pirmuoju blynu. Uždėjus trečią blyną visą tortą, net ir kraštus aptepti grietinės kremu ir pasitelkiant savo fantaziją dekoruoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.