Šaltai brandinta kava: ruoškite ją vakare, mėgaukitės ryte

Kavos ekspertų įvardijama kaip aukštos kavos kultūros šalis, Lietuva ir toliau neatsilieka nuo naujausių tendencijų – šalyje pradedama prekyba šaltai brandinta kava. Tik pernai pristatyta Suomijoje, „Paulig Cold Brew“ – naujiena ne tik šio gėrimo entuziastams Lietuvoje, bet ir sveika alternatyva jaunimo mėgstamiems energiniams gėrimams bei alkoholiniams kokteiliams. Šia kava, paruošta naudojant šaltą azotą, pasitikti ir „Kino po žvaigždėmis“ sezono atidarymo vakaro svečiai.

 Viena geriausių šalies baristų Paulina Palaikytė.
 Viena geriausių šalies baristų Paulina Palaikytė.
 Viena geriausių šalies baristų Paulina Palaikytė.
 Viena geriausių šalies baristų Paulina Palaikytė.
 Renginio akimirka. 
 Renginio akimirka. 
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 6, 2017, 6:01 PM

„Šaltai brandinta kava – viena naujausių tendencijų kavos kultūroje Europoje. Atkeliavusi iš JAV, Europą ji pasiekė prieš kelis metus ir tik pernai pradėta masiškai gaminti Suomijoje, šalyje garsėjančioje aukšta kavos kultūra ir gausiu jos vartojimu. Būtent pernai Suomijoje pirmą kartą pati susidūriau su šaltai brandinta kava ir likau sužavėta – tai gėrimas, leidžiantis eksperimentuoti, ruošiant šią kavą su įvairiais sirupais, vaisiais, gaminant kokteilius, kurių sezonas kaip tik prasideda“, – sako viena geriausių šalies baristų Paulina Palaikytė. 

Jos teigimu, „Cold Brew“ – nėra dar viena kava, kurią būtų galima pasiūlyti kaip alternatyvą kitai kavos rūšiai ar gėrimui. „Tai sveikas pasirinkimas norintiems mėgautis energizuojančiais, gaivinančiais, bet tuo pačiu sveikais gėrimais. Dėl brandinimo proceso, kuris trunka mažiausiai dvylika valandų, ši kava pasižymi subtiliu skoniu, kuriame atsiskleidžia visi pasirinktai kavos rūšiai būdinti skonio niuansai. Tuo pačiu brandinimas užtikrina, kad gėrimas prisisotintų kofeino ir veiktų tonizuojančiai“, – sako kavos trenerė P.Palaikytė.

Kaip ir visas Lietuvą pasiekiančias „Paulig“ kavas, „Cold Brew“ papildomai testavo kompanijos baristos ir specialistai Lietuvoje, siekdami išsiaiškinti, koks jos pateikimas labiausiai tenkintų mūsų šalies vartotojų skonį ir įpročius „Kavą brandinimui skirtose talpose Lietuvoje laikėme skirtingą laiką – nuo minimaliai rekomenduojamų 12 iki 16 valandų ir daugiau. Įsitikinome, kad 16 val. – tas laiko tarpas, per kurias šviesaus skrudinimo kava, užpilta šaltu vandeniu, atiduoda ryškiausias skonines savybes“, – pasakoja antrą vietą šiemet Kavos ruošimo čempionate užėmusi Paulina. 

Mergina atkreipia dėmesį, kad svarbiausia gaminant šaltai brandintą kavą – pasirinkti šviesaus skrudinimo ir stambaus malimo kavą. Brandinama smulkiai malta ir tamsi kava įgauna lietuvių nepageidaujamo kartumo. Brandinant kavą namuose, tai galima daryti patogiame naudoti inde, ją užpilant šaltu vandeniu santykiu 1:6. Padarius tai iš vakaro, ryte jau galima mėgautis brandinta kava. 

Ji, pasak P.Palaikytės, tinka atsigaivinti bet kuriuo paros metu, ypač po pietų, vietoje deserto su tradicine juoda ar espreso kava – patiekiama su įvairiais priedais, pavyzdžiui, kaip labiausiai patinka pačiai Paulinai, kokoso sirupu (receptas – žemiau), „Cold Brew“ pilnai atstoja desertą. 

Restoranuose ir kavinėse „Cold Brew“ kava gaminama ją brandinant „Toddy“ talpose, pavadintose jų išradėjo garbei. Visame pasaulyje šių talpų jau parduoda daugiau nei milijonas, o jų idėja dar 1964 metais kilo cheminės inžinerijos studentui Toddui Simpsonui, kai vienoje Gvatemalos kavinių jis užsisakė kavos ir jam atnešė grafiną su kavos koncentratu ir verdančio vandens. 

Kartu buvusi Toddo mama dėl skrandžio problemų negalėjo gerti kavos ir jis pasiūlė jai pabandyti šaltos kavos. Kadangi šaltai brandinta kava turi mažiau rūgšties, moteriai šis gėrimas tiko. Tai paskatino Toddą sukonstruoti brandinimui skirtą talpą.   

Joje subrandinta kava supilstoma ir norimus indus bei laikoma šaltai. Ruošiant kavos gėrimus, šaltai brandinta kava juose turi sudaryti 1/3 tūrio. 

Pavyzdžiui, į 300 ml stiklinę dedama ledukų, pilama 100 ml „Cold Brew“ ir 150 ml pieno. Priešingai nei gaminant Lietuvoje įprastas šaltas kavas, kai ledukai užpilami karštu espreso ir jie greitai ištirpsta, praskiesdami kavą, šaltai brandintoje kavoje ledukai tirpsta labai lėtai, palaikydami žemą gėrimo temperatūrą. 


Baristos P.Palaikytės rekomenduojami „Cold Brew“ gėrimai:

Ingredientai:

Ledukai

1 dalis šaltai brandintos kavos 

2 dalys pieno

vanilinis, karamelinis, riešutų ar kokosų sirupas
 
 
„Cold Brew“ su kokosu

Ingredientai:

Ledukai;

1 dalis kavos;

2 dalys gazuoto vandens;

kokosų sirupas;

šviežios žaliosios citrinos sultys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.