Paslaptis atskleista: paskelbė geriausius Lietuvos restoranus

Pagaliau paaiškėjo, kurie trisdešimt Lietuvos restoranų yra patys geriausi. Jie buvo paskelbti ketvirtadienio vakarą, „30 geriausių restoranų“ apdovanojimų ceremonijos metu. 

Paskelbti geriausi restoranai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Paskelbti geriausi restoranai.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
 Renginio akimirka.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
 Renginio akimirka.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Geriausiu išrinkto restorano „Gastronomika“ šefas Liutauras Čeprackas<br>D.Umbraso nuotr.
Geriausiu išrinkto restorano „Gastronomika“ šefas Liutauras Čeprackas<br>D.Umbraso nuotr.
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Paskelbti geriausi restoranai.<br> R.Danisevičiaus nuotr. 
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Jun 29, 2017, 8:29 PM, atnaujinta Jun 30, 2017, 12:40 PM

Ir nors didžioji dalis į trisdešimtuką patekusių restoranų, pradedant nuo 30 vietos, jau buvo paskelbti projekto tinklalpyje ir socialiniame tinkle „Facebook“, didžioji intriga išlaikyta iki pat finalo. 

Kurie penki restoranai buvo įvertinti aukščiausiais balais buvo laikoma griežtoje paslaptyje. To nežinojo net dalis prie rinkimų organizavimo prisidėjusių žmonių.

Pagaliau galime paskelbti, kurie 30 Lietuvos restoranų šiemet pripažinti geriausiais.


Geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtukas:

Nr.30 „Apvalaus stalo klubas“ (Trakai)

Nr.29 „Pušų Paunksnėje“ (Palanga)

Nr.28 „Velvetti“ (Druskininkai)

Nr.27 „Rise“ (Vilnius)

Nr.26 „Telegrafas“ (Vilnius)

Nr.25 „Rib Room“ (Vilnius)

Nr.24 „Da Antonio“ (Vilnius)

Nr.23 „Monte Pacis“ (Kaunas)

Nr.22 „Dublis“ (Vilnius)

Nr.21 „Imperial“ (Vilnius)

Nr.20 „Saint Germain“ (Vilnius)

Nr.19 „Onorė“ (Palanga)

Nr.18 „Sofa de Pancho“ (Vilnius)

Nr.17 „Bizarre“ (Vilnius)

Nr.16 „Nerija“ (Nida)

Nr.15 „Ti'Ana“ (Vilnius)

Nr.14 „Somm“ (Vilnius)

Nr.13 „Palanga“ (Palanga)

Nr.12 „uoksas“ (Kaunas)

Nr.11 „Stebuklai“ (Vilnius)

Nr.10 „Momo Grill“ (Klaipėda)

Nr.9 „IDW Esperanza Resort“ (Trakų raj.)

Nr.8 „Gaspar's“ (Vilnius)

Nr.7 „Sweet Root“ (Vilnius)

Nr.6 „Dine“ (Vilnius)

Nr. 5 „Šturmų švyturys“ (Ventės ragas)

Nr. 4 „Monai“ (Klaipėda)

Nr. 3 „Numan“ (Kaunas)

Nr. 2 „Džiaugsmas“ (Vilnius)

Nr. 1  „Gastronomika“ (Vilnius, šefas Liutauras Čeprackas)

Praėjusių metų trisdešimtuką rasite "Skonio" straipsnyje „30 geriausių šalies restoranų“.


Prasiplėtė geografija

„Švyturio“ iniciatyva pradėtas „30 geriausių restoranų“ projektas, kuris vyksta jau antrus metus, prasidėjo šių metų gegužę.

Geriausius restoranus rinko Gero maisto akademijos nariai, kurią sudaro įvairūs Lietuvos maisto industrijos atstovai: šefai, restoranų savininkai, apie maisto industriją rašantys blogeriai ir žurnalistai, someljė, kiti gastronomijos ekspertai – iš viso per 100 narių. Visą mėnesį vertino į pirminį sąrašą įtrauktus Lietuvos restoranus, iš kurių turėjo išrinkti 30 geriausių.

Visi komisijos nariai privalėjo pasirašyti sąžiningo balsavimo pasižadėjimą, draudžiantį balsuoti už savo ar susijusių asmenų restoranus ar vertinti nelankytas vietas. Kandidatai į geriausiuosius šiemet bus renkami iš 60 atrinktų restoranų.

Pirminis sąrašas, iš kurio buvo renkami geriausi restoranai, šiemet buvo ilgesnis nei pernai. Į jį įtraukta nebe 50, bet 60 restoranų. Praplėsta ir geografija. Tarp pretendentų į geriausiųjų trisdešimtuką šiemet buvo ne tik Vilniaus, bet ir Kauno, Klaipėdos, Druskininkų, Trakų ir pajūrio kurortų restoranai.

Pirminis sąrašas buvo sudarytas, remiantis tais pačiais kriterijais, kuriais vadovautasi ir balsuojant už geriausius šalies restoranus. Tiek į pirminį sąrašą, tiek ir į trisdešimtuką buvo įtraukti daugiausiai akademijos narių gavę restoranai.

Į sąrašą, iš kurio rinkti geriausieji restoranai, nebuvo įtraukti tinkliniai restoranai. 

Sudarant pirminį sąrašą neatsižvelgta ir į restoranų lankomumą, siekiant, kad ir mažiau žinomiems, bet geriems restoranams būtų sudarytos vienodos galimybės varžytis tarpusavyje. 


Vertinimo kriterijai

Vertinant restoranus didžiausias dėmesys bus skiriamas maistui ir jo pateikimui. Tam bus skiriama 70 proc. kiekvieno balsuojančiojo balų. 

Balsuojant akademijos narių prašoma atsižvelgti į patiekalų savitumą, originalumą, kompleksiškumą, maisto produktų kokybę, kilmę ir šviežumą, skonių suderinamumą, kūrybiškumą, kainos ir kokybės santykį. 

Taip pat vertinami restoranų gėrimų meniu, aptarnavimo kokybė (elgesys su klientu, paslaugumas, rezervacijos galimybė, pasitikimas ir kt.) ir aplinka (patyrimas, estetika, dermė su reprezentuojama virtuve, švara, tvarka, jaukumas). Gėrimams, aptarnavimo kokybei bei aplinkai bus skiriama po 10 procentų balsų. 

Kiekvienas vertintojas pateikė po savo geriausiųjų restoranų dešimtuką, iš kurio ir buvo renkamas trisdešimtukas.


Kas pasikeitė?

Kadangi „Švyturio“ iniciatyva pradėtas „30 geriausių restoranų“ projektas vyksta jau antras metus iš eilės, šiemet rezultatai neišvengiamai buvo gretinami su 2016 m. restoranų reitingu. 

Paaiškėjo, kad šių metų reitinge buvo ir kritusių, ir kilusių restoranų. Aukščiausiai šiemet pakilo restoranas „Palanga“ iš 25 vietos pernai į 13 vietą šiemet.

Toje pačioje ketvirtoje vietoje liko klaipėdiečių restoranas „Monai“.

Pernai 1-mą vietą pelnęs restoranas „Stebuklai“ šiemet nukrito 11 pozicijų į 10-tą vietą.

O vienas dramatiškiausių kritimų šiemet yra restorano „Dublis“,  Pernai jis buvo antras, o šiemet užėmė tik 22 vietą. Gal tam poveikį turėjo pasikeitęs restorano šefas? Primename, kad šių metų sausį netikėtai restoraną „Dublis“ paliko vienu geriausių Lietuvoje šefų laikomas Deivydas Praspaliauskas (28 m.)., kuris nusprendė atidaryti savo restoraną. 

O kai kurių, pernai patekusių į trisdešimtuką, šiemet apskritai nebeliko.

Tačiau atsirado ir nemažai naujų vardų. Šiemet „30 geriausių restoranų“ reitinge atsidūrė netgi 5 naujai atsidarę restoranai, ir ne tik Vilniuje. 

Iš viso, palygini su pernai, 2017 metų trisdešimtuke yra netgi 11 naujų restoranų. Tai reiškia, kad tiek pat restoranų, pernai buvusių trisdešimtuke, šiemet iš jo pasitraukė. 

7 restoranai galutinėje lentelėje šiemet pakilo per kelias pozicijas, o aukščiausias kilimas įvyko per 12 pozicijų. Tuo metu didžiausias kritimas, tačiau neiškritimas iš reitingo įvyko net per 20 pozicijų.

 

Reakcijos nevienodos

Tokie restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis.

„Projektas ne tik vienija gastronomijos profesionalus, atranda šalies viešojo maitinimo perlus, bet ir siekia tapti kokybišku, patikimu bei kūrybišku gidu visiems gero maisto mėgėjams“, – sakė Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir projekto Tarybos pirmininkė Evalda Šiškauskienė.

E.Šiškauskienė prisiminė, kad pernai nusprendus rinkti geriausių Lietuvos restoranų trisdešimtuką, profesionalai su nerimu žiūrėjo į šį projektą, svarstydami, kaip restoranus reitinguoti. 

Daug emocijų kilo ir šiemet. Vieni restoranų atstovai pyko, nepatekę į trumpąjį sąrašą, į kurį stengtasi įtraukti kuo įvairesnes maitinimosi įstaigas, kiti gi net ir nenorėjo į jį patekti. Buvo ir suabejojusių rinkimų sąžingumu.

Nemažai aistrų sukėlė sprendimas į sąrašą įtraukti ir restoranų rinkos naujokus. 

Tačiau, anot E.Šiškauskienės, renkami geriausieji 2017 metų restoranai. Jeigu jie kitąmet nepasirodys gerai, nebebus įtraukiami tarp pretendentų. O neįtraukti naujokų esą neteisinga, nes tarp jų yra gana ryškiai spėjusių sužibėti restoranų.

Be to, kaip sakė E.Šiškauskienė, pristačiusi restoraną, atsidūrusį antroje vietoje, nepatenkintų rinkimų rezultatais būna visame pasaulyje vykstančiuose restoranų rinkimuose.

Rinkimus organizavo Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. Projekto iniciatorius – „Švyturys“. 

Prie projekto partnerių šiemet prisijungė ir Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.