Penki neįprasti deriniai su šokoladu

Niekas nesiginčys – šokoladas yra populiariausias saldumynas pasaulyje. Ir nors esame įpratę prie pieninio, baltojo ar juodojo, pagardinto riešutais ar uogomis, nustebsite sužinoję, kokiais šokolado deriniais galima pasimėgauti šiandien. 

 Įvairių rūšių šokoladas.<br> Nuotr. iš „Rūta“ archyvo.
 Įvairių rūšių šokoladas.<br> Nuotr. iš „Rūta“ archyvo.
Aktinidijų uogos, padengtos baltuoju šokoladu.<br> Nuotr. iš „Rūta“ archyvo.
Aktinidijų uogos, padengtos baltuoju šokoladu.<br> Nuotr. iš „Rūta“ archyvo.
 Šokoladas su levandomis.<br> Nuotr. iš „Rūta“ archyvo.
 Šokoladas su levandomis.<br> Nuotr. iš „Rūta“ archyvo.
 Šokoladinė pica.<br> Nuotr. iš „Rūta“ archyvo.
 Šokoladinė pica.<br> Nuotr. iš „Rūta“ archyvo.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 3, 2017, 4:49 PM

Tai gali būti šokoladas su lauko žolelėmis, aštriais prieskoniais ar net alumi. 

„Sujungti maisto produktų skonius taip, kad jie harmoningai derėtų tarpusavyje, yra tikras menas. Čia nėra jokių formulių ar griežtų taisyklių – viskas atrandama tik skonio pajautimu. Neįprasti skoniai – tai ilgametę patirtį turinčių technologų nuopelnas, – sako vieno seniausių Lietuvoje šokolado gamintojų, bendrovės „Rūta“, vyriausioji technologė Danguolė Tamošiūnienė. – Tradicinius skonius visuomet mėgs daugybė žmonių ir daugelis sunkiai išbandys neįprastus skonius.

Žmonės bijo eksperimentuoti, mat kartais nauji skonių deriniai jiems atrodo tarsi iš fantastinės knygos. Tačiau pabandę dažniausiai lieka maloniai nustebinti, nors naujovės paragavo labai nedrąsiai.“ 

Pasak D.Tamošiūnienės, daugelio nebestebina aitriosios paprikos ar jūros druska kaip atsvara šokolado saldumui. Po truputį prigyja ir tokie prieskoniai, kaip rožiniai pipirai, paprikos, alyvuogės, bazilikai. 

Šokolado ekspertė įvardija kelis išskirtinius derinius su šokoladu, kurių verta paragauti kiekvienam smaližiui.

Baltojo šokolado mėgėjai turėtų išmėginti jo derinį su žaliąja arbata ir citrinų granulėmis. Šis derinys traukia akį netikėta išvaizda, o jo skonis labai gaivus, tad puikiai tinka, kai norisi ko nors lengvo, ypač vasarą. 

Dar vienas neįprastas derinys – aktinidijų uogos, padengtos baltuoju šokoladu. Šis derinys stebina ne tik skoniu, bet ir tuo, kad iš aktinidijų galima gauti organizmui naudingų medžiagų – jos paruoštos specialiu liofilizacijos būdu (džiovinamos šalčiu), kai išsaugomi beveik visi vitaminai ir mineralai, esantys uogose.

Levandas esame įpratę matyti ant palangių arba Provanso laukuose, tačiau jos puikiai dera su juoduoju šokoladu. Būtent levandų kvapas suteikia šiam deriniui išskirtinio skonio.

Netikėčiausiu skonių deriniu D.Tamošiūnienė įvardijo šokoladą ir brangiausią pasaulyje prieskonį šafraną. Ragaudami šį derinį maloniai nustebsite dėl skonio, be to, paragausite dalelę istorijos – būtent šiuo deriniu mėgavosi Lietuvos kunigaikščiai. Šį neįprastą šokoladinį saldainį galima rasti specialiame saldainių rinkinyje.

Dar vienas netikėtumas – pieninio šokolado saldainiai su alaus įdaru ir vyšniomis, pasižymintys išraiškingu skoniu. D. Tamošiūnienė pasakoja, kad jie buvo sukurti siekiant nustebinti alaus gamintojus jų šventės proga, tačiau skonis taip visiems patiko, kad jie gaminami iki dabar – saldumynų mėgėjai jau spėjo juos pamilti.

Ieškantys ne tik išskirtinio skonio, bet ir formos, turėtų paragauti šokoladinės picos. Tai šešių skirtingų skonių baltojo, pieninio ir juodojo šokolado gabalėliai, pagardinti žolelėmis ir prieskoniais bei liofilizacijos būdu džiovintomis uogomis. Ši pica vien savo spalvine gama patraukia akį, o skonis ir kokybė įvertinti prestižiniame tarptautiniame konkurse. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.