Turkas ir graikas Vilniuje įkūrė neeilinį restoraną

Turkija ir Graikija daugeliui asocijuojasi su šiltomis atostogomis ir skaniu maistu. Nenuostabu, kad grįžti ten norisi dar ir dar kartą. 

„Geras maistas daro žmones laimingus. Ir jei maistas patinka – susikalbėsite bet kurioje pasaulio šalyje”, – neabejoja virtuvės šefas Christosas.
„Geras maistas daro žmones laimingus. Ir jei maistas patinka – susikalbėsite bet kurioje pasaulio šalyje”, – neabejoja virtuvės šefas Christosas.
 Šefas Christosas virtuvėje.
 Šefas Christosas virtuvėje.
 Šefas Christosas virtuvėje.
 Šefas Christosas virtuvėje.
Virtuvės šefas Christosas Georgogiannopoulos su verslininku Utku Boyra Vilniuje įkūrė neeilinę vietą.
Virtuvės šefas Christosas Georgogiannopoulos su verslininku Utku Boyra Vilniuje įkūrė neeilinę vietą.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
 „Meze“ – ir parduotuvė, ir restoranas.
Daugiau nuotraukų (11)

Lrytas.lt

Jul 7, 2017, 12:02 PM

Įsimylėjusiems šių šalių virtuvę tūkstančio kilometrų nebereikės įveikti – autentiškais turkų ir graikų virtuvės patiekalais galima mėgautis Vilniuje įsikūrusiame restorane „Meze“.

Restorano koncepcija lietuviui šiek tiek neįprasta - maisto parduotuvė-restoranas. Tačiau „Meze“ savininkai tokiu sprendimu neabejoja: tai vieta, kur susipina gilios kulinarinės tradicijos, meilė maistui ir bendravimo kultūra.

„Stambulas - daugiakultūrinis miestas, vienas didžiausių miestų pasaulyje, jame susimaišo Europa ir Azija. Į Lietuvą norėjome atvežti dalelę savo kultūros, juolab, kad  čionykščiai ja domisi, mėgsta mūsų maistą. Vieni užsuka norėdami paragauti kažko naujo, kiti – kad jau pamėgo mūsų maistą”, - pasakoja parduotuvės-restorano „Eastanbul“ savininkas turkas Utku Boyra.

Autentiškus turkiškus ir graikiškus patiekalus restorane gamina 27-erių metų virtuvės šefas iš Graikijos Christosas Georgogiannopoulos. 

Patirties sėmėsi iš vieno geriausių Graikijos šefų

Tapti virėju Christosas nusprendė dar mokykloje. Ekonomikos studijos jo vaikystės svajonės nenugalėjo - laisvu nuo mokslų laiku dirbo restorane. Šis darbas ir padėjo Christosui apsispręsti – metęs ekonomikos studijas, jis dvejus metus mokėsi vienoje garsiausių kulinarijos mokyklų Atėnuose „Le Monde”, vėliau žinias tobulino Paryžiuje.

Grįžęs į Graikiją vaikinas įsidarbino pripažintame, nacionaliniu apdovanojimu įvertintame restorane prabangiame „St.George Lycabettus Boutique” viešbutyje. Laisvadieniais dirbdavo kituose restoranuose. 

„Tai buvo neįkainojama  patirtis, - sako virtuvės šefas. - Turėjau galimybių semtis žinių iš  Vasilio  Milioso, vieno geriausių Graikijos šefų“. 

Po tarnybos kariuomenėje aistra gaminti Christosą atvedė į Vilnių. 

Kuria naują verslo koncepciją

Su turkų verslininku Utku Boyra Christosą suvedė aistra maistui. „Iš Graikijos į Lietuvą mes vežame alyvuoges, alyvuogių aliejų, ten ir susipažinome. Papasakojau jam savo restorano viziją, Christosui ji patiko, nusprendėme kartu dirbti”, – pasakoja Utku ir tikina puikiai žinantis, kad restorano sėkmė priklauso nuo gero šefo.

Tuo metu Christosui teko rinktis – vykti į Londoną ar kurti restoraną Vilniuje. Jis pasirinko Vilnių. 

„Jūsų šalyje matau daug potencialo, įdomu kurti visiškai naują verslo modelį, tai – tarsi žingsnis į priekį. Man patinka jūsų šalis, čia galima stebėti visus keturis metų laikus“, - sako šefas, restorane vadovaujantis penkių lietuvių komandai.

Turkų virtuvėje – tik gerai subalansuotas maistas

Utku ir Christosas įsitikinę: turkams ir graikams rūpi ne tik maistas. Jų abiejų tautoms ne mažiau svarbu maisto kultūra ir filosofija. Prie stalo, jie sako praleidžiantys daug laiko: žmonės kalbasi, diskutuoja, klauso muzikos, žaidžia. „Mūsų kultūrose viskas prasideda nuo maisto“, - draugiškai sutaria abu. 

„Viduržemio regiono šalių virtuvė yra geriausia pasaulyje dėl to, kad joje subalansuotas daržovių, mėsos ir žuvies kiekis, - tikina Christosas. – Gamindami maistą visada naudojame sezoninius produktus. Salotų ar pomidorų žiemą pas mus nerasite, geriau patieksime jums baltas džiovintas pupeles. Štai dėl ko restorano meniu atnaujiname kas tris mėnesius. 

Itin vertiname ėrieną. Marinuojame ją citrinos sultyse, kurios naikina mėsos riebumą. Viskas, ką darome, darome ne be priežasties, juk geriausi skoniai ir aromatai mūsų kraujyje nuo vaikystės”. 

Restorane Christoso komanda kasdien kepama tradicinę turkų duoną pitą, gamina raugintą pieno gėrimą airaną, naminį limonadą. Padažams, marinatams virėjai naudoja tik natūralius prieskonius, o patiekalams - tyrą alyvuogių aliejų. 

Restorane – pusryčiai, pietūs ir vakarienė

„Skirtingu dienos metu siūlome skirtingą maistą ne be priežasties, - sako „Meze“ virtuvės šefas Christosas. – Pusryčiai yra svarbūs visos dienos produktyvumui. Taupydami svečių laiką, pietų patiekalus siūlome tik dieną veikiančiame bufete. 

Vakare – grilis ir puikūs ėrienos patiekalai. Žinau, žinau, kai kurie svečiai nemėgsta ėrienos. Bet gal jiems tiesiog nepavyko paragauti tokios mėsos, kurioje atsiskleistų geriausios jos savybės? Iš savo svečių esame girdėję, kad pusryčiams ruošiame ne lietuviškus kiaušinius, jų visai kitas skonis. Bet mes ruošiame lietuviškus, tik visai kitokiu būdu”. 

„Meze“ restoranas didžiuojasi ir garsiaisiais turkiškais desertais, kuriems paruošti viską galima rasti šalia esančioje parduotuvėje.

„Visad lietuviams papasakojame apie neįprastus produktus, patariame, ką iš jų galima pagaminti, kviečiame paskanauti”, - sako restorano-parduotuvės savininkas Uktu Boyra ir priduria, kad bet kuris patiekalas gali būti skanus, reikia tik tinkamai jį paruošti. 

Tokiomis žiniomis, beje, jis mielai dalijasi savo turkiško maisto ruošimo pamokose, kurios vyksta restorane.  

„Maisto kultūra yra tarptautinė, ji neturi sienų. Geras maistas daro žmones laimingus. Ir jei maistas patinka – susikalbėsite bet kurioje pasaulio šalyje“, – neabejoja virtuvės šefas Christos ir kviečia išmėginti ypatingų „Meze“ patiekalų.  

Bulvių topları. Patiekalas iš vaikystės - puri bulvių košė, paskaninta geltonu kreminiu Kasar sūriu, apkepta su kiaušiniu ir džiūvėsėliais. Patiekiama su karštu pomidorų padažu. 

Karışık Izgara. Kepimo menas vienoje lėkštėje - skirtingai paruošta mėsa su kvietinėmis kruopomis ir namine turkų tradicine duona pita.

Burma baklava. Skanėstas iš skirtingų tekstūrų: traškios tešlos lapeliai, pagardinti pistacijomis bei padengti sirupu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.