Užsukęs į garsiąsias J.Basanavičiaus gatvės kavines, praeivis neteko žado

Pradėkime nuo anekdoto. Susitinka dvi katės, viena ir sako: „Vakar vaikščiojau po tavo rajoną, užpuolė vietiniai katinai ir išprievartavo.“ O kita klausia: „Na ir ką?“ O ta ramiai sau atsako: „Šiandien vėl eisiu...“

 Perlinių kruopų sriuba.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
 Perlinių kruopų sriuba.<br> 123rf asociatyvi nuotr.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“. Kiaulienos kepsnys.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“. Kiaulienos kepsnys.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“. Vištienos kepsnys.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
„Floros simfonija“. Vištienos kepsnys.<br>Nuotr. iš  „Riebus katinas“.
Daugiau nuotraukų (14)

„Riebus katinas“

Jul 16, 2017, 6:49 PM, atnaujinta Jan 5, 2019, 3:34 PM

Ir mane, kaip tą katę, prieš kelias savaites vienoje Palangos kavinėje pamatytos kainos, galima sakyti, išprievartavo, pakeitė suvokimą apie žmogaus fantazijų ribas.

O aš ir vėl braidau  J.Basanavičiaus gatve. 

Garsiojoje gatvėje užsukime į ne mažiau žymią kavinę „Floros simfoniją“. Neslėpsiu – graži aplinka mane paperka jau keletas metų. Kitos kavinės, sukūrusios panašų grožį, baigia jį jau nustekenti, o ši yra puoselėjama ir tik gražėja.

Čia užsukęs visada stengiuosi atsisėsti prie stalo viršutiniame balkone. Nes iš ten atsiveria dieviškas vaizdas. 

Laisvų staliukų – daug, ir ne tik balkone, bet ir visose kavinės salėse bei lauko terasoje. Tad įsikuriame balkone. 

Kai padavėjas atnešė meniu, tada ir prisiminiau tą anekdotą, kuriuo ir pradėjau šį straipsnį. Nuo praėjusių metų gražėjo ir augo ne tik kavinės augmenija, bet ir kainos. 

Paminėsiu tik tas, kurios mane labiausiai užkabino. 

1. Dienos sriuba – 4 eurai. Šiandien tai perlinių kruopų sriuba su agurkais. Mintyse iškart iškilo vaizdas, kaip būrys paplūdimio gelbėtojų skuba pavalgyti čia dienos pietus ir šios sriubos už 4 eurus. Kaina tokia, nes, matyt, perlines kruopas kruopščiai atrinkinėjo visas virtuvės personalas. Į puodą nepapuolė nė viena kiek deformuota ar perskilusi kruopa. 

Žodžiu, perlinių kruopų šedevras už kokius tai suvargusius 4 pinigėlius… 

2. Šaltibarščiai – 5,5 euro. Jei nebūtų prierašo („Lithuanian special“), sakyčiau, brangu. Bet žinant, kad jie gaminti pagal visas mūsų senolių tradicijas, kaina gal net kiek ir mažoka?

3. Pasisekė mums, nes grilyje keptos daržovės, užkeptos mocarelos sūriu, šiandien – 8,5 euro. Bet kadangi norisi mėsos, teks jų atsisakyti, o ieškoti patiekalo su mėsa. Nors, manau, vegetarai turėtų spiegti iš džiaugsmo, radę tokį „nebrangų“ patiekalą.

4. Nekomentuosiu viso meniu, nes pasirinkimas tikrai didelis, paminėsiu tik dar vieną perliuką. Burokėlių ir mocarelos salotos už 9,5 euro. Priedų yra ir kitų – ir vytinti pomidorai, ir riešutai. Bet numanant, kad burokėlių bus tik trupinukas, o visą kitą turinį lėkštėje sudarys brangūs ingredientai, sakyčiau, kaina iš tiesų mažoka. 

Rinkomės, rinkomės ir išsirinkome tik po kepsnį. Tiesiog gal pradėjome save gerbti. Kad ir kaip norėjosi paragauti perlinių kruopų sriubos, burna neprasižiojo jos užsakyti už tokią mažą kainą. Nesinorėjo nuvertinti virtuvės personalo triūso ir tų brangių perlinių kruopų, kurios buvo naudojamas šiai sriubai virti. Tad tik du kepsniai. 

Draugė, kaip visada, renkasi paukštienos ar žuvies patiekalus, o aš – kiaulienos ar jautienos. Tad ji išsirinko vištienos, o aš kiaulienos kepsnį. 

Abu patiekalai buvo skanūs. Tiek vištiena, tiek kiauliena buvo sultinga. Kepsniai neperkepti. Daržovių salotos, nors ir dubliavosi abiejose lėkštėse, buvo deramai parinktos ir derėjo tarpusavyje. 

Skanus jų užpilas leido suprasti, kad jam virėjas irgi skyrė šiek tiek laiko, o ne kaip dauguma įpratę, užpila aliejumi, ir pirmyn.

Prie mano kepsnio patiektos bulvės folijoje puikiai derėjo su varškės kremu. Na, o pasakyti, kad viskas buvo puiku, sutrukdė tik prie vištienos patiekti bulvių kroketai. 

Kad mano kritika būtų teisinga, gavau virėjų patvirtinimą, jog naudojami šaldyti kroketai, o ne gaminami vietoje. 

O juk tai taip paprasta! Tad įmetu receptuką, kad žinotumėt, kaip jie gaminami: sumaišote trintas virtas bulves, kiaušinį, krakmolą, apvoliojate džiūvėsėliuose ir kepate. Gaunate puikius naminius kroketus. 

Jei sakote, kad nėra laiko jiems gaminti, mažinkite meniu arba nebenaudokite pusfabrikačių. Nes kai už kepsnį moki 11 eurų, norisi, kad prie jo virėjas kiek paplušėtų.

O dabar rimtai apie kainas Palangos kavinėse. Suprantu verslininkus, kurių didelės investicijos į aplinką ir kavinės interjerą, virtuvės ar baro įrangą turi atsipirkti. Taip pat puikiai suprantu, kad ir didelį kiekį darbuotojų reikia išlaikyti. O ir vasara Lietuvoje trunka vos porą savaičių. 

Bet, mieli verslininkai ir tie, kurie ateityje planuojate kurti verslą Palangos ir kituose Lietuvos kurortuose – nebūkite iškritę iš Mėnulio, kaip mūsų seimūnai. Pasidomėkite, koks srautas ir kokias pajamas turinčių klientų lankosi jūsų kurorte. 

Nebūtina kasdien į kavinę atskristi nuosavu sraigtasparniu ar atvykti lydimam apsaugos eskorto. Pasivaikščiokite J.Basanavičiaus gatve pirmyn, atgal, pirmyn, atgal. Pamatę, kas sudaro pagrindinę masę ir prisiminę savo kainas, pradėsite garsiai juoktis. 

Nes apsirengusių garsių modelių namų drabužiais pamatysite vieną, kitą, o gal ir išvis nepasiseks tokio išvysti. Paklausite, kuo čia dėti drabužiai? Nes tik žmogus, galintis mokėti už vardą, nekreipdamas dėmesio į kainas, gali būti jūsų maitinimo įstaigos klientas. 

Sutikite, kad tiek perlinių kruopų sriuboje už 4 eurus ar  šaltibarščiuose už 5,5 euro turėtų būti kažko, dvelkiančio neapsakoma prabanga.  Suprantamas noras uždirbti, bet kai matai daugiau nei pusę stalų tuščių, prie baro – stoviniuojančių padavėjų būrį, o J.Basanavičiaus gatve plaukiančią alkaną minią, pradedi mąstyti, ar Palangos verslininkai, taip drastiškai „užlaužę“ kainas, nepadarė sau meškos paslaugos.

Mano siūlymas būtų sėsti prie kalkuliacinių kortelių ir mąstant blaiviai, prieš tai, žinoma, apsukus porą ratų „basanke“, surašyti kainas, atitinkančias šios dienos kurorto paklausą. Mielieji, atsibuskite – turtingų rusų, kurie prieš 10 metų ošė jūsų kavinėse, atvyksta  vienas kitas.

Tad atsigręžkite į pagrindinį savo vartotoją, kuris dar gali išgelbėti smukusias šiemetines jūsų apyvartas. 

Bet iš kitos pusės pažiūrėjus, jei dar randate tokių, kuriems kainos yra normalios, laikykitės ir toliau tokios strategijos, nes tai žada gerus pelnus. Tad pamokslo šiai dienai tiek, pereikime prie vertinimo.

Tik dabar gailiuosi, kad vertinimo kriterijuose nenumačiau vietos kainoms.

Vertinimas

Interjeras ir kavinės aplinka – 9, 

švara - 7 (jei klientas pats turi paprašyti, kad pašalintų kažkieno prirūkytą peleninę, kitokio vertinimo ir būti negali),

aptarnavimas - 9, 

maistas - 7 (jei ne tie šaldyti kroketai, būtų riebus 9).

Iš viso: 32 balas (vidurkis – 8). Tad 5 nagučiai „Floros simfonijai“. 

P.S. Pamirštant kainas, noriu pasidžiaugti tuo, jog daug metų sugebate išlaikyti tokią gražią kavinės aplinką. Ir žinoma, jūsų virtuvėje dirba savo srities profesionalai, nes patiekalai visada skanūs ir gerai paruošti. Tikiuosi, kitą kartą valgysime kroketus, kuriuos minkys jūsų virtuvės virėjai. 

Riebus katinas

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.