Pergalę kulinarų konkurse atnešė ypatingas vištienos padažas

Skirmantė Činikaitė galėtų visą dieną neiškelti kojos iš virtuvės. Gamindama ši mergina tiesiog žydi, ir aplinkiniai tai mato. Tad niekas nesistebėjo, kai Skirmantė pasirinko mokytis virėjo specialybės Kėdainių profesinio rengimo centre. 

 Skirmantė svajoja apie savo restoranėlį, kuriame būtų galima paragauti tikrų lietuviškos virtuvės patiekalų.<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
 Skirmantė svajoja apie savo restoranėlį, kuriame būtų galima paragauti tikrų lietuviškos virtuvės patiekalų.<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
 Grilyje keptas krūtinėlės šašlykas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Grilyje keptas krūtinėlės šašlykas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Spurgos.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Spurgos.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Vafliai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Vafliai.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Skruzdėlynas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
 Skruzdėlynas.<br> Nuotr. iš „Rinkos aikštė“.
Daugiau nuotraukų (5)

Akvilė Kupčinskaitė („Rinkos aikštė“)

Jul 18, 2017, 1:42 PM

Neseniai jaunosios kulinarės ir jos bendramokslių komandos įgūdžiai buvo įvertinti respublikiniame konkurse.

Pakerėjo pistacijų padažu

Skirmantė su dar dviem bendramoksliais – Monika Medzevičiūte ir Vytautu Butkumi – respublikiniame profesinio rengimo centrų virėjo specialybės moksleivių konkurse pelnė trečią vietą. Kėdainiečius ruošė mokytoja Ingrida Šlikienė.

„Pirmą kartą dalyvavome šiame konkurse. Galvojome, kad tik apsižiūrėsime, įgysime patirties, o štai ir parsivežėme trečios vietos laurus“, – džiaugiasi Skirmantė.

Konkurse visus patiekalus komandos turėjo ruošti grilyje – netgi desertą. Skirmantė pasakoja, kad buvo baisu nepersūdyti vištos krūtinėlės, neparuošti jos per aštrios, tačiau viskas pavyko puikiai.

Kėdainiečiai konkurentus nustelbė ir vertinimo komisiją apžavėjo pistacijų padažu.

Siūlydavosi į pagalbą

Skirmantė virtuvėje save prisimena nuo aštuonerių. Jau tada ji siūlydavosi mamai į pagalbą ir vis bandydavo nusiderėti, kad leistų jai patiekalą paruošti pačiai.

„Man neapsakomai patinka žaisti su maistu. Žavi galimybė tą patį patiekalą pateikti vis kitaip, įdėti ko nors nauja. Labai patinka eksperimentuoti. Niekada aklai neseku receptų. Drąsiai keičiu nurodytus produktus“, – šypsosi Skirmantė.

Mergina atskleidžia jautusi tvirtą pašaukimą gilintis į patiekalų ruošimo paslaptis, tad jam nesipriešino ir nesiblaškė – stojo krimsti virėjo specialybės. Skirmantę palaikė ir dukros talentą pastebėjusi mama.

Tortas svečiams – būtina

Skirmantei labiausiai patinka konditerijos kūrybiniai horizontai. Mergina mėgaujasi kiekviena akimirka, kurią praleidžia ruošdama tortus ar kitus desertus, tad šeimos šventėse ji griežia pirmuoju smuiku.

„Mūsų šeimoje įprasta, kad jei laukiame svečių, ant stalo būtinai turi puikuotis tortas. Dažnai ruošiu medaus tortą, „Napoleoną“, kepu „Skruzdėlyną“. Naujausias atradimas – maskarponės sūrio tortas. Jį gaminti išmokau iš Profesinio rengimo centro mokytojos Audronės Alminienės. Šį saldumyną mūsų šeima ir svečiai labai pamėgo“, – pasakoja Skirmantė.

Mamą išmokė kitokių balandėlių

Virėjo specialybės Kėdainių profesinio rengimo centre besimokanti Skirmantė naujausias žinias bei įgūdžius pritaiko ir namie. Štai išmokė mamą balandėlius ruošti kitaip.

„Kartais pamokiau ją to, ką mokytojai parodo per užsiėmimus Profesinio rengimo centre. Pavyzdžiui, balandėlius namie ruošiame su jau išvirtais ryžiais, o mokykloje dedame nevirtus ryžius, tada balandėlius pakepiname keptuvėje ir tik tada dedame į puodą troškinti. Naują paruošimo būdą parodžiau mamai“, – virtuvės atradimais dalijasi Skirmantė.

Mergina tikisi kulinarijos žinias pritaikyti dirbdama Lietuvoje. 

„Jei gerai seksis, galbūt kada nors atidarysiu savo restoranėlį, kuriame būtų galima paragauti tikrų lietuviškos virtuvės patiekalų. Meniu, žinoma, neapsieitų be cepelinų“, – šypteli Skirmantė.

Purios spurgos

Reikės:

450 g varškės (sausesnės),

6 v. š. cukraus,

3 kiaušinių,

6 v. š. miltų,

0,5 a. š. kepimo miltelių,

žiupsnelio vanilinio cukraus,

aliejaus virimui,

miltinio cukraus spurgoms pabarstyti.

Gaminame. Varškę mediniu šaukštu ištriname su cukrumi ir vaniliniu cukrumi, dedame kiaušinius ir viską gerai išmaišome. Į miltus beriame kepimo miltelius ir persijodami beriame juos į varškę (ne visus iš karto). Maišome mediniu šaukštu ir vėl beriame miltų, kol maišyti tešlą šaukštu pasidarys gana sunku. Tešla turi išeiti lipni.

Giliame puode įkaitiname riebalus. Nustatome vidutinį ugnies kaitrumą, nes jeigu riebalai bus per karšti, spurgos greitai apkeps, o vidus liks neiškepęs. Šaukštą pamirkome šaltame vandenyje, juo atgnybiame nedidelį gabalėlį tešlos, drėgnomis rankomis formuojame rutuliukus ir metame juos į puodą.

Varškės spurgas apkepame iš abiejų pusių, išgriebiame kiaurasamčiu ir dedame ant popierinės servetėlės, kad susigertų riebalai. Dar karštos varškės spurgos apibarstomos miltiniu cukrumi.

Skruzdėlynas

Reikės:

aguonų papuošimui,

1 stiklinės cukraus glaistui,

1 stiklinės medaus glaistui,

3 kiaušinių tešlai,

12 v. š. kvietinių miltų tešlai,

0,5 stiklinės vandens glaistui,

2 stiklinių aliejaus virimui.

Gaminame. Tešlą minkome tol, kol tampa kieta, t. y. maždaug 1 val., kad kočiojant nereikėtų barstyti miltų. Vėliau tešlą kočiojame labai plonai ir supjaustome norimos formos lapeliais.

Visus glaistui skirtus produktus sumaišome ir užverdame. Padarytus lapelius įdedame į indą su karštu aliejumi ir verdame, kol apskrus. Išvirtus lapelius mirkome medaus glaiste ir apibarstome aguonomis. Iš lapelių lėkštėje formuojame piramidę.

Vafliai

Reikės:

2 stiklinių miltų,

6 kiaušinių,

200 g sviesto,

1 stiklinės cukraus,

2 šaukštelių vanilinio cukraus,

1 žiupsnelio druskos.

Gaminame. Kiaušinius gerai išplakame su cukrumi ir vaniliniu cukrumi (plakti iki baltumo). Sviestą išlydome ir šiek tiek atvėsiname (kad nesutrauktų kiaušinių). Į kiaušinių ir cukraus masę suberiame miltus, druską ir gerai išmaišome. Supilame lydytą sviestą ir viską permaišome. Kepame vaflinėje, kol gražiai apskrus. Dar karštus vaflius susukame į ragelį. Pravėsusių susukti nebepavyks, nes trupės.

Grilyje keptas krūtinėlės šašlykas

Šašlykui reikės:

vištos krūtinėlės,

baziliko,

druskos,

maltų juodųjų pipirų,

muskato prieskonių,

kario,

kmynų,

medaus.

Garnyrui reikės:

pomidorų,

spalvotų salotų,

agurkų,

grietinėlės.

Pistacijų padažui reikės:

česnakų,

petražolių,

pistacijų,

mėtų,

druskos,

citrinos sulčių ir žievelės.

Gaminame. Vištos krūtinėlę nuplauname ir supjaustome vienodais gabalėliais šašlykui. Mėsą dedame į dubenėlį su visais prieskoniais ir marinuojame apie valandą. Per tą laiką paruošiame grilį.

Ruošiame pistacijų padažą. Išlukštentas pistacijas kepiname su trupučiu aliejaus. Susmulkiname kelias česnako skilteles, petražoles, mėtas, paskaniname druska. Įspaudžiame šiek tiek citrinos sulčių ir įtarkuojame truputį citrinos žievelės. 

Viską dedame į bendrą dubenį ir sumalame. Turi išeiti vientisa masė.

Marinuotą mėsą sumauname ant medinių iešmų, įdedame į foliją ir kepame ant grilio. Nepamirškime kuo dažniau apvartyti, kad vienodai apkeptų. Iškepusią mėsą patepame medumi, kad ji įgautų auksinę spalvą ir būtų minkšta. 

Paruošiame daržoves garnyrui. Ant salotų užpilame truputį grietinėlės ir šalia patiekiame pistacijų padažą. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.