Kavos žinovė moko atrasti kavos skonį, prie kurio nesame pratę

Kavos ruošimo čempionatų dalyvė, iš garsiausio Europos rūšinės kavos asociacijos susibūrimo „Barista Camp“ diplomą parsivežusi nedidukės, neseniai Vilniaus senamiestyje duris atvėrusios kavinukės „Her Excellency“ barista Rusnė Stankevičiūtė paslaptingame kavos pasaulyje nardo jau trejus metus. 

R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
R.Stankevičiūtė neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. <br> R.Šidlauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

2017-07-21 14:22

Mergina neabejoja, kad rūšinės, aukštesnės klasės kavos mada šiandien išgyvena aukso amžių. 

– Pasaulyje populiarėja rūšinės kavos. Ar tai – nauja mada, o gal žmonių skonis keičiasi? 

– Dabar - aukštesnės klasės kavos aukso amžius. Juk kai geri daugiau kavos, tobulėja skonis. Nemanau, jog atsirastų nors vienas, perlipęs „tiesiog kavos” lygį ir atsisakęs paragauti gėrimo, kurio skonis sukelia daugiau pojūčių.

– Iš kur atkeliauja rūšinės kavos? Kuo jos ypatingos? 

– Atkeliauja iš griežtai stebimų kavos plantacijų ir ūkių, kuriuose augimo procesas prižiūrimas nuo pirmosios dienos, kai pasodinamas kavos medis. 

Rūšine kava laikomos pupelės, kurios 100 balų sistemoje yra įvertintos nuo 80 taškų. Rūšinės kavos statusą gauna tik nedidelė dalis visos kavos, kuri užauginama. Rankomis atrenkamos pupelės arba išvis neturi, arba turi itin mažai defektų, atsižvelgiama į pupelių dydį, ar prinokusios kavos uogos.

Visa tai užtikrina begalę unikalių skonių ir poskonių kavos puodelyje.

Savo kavinėse Vilniaus ir Kauno senamiesčiuose dažnai sulaukiame kavų-viešnių iš žymių kavos namų. Paskutinis laimikis – rinktinės kavos pupelės ir daugkartinių pasaulio kavos skrudinimo čempionų „Gardelli specialty coffees“ , pupeles mums skrudina ir Kaune įsikūrę kavos namai „Vero Coffee House“. 

– Kaip galima pajusti skirtumą tarp paprastos pupelių kavos ir rūšinės kavos, gavusios „excellence“ laipsnį? Kada toks laipsnis suteikiamas kavai? 

– Viską lemia skonis. Kol neparagauji, sunku patikėti, jog puodelis gėrimo gali net nepriminti tos kavos, kurią esame įpratę suprasti kaip kavą. 

Rūšinių pupelių, tokių kaip “uoj, tik ne tų, kur burną sutraukia” rasti neįmanoma. „Cup of Excellence“ yra labiausiai prestižinis aukštos klasės kavos apdovanojimas, dėl kurio varžosi daugybė kavos augintojų. Vis dėlto, atrenkama vos keletas nepriekaištingos kokybės ir neįtikėtinų skonių paletės kavos.

– Ar naujausios kavos ruošimo tendencijos pasiekia Lietuvą? 

– „Brew“ baras – filtruotos, rankomis paruoštos kavos tradicija Lietuvoje sparčiai populiarėja, tačiau dar daug tokių, kurie bijo atsisakyti "normalios kavos". Tačiau tie, kurie išmėgina, galų gale vis tiek pradeda rinktis kažką įdomesnio. 

– Jūsų kavinė visai nedidukė, bet visada – pilna. Kokie žmonės pamėgo jūsų ruošiamą kavą? 

– Tie, kuriems įdomu atrasti kažką naujo ir netikėto, drąsūs, mėgstantys kokybę. Taip pat - turistai ir kavos mylėtojai,  naujame mieste ieškantys filtruojamos kavos namų. Dažnai tai ir aplinkiniai gyventojai, vis naujų rūšių paragauti užsukantys kavomanai, pasaulio kavos žmonės, tie, kurie mėgsta ryto ritualus. 

Savaitgaliais mes ruošiame kavos gėrimus, kuriuos vadiname „long drinkais“ arba kavos kokteiliais be alkoholio. Kavinėse tai neįprasta, paprastai tokius gėrimus ruošiame per kavos čempionatus, jis – tarsi baristos sugalvotas parašas.  

Per savaitę degustuojame visas į galvas šovusias idėjas, kad penktadienį galėtume parodyti pačius netikėčiausius, išsižioti verčiančius kavos gėrimus. 

Kažin, ar kam šaus į galvą, kad agurkai, mėtos ir ananasai šitaip dera su kava! Dėl to ir juokingi pavadinimai atsirado - „Mint enigma“, „Always double“, Wondering orange“.  

– Jūsų kavos vakarėliuose nėra alkoholio, kas į juos renkasi? 

– Kavos vakarėliai pritraukia tuos, kurie nori kažko naujo, be proto skanaus ir suteikiančio energijos šėlti iki ryto. Alkoholio mums netrūksta, užtenka draugo pašonėj – ir jau galima kilnoti rankas pagal muzikos taktą. Vieniems tai - lyg vakarėlis prieš vakarėlį mieste, kitiems – alternatyva ėjimui į barą.

– Jei anksčiau kavos puodelis tik ir buvo kavos puodelis, šiandien jis turi galybę atspalvių. Ką galima padaryti iš geros rūšinės kavos? Kaip ja mėgautis? 

– Bent jau man su tokia kava be galo malonu dirbti. Gali įsiklausyti į kavos mėgėjo skonį ir norius, o iš tų pačių pupelių sukurti daug skirtingų gėrimų. Tada mes abu – aš, kuri ruošiu kavą ir tas, kuris ją geria, pasineriame į nuostabią kelionę nuo kavos ūkio iki puodelio rankoje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.