Muzikantas žino daugybę būdų, kaip skaniai paruošti grybus

Grupės „16 Hz“ narys Petras Jucevičius (43 m.) rudenį ne tik kuria muziką ir koncertuoja. Kauniečiui patikdavo laiką leisti grybaujant. Muzikantas spėjo ne tik iki soties prisivalgyti šviežių keptų ir virtų grybų, bet ir prikaupti šių miško gėrybių atsargų.

 Grybauti Petras vyksta tik gerai išsimiegojęs.<br>Asmeninio albumo nuotr.
 Grybauti Petras vyksta tik gerai išsimiegojęs.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Asmeninio albumo nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 8, 2017, 4:09 PM, atnaujinta Oct 27, 2017, 12:11 PM

Šiltas ir lietingas ruduo P.Jucevičių su pintine rankose dažnai išgindavo į mišką. „Dažniausiai grybaudavau Raseinių rajono, iš kur esu kilęs, miškuose. Juose žinau daug grybingų vietų. Su šeima mėgstame pagrybauti ir pakaunėje“, – pasakojo atlikėjas.

Vyras žino daugybę būdų, kaip skaniai paruošti įvairius grybus, rašo „TV antena“.

„Šįmet, kai aplink gimtąsias vietas miškuose buvo tiek rudmėsių, kad prigrybavus sunku iš karto suvalgyti, nutariau šiuos grybus konservuoti“, – sakė P.Jucevičius.

– Grybaujate nuo pat vaikystės?

– Tėvai mėgsta grybauti, todėl man ir dviem broliams nuo mažumės po mišką tekdavo palakstyti.

– Mėgstate grybauti su draugija?

– Gal ir būtų smagu pagrybauti vienam, bet įprastai į mišką važiuojame visa šeima: žmona Dalia, dukterys Ainė (11 m.) ir Luknė (7 m.), sūnus Simas (9 m.). Pasimėgauti visiška tyla ir ramybe grybaujant sunkiai pavyksta, bet galva gryname ore tikrai pailsi.

– Kad miške nepaklystumėte, naudojatės kompasu ar mobiliojo telefono programėlėmis? O gal pats kuo puikiausiai orientuojatės?

– Meluočiau, jei sakyčiau, kad bet kuriame miške orientuojuosi taip puikiai, kaip mieste. Gimtuosius miškus pažįstu gerai, o neišvaikščiotuose ne kartą teko įsijungti navigacijos sistemą.

Kitaip turbūt sunkiai išeičiau. Pagrindinė taisyklė, kurios stengiuosi laikytis, – neiti pernelyg toli į nepažįstamą mišką.

– Paprastai grybautojai netingi keltis dar prieš saulėtekį. O jūs?

– To nedarau niekada. Nebijau, kad nuo ankstaus ryto kas nors gali surinkti visus grybus. Manau, reikia gerai išsimiegoti, o tada vykti ieškoti neišgrybautų vietų.

– Daug grybų pažįstate?

– Pažįstu beveik visus, kurie vertingi, skanūs, ir daugelį, kurių rinkti negalima.

Renku baravykus, voveraites, raudonviršius, šilbaravykius, lepšius, kazlėkus, rudmėses.

Šiek tiek sudėtingiau renkant kelmučius – jie panašūs į kai kuriuos šungrybius. Todėl pririnkęs kelmučių prašau tėvo patikrinti, ar mano krepšyje tikrai geri grybai.

Pažinti grybus mokau ir savo vaikus. Tikiuosi, užaugę jie bus puikūs grybautojai.

– O kaip ruošiate surinktas miško gėrybes?

– Skaniausi grybai – kepti su sviestu ir pagardinti svogūnais, grietine. Mėgstu ir virtus, pasūdytus grybus. Patinka silkė su baravykais. O grybų padažas tinka prie daugybės patiekalų, ypač mėsiškų.

– Žiemai grybus džiovinate, konservuojate, šaldote ar sūdote?

– Kai miške tiek daug grybų, baravykus ir raudonviršius džiovinu. Kai kuriuos grybus šaldau. Sūdyti dar nemėginau, bet knieti žalius sūdyti arba raugti. Pabandžiau konservuoti, teks mokytis raugti.

– Ar mėgstate sukiotis virtuvėje?

– Augdami su broliais mėgdavome daug ir skaniai pavalgyti. Kai tėvai būdavo darbe, mes drauge ruošdavome maistą. Iki šiol visi mėgstame suktis virtuvėje.

Patinka ruošti sušius, mėsainius, makaronus, kepti blynus, o prieš kelias dienas mano virtą plovą šeima ir į svečius užsukę bičiuliai sukirto kone akimirksniu.

Konservuotos rudmėsės

Patiekalui reikės: rudmėsių, vandens, druskos, pipirų, laurų lapų.

Grybus nuvalykite, nuplaukite ir sudėkite į puodą, įpilkite šiek tiek vandens.

Virkite 15–20 minučių ant vidutinio stiprumo ugnies (per tiek laiko iš grybų išsiskirs sultys), tuomet pasūdykite, pagardinkite pipirais ir laurų lapais. Išvirtas rudmėses supilstykite į stiklainius ir tvirtai užsukite dangteliais.

Daugiau grybų receptų rasite žemiau:

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.