Visa tiesa apie kavos skrudinimo subtilybes

Kavos aromatas rytais daugeliui reiškia dienos darbų pradžią. Kavos ruošimas atrodo kaip kasdienis, gerai žinomas ritualas, tačiau tik nedaugelis išmano tikrąsias šio gėrimo ruošimo paslaptis, kurios priverčia kavą atskleisti visą savo skonio ir aromato gamą.

Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 2, 2017, 9:50 AM

Kavos ruošimo čempionato dalyvis Tomas Rudys „Lietuvos ryto“ televizijos laidoje „Visa tiesa apie kavą“ pasidalijo pikantiškais faktais apie subtilų gėrimą, padėsiančiais geriau pažinti skirtingus jo skonius ir ruošimo niuansus. Tomas sako, kad kavos pupelių skrudinimas – vienas svarbiausių veiksnių, darančių įtaką jos skoniui.

Pupelių skrudinimą įprasta skirstyti į tris lygius: šviesų, vidutinį ir tamsų. Tamsiai skrudinamos pupelės dažniausiai ruošiamos espreso aparatu – būtent taip skrudinta kava dažnai patiekiama kavinėse.

„Šviesiai skrudiname pupeles tuomet, kai norime jas paruošti filtriniu būdu, vidutiniškai – kai kavą plikome tiesiog puodelyje. Noriu pabrėžti, kad kavos skrudinimo lygį lemia ne skrudinimo trukmė, o skrudintojo parinktas temperatūros režimas“, – apie kavos subtilybes trečiojoje „Lietuvos ryto“ laidoje kalbėjo T.Rudys.

Specialistas pasakojo, kad šiais laikais kai kurie gamintojai ėmė spartinti kavos skrudinimo procesą – taip daro taupydami gamybos sąnaudas. Tomas teigė, kad lėtu skrudinimu vadinamas procesas, kuris trunka tiek laiko, kiek reikia, kad kavos pupelių skonis visiškai atsiskleistų.

„Skrudinant išsiskiria aliejai, kurie kavai suteikia skonį ir aromatą“, – laidoje „Visa tiesa apie kavą“ kalbėjo kavos ruošimo čempionas Tomas.

Kavos ruošimo meistras Linas Malinauskas trečiojoje laidoje svečiavosi pas grupės „Išjunk šviesą“ lyderį Valdą Burnį ir jo žmoną Aušrą. Svečiuose kavos specialistas garsią porą mokė, kaip paruošti gardžią juodą kavą naudojant specialų kavinuką su popieriniu filtru, vadinamą „Chemex“.

„Mes turime indą, kuris leidžia išgauti puikų švelnios kavos variantą. Kavinuką sušildome šiltu vandeniu, tada dedame maltos kavos ir lėtai pro įstatytą filtrą į indą pilame minkštą vandenį. Vanduo turi pereiti per kavą ir lėtai subėgti į vidų“, – kruopščiai demonstruodamas kavos ruošimo procesą aiškino L.Malinauskas.

Stebėdama šį procesą Aušra prisiminė pirmąjį poros kavos aparatą su keičiamais filtrais. Linas garsiai porai užsiminė ir apie populiariausius kaprizingo gėrimo gardinimo būdus.

Aušrai ir Valdui atradimu tapo kardamonas, kuris ne tik kavai suteikia rytietiško prieskonio, bet ir yra itin naudingas sveikatai.

Aušra užsiminė, kad jai sunku išsirinkti gerą kavą, kai parduotuvių lentynose jos tiek daug. Kavos guru L.Malinauskas patarė, kad renkantis kavą reikėtų atkreipti dėmesį į skrudinimo būdą, ir rekomendavo rinktis lėtai skrudintą kavą.

„Visa tiesa apie kavą“ – sekmadieniais 10.45 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją arba portale lrytas.tv.

Laidos rėmėjas – kava AROMA GOLD.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.