Patarė, kuo paįvairinti advento valgiaraštį

Šiandien prasideda ypatingas švenčių laukimo periodas – adventas. Šiuo laikotarpiu žmonės bando rasti ramybę artimųjų apsuptyje bei vis dažniau susimąsto, ką gali nuveikti geriau ir prasmingiau, išsikelia tam tikrus tikslus ar net susidaro darbų sąrašą. 

Advento metu ant stalo dažnai puikuojasi žuvies patiekalai. <br> 123rf.com nuotr.
Advento metu ant stalo dažnai puikuojasi žuvies patiekalai. <br> 123rf.com nuotr.
Etnologė G.Kadžytė sako, kad maistas turi suburti šeimas ne tik valgyti, bet ir bendrauti.<br>T.Bauro nuotr.
Etnologė G.Kadžytė sako, kad maistas turi suburti šeimas ne tik valgyti, bet ir bendrauti.<br>T.Bauro nuotr.
 Lašišos tartaras.<br> 123rf.com nuotr.
 Lašišos tartaras.<br> 123rf.com nuotr.
 Advento metu ant stalo dažnai puikuojasi žuvies patiekalai. <br> 123rf.com nuotr.
 Advento metu ant stalo dažnai puikuojasi žuvies patiekalai. <br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2017-11-30 16:26, atnaujinta 2017-12-01 09:48

Nors dar laukia keturios Kalėdų laukimo savaitės, apie tai, ką reiškia adventas ir kaip dera laukti artėjančių švenčių, pasakoja etnologė Gražina Kadžytė.   

Adventas – metas baigti didžiuosius darbus

Etnologė Gražina Kadžytė sako, kad šiuo laikotarpiu reikia nesipykti bei stengtis būti geriems, nes tuomet ir visas pasaulis taps geresnis. Etnologės teigimu, daugeliui žmonių adventas įprasmina ateities viltis.

„Šis laikotarpis vieniems žmonėms primena Jėzaus gimimą, kitiems – žiemos saulėgrįžą ir naujus metus. Mūsų protėviai, seneliai ir dar tėvai advento metu stengėsi kuo greičiau užbaigti didžiuosius darbus, apmąstyti buvusias sėkmes ir nesėkmes bei tuos dalykus, kurie bus svarbūs ateinančiais metais“, – pasakoja G.Kadžytė.

Etnologės teigimu, šiuolaikiniai žmonės turi ypač mažai galimybių pasidžiaugti kasdienybės akimirkomis, nes įsisukę į darbų rutiną, pamiršta svarbiausius dalykus. 

„Rašome nuveiktus darbų, įvykdytų projektų ataskaitas, tačiau turime vis mažiau vidinės ramybės. Šiuo metu būtų prasminga į namus atsinešti advento vainikus ir kalendorius ne tik kaip dekoracijas, bet ir kaip prasmingus saviugdos, bendrystės bei savitarpio supratimo tobulinimo instrumentus, kurie nors trumpam pakviestų nurimti, susėsti, pasikalbėti, pasitarti ar pasiguosti“, – sako G.Kadžytė.

Ant stalo – ir tradicinis, ir egzotiškas maistas

Šiandien žmonės turi galimybę nueiti į parduotuvę ir nusipirkti tokių produktų, apie kuriuos jų protėviai net negalėjo pasvajoti. Vis dažniau ant lietuviško stalo galima rasti įvairių daržovių, egzotiškų vaisių ar net jūros gėrybių – austrių, krevečių, midijų, krabų. 

Etnologė G.Kadžytė sako, kad kalbant apie maistą, derėtų prisiminti posakį: „Ne vien duona žmogus gyvas“, todėl jis turi suburti šeimas ne tik valgyti, bet ir bendrauti.

Prekybos tinklo IKI viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė pastebi, kad prieš šventes žmonės linkę ne tik pirkti daugiau nei įprasta, tačiau renkasi ir įvairesnius produktus bei bando tradicijas derinti su modernumu.

„Jau keleri metai iš eilės matome tendenciją – pirkėjai drąsiau išbando naujus gaminius, egzotiškesnius skonius ir eksperimentuoja neįprastais maisto deriniais. Jie jau lapkričio mėnesį dairosi geresnių kainų ir akcijų, nori ilgai galiojančius produktus nusipirkti kuo anksčiau, kad vėliau nebereikėtų tuo rūpintis. 

Pastebime, kad tiek mėsos, tiek žuvies pardavimai ypač išauga advento pabaigoje – prieš pat šv. Kalėdas, o populiariausi produktai išlieka kūčiukai, silkė, paukštiena, šviežia žuvis, mandarinai ir aguonos", – pasakoja B.Čaikauskaitė.

Kuo paprasčiau, tuo geriau

Prekybos tinklo IKI maisto ekspertė Aistė Rasmussen sako, kad prasidėjęs advento laikotarpis lietuvius skatina vis dažniau prisiminti žuvį ir jos produktus. Anot maisto ekspertės, dažniausiai gaminamas maisto produktas šventiniu laikotarpiu – lašiša.

„Kad lašiša būtų skani, ji pirmiausia turi būti kokybiška, bet taip pat daug kas priklauso nuo recepto – kuo jis paprastesnis, tuo geresnis. 

Neretai žmonės įsitikinę, kad lašišos tartarą gali pagaminti tik restorano šefas, tačiau skubu nuraminti – taip tikrai nėra. Šis užkandis puikiai tinka ne tik žiemos šventėms, bet ir kitoms ypatingoms progoms, kai maisto kokybė ir pateikimas yra vertinami kaip svarbi šventės dalis“ – sako A.Rasmussen. 

Kulinarė pasidalino lašišos tartaro su mangais receptu. Pasigaminkite ir jūs!

Lašišos tartaras su mangais

Reikės:

300 g šviežios lašišos filė,

2 vnt. mangų,

4 v. š. alyvuogių aliejaus,

2 v. š. citrinos sulčių,

smulkintų svogūnų laiškų,

druskos,

pipirų.

Gaminame

Lašišą supjaustykite mažais gabalėliais ir nedideliame dubenėlyje sumaišykite su pjaustytais mangais ir smulkintais svogūnų laiškais. 

Tuomet pilkite alyvuogių aliejų ir citrinų sultis, pagardinkite druska, pipirais ir viską gerai išmaišykite. 

Pamarinuokite apie 10 minučių ir skanaukite! 

Mangų vaisius galite keisti kitais saldžiais vaisiais – abrikosais, nektarinais ar saldžiomis slyvomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.