Medikas išdavė gudrybę, kaip kepa žuvį. Kitaip keptos nebenori

Aistrą kulinarijai jaučiantis anesteziologas-reanimatologas Giedrius Volbekas (44 m.) savo virtuvėje kartais praleidžia net ir pusę dienos. Ten atsiranda meno kūrinius primenantys patiekalai.

 Santaros klinikose Vilniuje dirbantis medikas G.Volbekas žuvį kepa ant kedro lentelės.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Santaros klinikose Vilniuje dirbantis medikas G.Volbekas žuvį kepa ant kedro lentelės.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Santaros klinikose Vilniuje dirbantis medikas G.Volbekas pailsi pasinerdamas į kulinariją.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Santaros klinikose Vilniuje dirbantis medikas G.Volbekas pailsi pasinerdamas į kulinariją.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Ant kedro lentelės kepta lašiša
Ant kedro lentelės kepta lašiša
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Dec 21, 2017, 10:44 AM, atnaujinta Dec 5, 2018, 5:45 PM

Kalėdoms vyras pasiūlė išskirtiniu būdu ant kedro lentelės išsikepti žuvį. „Jeigu tai išmėginsite, užsikabinsite visam gyvenimui, kaip ir aš“, – įsitikinęs medikas.

Kalėdų stalo paprastai G.Volbekas neruošia – per šventes su šeima vyksta pas mamą ir uošvę. Užtat savo virtuvėje naujas tradicijas kuria kone kiekvieną savaitgalį, kai nereikia budėti Santaros klinikose.

Medikas nuo vaikystės neabejingas ir žvejybai. Patinka ne tik procesas, bet ir laimikiai – jie iškart atsiduria ant šeimos stalo.

Prieš aštuonetą metų Giedrius nuo kolegos nusižiūrėjo išskirtinį žuvies kepimo būdą, kurį nuo tada nuolat taiko. Ir tikino, kad nėra skaniau kepęs žuvies kaip ant kedro lentelės.

Kedro lenteles medikas perka parduotuvėse ar internetu. Lentelę galima panaudoti tik vieną kartą. Tiesa, tinka ir kitų medžių lentelės, bet svarbu, kad nebūtų spygliuočio – gali būti obels arba vyšnios.

Lentelę reikia per naktį išmirkyti. Galima mirkyti obuolių sultyse ar vyne, tačiau medikas kedro lentelę mirko vandenyje. Tuomet ją deda ant grilio ir ant jos kepa mėsą, žuvį ar daržoves.

Lentelė iš apačios kaista, pradeda smilkti, skleisti malonų kvapą, o maistas kepa nedidelėje kaitroje. Jeigu grilis su dangčiu, jį galima uždengti – tuomet kepsnys tampa malonaus rūkyto maisto skonio.

Prie žuvies norisi citrinos, tačiau molekuline kulinarija besidomintis G.Volbekas siūlė vietoj įprastai ant patiekalo išspaudžiamų citrinos sulčių pasigaminti į ikrus panašių burbuliukų iš citrinų sulčių ir imbierų.

„Man įdomus procesas, kai įprasta medžiaga virsta kitokiu būviu. Pavyzdžiui, skystį galima uždaryti apvalkale. Atrodys kaip kiaušinio trynys viduje, o prakandę pajusite mangų vaisiaus tyrės skonį.

Tai praktikuojančių gerų virėjų yra daug. Tiesiog reikia paskaityti knygų“, – kalbėjo G.Volbekas, pastaruoju metu susižavėjęs molekuline kulinarija. Vyras apie ją sužinojo ir toliau mokosi būtent iš knygų.

Mediko namuose kulinarijos knygų yra tiek, kad užtektų penkiems gyvenimams ir tai nespėtum visų perskaityti. Vienu metu Giedrius buvo pasinėręs į kinų virtuvę. Kurį laiką dažnai gamindavo itališkus patiekalus.

Vyrui labai svarbus estetinis patiekalo vaizdas.

„Kaip ir pirmą kartą pamačius žmogų – iš pradžių įspūdį sukuria vaizdas, o po to uostai, ragauji.

Taip ir su maistu. Man jis pirmiausia turi būti gražus“, – paaiškino anesteziologas-reanimatologas.

Nuo vaikystės potraukį maisto gaminimui jaučiančiam Giedriui dabar kulinarija padeda atsigauti. Jam tai tarsi savotiška meditacija, atradimų ir malonių emocijų vieta.

„Kartais medicina prislegia, kai vis tenka atsimušti į sieną. Mat retkarčiais vykstu padirbėti į Angliją ir iš ten atsivežtas idėjas mėginu siūlyti čia. Bet jų niekam nereikia.

Tad grįžus namo, ypač po sunkesnių dienų, gera daryti tai, ką noriu, nes niekas neriboja. Nebent kokio nors produkto šaldytuve pritrūksta“, – šyptelėjo G.Volbekas.

Kiekvienam kūrėjui įtaką daro ir mūzos. Kartais jis, regis, maišo produktus, bet jie vienas su kitu vis tiek netinka.

Tačiau kartais medikas skonį burnoje pajaučia vien pagalvojęs apie sudedamųjų dalių derinį.

Kad ir kaip būtų, G.Volbekas laukia savaitgalių, kai gali mėgautis gamindamas pusryčius, pietus ar vakarienę. Šeima dėl to turėtų džiaugtis!

„Retkarčiais žmona net pykteli, kad iš maisto kultą namuose esu padaręs“, – nusijuokė 11 metų sūnų ir 16-metę dukrą auginantis medikas.

Vienam patiekalui ruošti jis skiria kelias valandas, o kartais – ir pusę dienos. Be to, įspūdingų patiekalų nuotraukas mėgsta publikuoti feisbuke.

Ant kedro lentelės kepta lašiša

Reikės:

2 kg visos lašišos (šeimos stalui),

pusės saliero šaknies,

pievagrybių,

keleto burokėlių,

brokolių,

kelių skiltelių moliūgo,

1 cukinijos,

100 ml grietinėlės,

1 šaukšto sviesto,

1 šaukšto šviežių imbierų,

100 ml citrinų sulčių,

1,5 g augalinės želatinos – agaro,

alyvuogių aliejaus,

druskos, pipirų,

aitriosios paprikos,

ciberžolių,

kelių česnakų galvučių.

Lašišos marinatui reikės:

druskos, pipirų,

kelių skiltelių kapotų česnakų,

saujos džiovintų daržovių mišinio (salierų, baltųjų garstyčių morkų ir kt.).

Pievagrybių marinatui reikės:

sojų padažo,

aliejaus,

citrinų sulčių,

pipirų,

čiobrelių,

kelių skiltelių kapotų česnakų.

Išdorokite, supjaustykite gabalėliais ir pamarinuokite žuvį bei pievagrybius. Galite tai padaryti iš vakaro, tačiau užtenka ir pusvalandžio prieš kepant.

Į aliuminio foliją suvyniokite burokėlius, juos apie valandą kepkite orkaitėje ir vėliau supjaustykite kvadratėliais, cilindrais ar kitokiomis formomis. Plonai supjaustykite cukiniją, pakepkite ją keptuvėje ir pagardinkite druska, pipirais.

Pasigaminkime geltoną salierų šaknų piurė. Į puodą sudėkite stambiais gabalais sukapotą saliero gumbą, įdėkite šaukštą sviesto, ciberžolių, supilkite grietinėlę, įberkite druskos, pipirų ir troškinkite apie 15 minučių. Po to viską sumaišykite trintuvu ir dar pertrinkite per sietelį. Žalią brokolių piurė gaminkite taip pat, tik nedėkite ciberžolių – jos patiekalą nudažo ryškiai geltonai.

Moliūgą supjaustykite maždaug 1 centimetro kubeliais ir kepkite aliejuje gerai įkaitintoje keptuvėje 7–10 minučių. Į pabaigą įberkite druskos, pipirų, kapotos aitriosios paprikos, saują petražolių ir daug smulkintų česnakų. Pakepkite viską dar apie pusę minutės.

Citrinų ir imbierų ikrams pagaminti reikės 75 ml citrinų sulčių, 25 ml vandens, druskos, šaukšto cukraus, šaukšto tarkuotų imbierų. Viską trumpai pavirkite, perkoškite ir supilkite atgal į puodą. Pridėkite apie 1,5 g augalinės želatinos – agaro. Užvirkite ir leiskite truputį praaušti. Tada tą masę lašinkite su pipete arba švirkštu į šaldytuve atšaldytą aliejų. Susidarys burbuliukai, juos po poros minučių ištraukite, nuplaukite šaltu vandeniu ir puoškite jais patiekalą. Pridėkite dar burokėlių lapų bei krapų.

Užkurkite grilyje anglis. Kai kaitros jau bus pakankamai, uždėkite ant grilio lentelę, o ant jos – žuvies gabalėlius. Jei jie didesni, geriau supjaustykite mažesniais gabalėliais, nes reikės vartyti ir jie gali subyrėti. Kepimo laiką lemia tai, kiek iškeptą žuvį patys mėgstate. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.