Edita Daniūtė sužadėtinio italo nepripratino prie lietuviškų Kūčių

Italijoje įsikūrusi Edita Daniūtė (38 m.) kuria naujas švenčių tradicijas – be silkės ir spanguolių kisieliaus. Jos šokių partneris ir sužadėtinis Mirko Gozzoli (42 m.) Kalėdoms kepa žuvį ir verda jūrų gėrybių sriubą, mat Editos ruošta silkė su grybais italui nepatiko.

Mylimieji E.Daniūtė ir M.Gozzoli Kalėdas sutiks su vaikais: Evita (iš kairės), Romeo ir Brenda.
Mylimieji E.Daniūtė ir M.Gozzoli Kalėdas sutiks su vaikais: Evita (iš kairės), Romeo ir Brenda.
Mylimieji E.Daniūtė ir M.Gozzoli Kalėdas sutiks su vaikais: Evita (iš kairės), Romeo ir Brenda.
Mylimieji E.Daniūtė ir M.Gozzoli Kalėdas sutiks su vaikais: Evita (iš kairės), Romeo ir Brenda.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lietuvos rytas“)

Dec 22, 2017, 10:57 PM

Susiejus gyvenimą su italu M.Gozzoli Editai teko pakeisti net ir kasdienius mitybos įpročius – prieš dvejus metus Toskanos regione, Livorno mieste, įsikūrusi šokėja rytais, kaip daugelis vietos žmonių, kavinėje išgeria kapučino kavos ir suvalgo bandelę.

„Kai einu miegoti, jau iš vakaro galvoju, kaip valgysiu itališkus pusryčius“, – juokdamasi prasitarė lietuvė.

Įprasta italų šeimos vakarienė – makaronai. Su įvairiais pagardais paruošti patiekalai iš itališkų makaronų lietuvei patinka, tačiau jų valgymą šokėja riboja.

Jeigu pusantrų metų poros sūnus Romeo nesuvalgo makaronų, mamai nelieka nieko kito, kaip juos pabaigti. Tačiau vakarui ji įprastai namuose sau ruošia salotas, vištieną.

Profesionalią sportinę karjerą baigę M.Gozzoli ir E.Daniūtė jau nedalyvauja varžybose, bet rengia šou pasirodymus įvairiose pasaulio šalyse – dar šįmet šokėjų pora vyks į Japoniją.

Livorne Mirko turi šokių studiją, kurioje veda pamokas. Jam kartais talkina ir mylimoji.

Kad tėvynėje nebūtų pamirštas garsios šokėjos vardas, E.Daniūtė Kaune, dar prieš išvykdama į Italiją įkūrė šokių studiją.

„Dėl lietuvių šokėjų tenka grįžti į Lietuvą“, – pripažino asmeninę laimę svetur kurianti šokėja.

Mirko ir Edita – lygiaverčiai partneriai ne tik šokių aikštelėje, bet ir virtuvėje. Namuose maistą ruošia arba vienas, arba kitas, nes abu puikiai gamina.

Mirko patinka lietuviški bulviniai patiekalai – blynai ir cepelinai, bet Edita cepelinų niekada nevirė, nes tai – ilgas procesas.

Šokėjos tėvas, atvykęs į Italiją, kartą pagamino cepelinus, ir Mirko šiuo patiekalu liko sužavėtas. Dažniau poros namuose ruošiami itališkos virtuvės valgiai.

Tik didžiausios metų šventės ir lietuviams, ir italams tampa persivalgymu, nes stalai lūžta nuo valgių. Aišku, E.Daniūtė Livorne nei pernai, nei šįmet neruoš dvylikos patiekalų Kūčių vakarienės, nes italai neturi tokios tradicijos.

„Italai valgo kuklią Kūčių vakarienę – atsisako tiktai mėsos, bet kepa žuvį“, – patikino šokėja.

Edita neslėpė, kad lietuviški Kūčių valgiai italams neįtinka – jos mylimajam nepatiko nei silkė su grybais, nei kūčiukai. Tad šįmet kūčiukų ji keps nedaug, nes juos mėgsta tik dukra Evita (10 m.) iš pirmos santuokos.

„Kūčioms vyras verda moliuskų sriubą, orkaitėje kepa žuvį. Man gardžiausia lašiša, kepama įvyniota į foliją“, – apie pasiruošimą šventėms pasakojo E.Daniūtė.

Prieš šventes italai nepasirūpina kalėdaičiais, todėl per Kūčių vakarienę jų nevalgo, skirtingai nei lietuviai. Prie to turėjo įprasti ir Edita, nors iš pradžių jai tai atrodė keista.

Pernai per Kūčias Edita ir Mirko buvo pasikvietę draugų, nes italams tai nėra šeimos šventė.

Pastaruoju metu lietuvei mažiausiai tenka rūpintis Kalėdų stalo vaišėmis, nes pirmą šventės dieną įprastai ji su šeima vyksta pasisvečiuoti pas Mirko tetą į nedidelį Kastelvekjo kaimelį ant kalno Toskanos regione.

Šioje vietovėje vasarą pora iškėlė Romeo krikštynas, kurias padėjo surengti Mirko teta, mėgstanti suburti plačią giminę.

Itališkų Kalėdų scenarijus Editai puikiai pažįstamas, nes jau ir pernai jas sutiko su italais giminaičiais: „Svečiai apie pietus susėda prie stalo ir iki vakarienės prie jo sėdi – tenka paragauti septynis ar aštuonis patiekalus.“

Šventinis valgymas prasideda nuo užkandžių – kiekvienam atnešama po lėkštę! Joje būna mėsos, džiovintos duonos su pjaustytais ir aliejumi apšlakstytais pomidorais, pašteto, sūrio.

Edita pripažino, kad pirmą kartą Italijoje švęsdama Kalėdas padarė klaidą – suvalgė iš karto visus užkandžius ir pasijuto soti.

Užkandžių jai reikėjo neskubėti valgyti, o pasilikti pertraukoms tarp kitų valgių.

Iš pradžių patiekus užkandžius, po kiek laiko ant stalo garavo makaronai su Bolonijos padažu. Neretai vietoj makaronų patiekalų šeimininkės pagamina bulvių virtinukų (itališkai „gnocchi“).

Tačiau neišvengiamas Kalėdų patiekalas visada būna žarnokai – sultinyje troškinti kiaulės ar jaučio skrandžio gabalėliai su daržovėmis, fermentiniu sūriu.

„Žarnokai apetito nesužadino, bet paragavau – skonis visai nieko“, – neįprastą patiekalą apibūdino pasaulio ir Europos sportinių šokių čempionė E.Daniūtė.

Baigus valgyti žarnokus atkeliauja keptas veršienos ar kiaulienos kumpis. Editai patiktų vištiena arba kalakutiena, bet italai paukštieną laiko pigia mėsa, todėl net restoranuose sunku rasti lietuvės mėgstamą kepsnį.

Šokėja išranki mėsai, tad kiaulienos nevalgo. Bet šventinis veršienos kumpis su bulvėmis jai labiausiai primena lietuvišką patiekalą, tad jo moteris neatsisako.

„Suvalgius makaronų dar siūloma mėsos su bulvėmis!“ – Edita patikino, kad nuo vaišių gausos būtų galima sprogti. Tačiau Kalėdų stalas neįsivaizduojamas be desertų. Vykdami švęsti Kalėdų juos susineša patys svečiai – dažniausiai šeimininkams dovanojamas vynas, tortai, keksai.

Per šventes ant italų stalo būtinai atkeliauja tradicinis skanėstas – kalėdinis pyragas (itališkai „panettone“) su razinomis.

„Po tokios Kalėdų vakarienės jau nieko nesinori“, – pasakodama atsiduso E.Daniūtė. Pirmąkart švęsdama Kalėdas Italijoje šokėja vos galėjo atsistoti, nes buvo labai daug prisivalgiusi.

„Susidarė įspūdis, jog visi norėjo, kad aš valgyčiau, vis pasiūlydavo tai vieno, tai kito patiekalo. O palikti lėkštėje maisto būtų nemandagu“, – tikino šokėja.

Svečius vaišina aromatinga sriuba

M.Gozzoli švenčių stalui įprastai ruošia sriubą, kuri greitai išverda.

Reikės (2 asmenims):

1 kg midijų,

500 g moliuskų,

česnako, svogūno, citrinos, petražolių lapelių, druskos, pipirų,

alyvuogių aliejaus.

Išvalykite jūrų gėrybes. Supjaustykite svogūną, česnaką. Į puodą įpilkite alyvuogių aliejaus, sumeskite smulkintus svogūną, česnaką ir patroškinkite, kol suminkštės. Po to sudėkite moliuskus ir midijas, galite įpilti šiek tiek vandens. Virkite, kol geldelės atsidarys. Viską išmaišykite. Ant lėkščių dugno įdėkite džiovintos duonos ir įpilkite sriubos. Lėkščių kraštus apdėliokite citrinos griežinėliais. Sriubą pagardinkite petražolių lapeliais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.