Ant švenčių stalo maisto žinovė deda ir šprotų salotas

Ant „Čiop Čiop grupės“ prekės ženklų vadovės ir populiaraus tinklaraščio „DerVynas“ autorės Urtės Mikelevičiūtės (30 m.) šeimos švenčių stalo baltos mišrainės veikiausiai neišvysite.

 Šprotų salotos gali būti įdomesnis patiekalas jūsų švenčių stalui.<br> 123rf.com nuotr. 
 Šprotų salotos gali būti įdomesnis patiekalas jūsų švenčių stalui.<br> 123rf.com nuotr. 
Urtė Mikelevičiūtė švenčių stalą stengiasi paįvairinti šiokiomis tokiomis naujovėmis, bet kartu išlaikyti tradicijas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Urtė Mikelevičiūtė švenčių stalą stengiasi paįvairinti šiokiomis tokiomis naujovėmis, bet kartu išlaikyti tradicijas.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
 Ši Urtės nuotrauka su šprotais ir pomidorais lėkštėje socialiniame tinkle „Instagram“ sulaukė ypač daug reakcijų.<br> Instagram.com nuotr. 
 Ši Urtės nuotrauka su šprotais ir pomidorais lėkštėje socialiniame tinkle „Instagram“ sulaukė ypač daug reakcijų.<br> Instagram.com nuotr. 
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 23, 2017, 9:47 AM, atnaujinta Dec 23, 2017, 1:41 PM

Ne dėl to, kad banalu. Tiesiog niekas šeimoje jos nemėgsta.

Užtai čia visada atsiras vietos šprotų mišrainei ir ypatingajam močiutės aguonų pyragui, kurį iškepti net ir gerai gaminančiai anūkei yra tikras iššūkis.

Prieš šventes U.Mikelevičiūtė tarp darbų sukasi kaip vilkelis. Juk prieššventiniu laikotarpiu padaugėja įmonių, kurios nori švęsti šventes kurioje nors iš jos vadovaujamų kulinarijos studijų. Maža to, prieš pat Kalėdas duris atvėrė ir dar vienas „Čiop Čiop grupės“ restoranas „Peri Peri“.

Urtė neslėpė, kad prieššventinis laikotarpis jai visuomet būna įtemptesnis, bet kadangi jau daug metų dirba maitinimo įstaigų srityje, iš anksto jam pasiruošia ir šventės praeina be didelio streso.

„Susiplanuoju viską taip, kad tuo metu nebūtų per daug darbų, bet kartu galėčiau padėti renginių metu. Nors įtampos netrūksta, pas mus darbe šis laikotarpis yra ir toks fainas, šventinis“, – šyptelėjo pašnekovė, pridūrusi, kad jai tikrai užtenka laiko per šventes pabūti ir su šeima, ir su draugais, ir visus aprūpinti dovanomis.

Šventės Urtei yra proga susitikti ir pabūti su artimiausiais žmonėmis: mama, močiute, sese. Kartu jaukiai pasėdėti, paplepėti, apsikeisti dovanomis, kurių būna labai daug.

„Pas mus yra toks masinis dovanų keitimasis. Visi su visais keičiamės. Vien apsikeisti dovanomis mums užtrunka apie dvi valandas“, – juokėsi Urtė.

Ne mažiau svarbus yra ir bendras patiekalų ruošimas. Anksčiau, anot U.Mikelevičiūtės, patiekalus ruošdavo močiutė, o prieš kelerius metus šią pareigą perėmė ji, mama ir sesė.

„Kartu stengiamės gaminti ne tik per Kalėdas, bet ir kitomis progomis, vos susitinkame. Visos gyvename atskirai, tad susitikusios stengiamės išvengti to, kad tik vienas gamina patiekalus, o kiti viską suvalgo. Viską ruošiame kartu, o po to ir tvarkomės drauge“, – pasakojo Urtė.

U.Mikelevičiūtė mėgsta paeksperimentuoti virtuvėje. Tad nenuostabu, kad ir švenčių stalą stengiasi paįvairinti šiokiomis tokiomis naujovėmis, bet kartu išlaikyti tradicijas.

„Nereikia per šventes pamiršti tradicijų ir pradėti būtinai valgyti austres, kurios net nėra mūsų patiekalas. Tačiau stengiamės tradicinius patiekalus įvilkti į kokį nors naujesnį rūbą, kad ir į tradicinę silkę integruoti spanguolių“, – teigė pašnekovė.

Kadangi visa šeima labai mėgsta žuvį, ant švenčių stalo niekada netrūksta žuvies patiekalų. Čia visada būna ir keptos žuvies, ir kelių rūšių silkės.

O taip pat čia vietos atsiranda ir močiutės šprotų mišrainei. Pastaroji gal ir nėra tradicinis patiekalas, bet, kaip sakė Urtė, ruošiama iš gana tradicinių, gerai lietuviams pažįstamų ir jų mėgstamų ingredientų. Kad šprotai lietuviams patinka, Urtė įsitikino į socialinį tinklą „Instagram“ įkėlusi jų nuotrauką, kuri sulaukė labai daug teigiamų reakcijų.

Be žuvies ir įvairių daržovių salotų ant Kalėdų stalo būtinai atsiranda vietos ir tradiciniam močiutės kepamam aguonų pyragui.

Prieš kelerius metus šio pyrago receptą paveldėjo Urtė, bet jai vis nepavyksta gardėsio iškepti.

„Atrodo, kad „Ai, lengva padaryti aguonų pyragą“, bet tai nėra tiesa. Ten reikia būti atidirbus sistemą“, – atsiduso U.Mikelevičiūtė, kuri vylėsi, kad šiemet pagaliau prisiruoš iškepti nuostabųjį pyragą ir jis bus ne prastesnis, nei močiutės.

O su „Skonio“ skaitytojais U.Mikelevičiūtė pasidalijo šventiniu močiutės šprotų salotų receptu. Jas pagaminsite nesunkiai, o visų reikiamų produktų galite rasti ir artimiausiame prekybos centre „Maxima“.

Šventinės močiutės šprotų salotos

„Nors išties, stengiuosi savo racione vengti majonezo ir riebių patiekalų, bet be galo gerbiu senąją kartą ir jos atsineštus receptus. Dauguma jų gan riebūs, sotūs ir gan paprasti. Bet negalime bėgti nuo to, ką atsinešėme. Tad džiaugiuosi galėdama perimti močiutės receptus“, – teigė Urtė.

Jums reikės:

6 kiaušinių;

3 morkų;

2 svogūnų;

2 indelių šprotų;

200 g puskiečio mėgstamo sūrio (Urtė rekomendavo naudoti „Masdam“);

druskos;

rūgščios druskos;

cukraus;

naminio majonezo.

Naminiam majonezui reikės:

3 kiaušinių;

200ml saulėgrąžų aliejaus;

1 arbat. šaukštelio garstyčių;

druskos;

pusės citrinos.

Kaip paruošti naminį majonezą?

Į indą įmuškite visą kiaušinį ir du trynius, įberkite druskos, įdėkite garstyčių, įspauskite citrinos sulčių. Viską gerai išplakite.

Iš lėto, plona srovele pilkite aliejų, o tuomet viską dar geriau išplakite.

Galima pagardinti krapais.

Kaip paruošti salotas?

Kietai išvirkite kiaušinius. Išvirkite morkas.

Kelias valandas pamarinuokite svogūnus. Supjaustykite juos pusžiedžiais, pamerkite į vandenį, į kurį lygiomis dalimis įdėkite druskos, rūgščios druskos ir cukraus. Paragaukite – skonis geriausias indikatorius, kiek ko dėti.

Atskirkite baltymus bei trynius. Baltymus supjaustykite smulkiais kubeliais. Dubenyje dėkite pirmą sluoksnį iš baltymų.

Tuomet pjaustykite griežinėliais virtas morkas ir dėkite ant baltymų. Ant morkų – kraukite svogūnus. Tuomet dėkite sluoksnį naminio majonezo.

Štai ir šprotų eilė. Nugnybkite uodegytes ir išvalykite vidurius. Dėkite šprotus. Ant jų vėl sluoksnį majonezo.

Ant viršaus beliko užtarkuoti mėgstamo puskiečio sūrio ir kiaušinio trynius. Urtė mėgsta „Masdam“, jį ir naudoja.

Derinkite su 'Viognier' vynuogės vynais.

Skanių švenčių!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.