Orų mergaitė Karolina Liukaitytė iš burokėlių ruošia netradicinį valgį

Baleto mokyklą baigusi, bet dabar orus per televizijos žinias pranešanti Karolina Liukaitytė (29 m.) nesiskundžia prastu apetitu – balerinos sudėjimo moteris gali užkandžiauti net ir naktį, vis vien išliks liekna kaip nendrė.

Anksčiau burokėlių nemėgusi K.Liukaitytė iš šių daržovių įgudo gaminti karpačą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anksčiau burokėlių nemėgusi K.Liukaitytė iš šių daržovių įgudo gaminti karpačą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anksčiau burokėlių nemėgusi K.Liukaitytė iš šių daržovių įgudo gaminti karpačą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Anksčiau burokėlių nemėgusi K.Liukaitytė iš šių daržovių įgudo gaminti karpačą.<br>R.Danisevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jan 5, 2018, 1:33 PM, atnaujinta Jan 22, 2019, 3:25 PM

Orų mergaitė neturi nemėgstamų patiekalų – jai patinka mėsa, žuvis, daržovės, tačiau saldumynais ją būtų sunkiau papirkti.

Žiemą K.Liukaitytė laikosi sezoninės virtuvės principų – žinoma moteris dažnai ruošia valgius iš šakninių daržovių. Jos labai tinka salotoms ir garnyrui prie mėsos patiekalų.

Orų mergaitė labai pamėgo burokėlius, iš kurių dažniausiai gamina karpačą – plonytėmis riekelėmis pjaustytas daržoves su pagardais. „Jeigu nuo karpačo nuimtume ožkų sūrį, o alyvuogių aliejų pakeistume sėmenų aliejumi, tai būtų lietuviškas pasninko valgis“, – patikino Karolina.

Orų mergaitė burokėlius pamėgo tuo metu, kai laukėsi pirmagimės Lukrecijos, kuriai dabar ketveri metai. Iki nėštumo Karolinai tai nebuvo mėgstamos daržovės, bet po širdimi nešiodama naują gyvybę moteris labai užsinorėdavo saldumo turinčių burokėlių.

Būsimai motinai būdavo gardūs visi iš jų pagaminti valgiai – salotos, sriuba ar net iš šių daržovių iškepti keksiukai arba šokoladinis pyragas.

Burokėlių karpaču Karolina susižavėjo atostogaudama su draugais Bordo regione, Prancūzijoje. Apsistoję dvare keliautojai mėgavosi gardžiomis vakarienėmis, kurias ruošdavo bendrakeleivis kulinaras, restorano virtuvės vadovas.

Jo pagamintas karpačas buvo toks gardus, kad Karolina iškart pasidomėjo receptu. Dabar pati dažnai ruošdama šį skanėstą moteris kiek patobulino kulinaro receptą.

Burokėlių karpačas tapo dažniausiai gaminamu patiekalu išvykus į sodybą su širdies draugu Andriumi Čelkiu (41 m.) .

„Kadangi sodybos kaimynai nevalgo mėsos, puiki išeitis juos pavaišinti burokėlių patiekalais. Be to, karpačas patinka vaikams. Šį valgį gaminu dar ir dėl to, kad sąžinė negraužtų, jog prisivalgiau kokio nors riebaus ar nesveiko maisto. Paruošti karpačą trunka nedaug“, – pasakojo K.Liukaitytė.

Burokėliai – nepakeičiamos daržovės žiemą, nes lietuviškų sezoninių gėrybių nėra daug. Juk daugiausia šaltuoju sezonu valgoma šakninių daržovių, tik reikia jas mokėti tinkamai paruošti, ir patiekalai bus gardūs.

Iš šviežių, keptų ar virtų burokėlių Karolina galėtų paruošti nemažai valgių. Netgi salotos su burokėliais gali būti skirtingos – vienas jų moteris gamina iš žalių, kitas – iš virtų šių daržovių.

Sutarkavę šviežius burokėlius ir per naktį pamarinavę su druska bei žaliųjų citrinų sultimis, mėgausitės gaiviomis ir vitaminingomis salotomis. Pjaustytų virtų burokėlių salotos su ožkų sūriu ir kedrinėmis pinijomis – taip pat gardumėlis!

Tai, kad daržovių patiekalus galima paruošti nesugaišus daug laiko, ir vilioja Karoliną, kuri nemėgsta ilgai sukiotis virtuvėje.

K.Liukaitytė – visavalgė, nesilaiko jokio mitybos plano: „Ko norisi, tą ir valgau.“

„Neturiu įsitikinimų ir neįsivaizduoju, jog galėčiau gyventi be mėsos. Todėl dažnai perku jautieną, avieną“, – patikino visavertės mitybos šalininkė.

Sodyboje dažnai gaminami Karolinos dukteriai Lukrecijai ir Andriaus atžalai Mildai (6 m.) gardžiausi patiekalai.

Puikiai sutariančių mergaičių skoniai – panašūs, todėl tėvams nereikia atskirai ruošti valgio. Be to, joms patinka turėti vienodų daiktų, tad tėvai mergaitėms nuperka tokius pat žaislus ir mielas smulkmenas.

Karolina tikino, kad ją papirko ne tai, jog Andrius puikiai gamina maistą, o geras vyro charakteris.

„Jo charakteris panašus į mano. Mes nesame priešingybės, atvirkščiai, turime panašų požiūrį į gyvenimą, vienodas vertybes. Mūsų gyvenimo būdas taip pat panašus.

Galime kartu būti be jokių pastangų – nereikia stengtis ko nors daryti, įrodyti ar kaip nors atrodyti. Be pastangų viskas puikiai klostosi – paprasta, gera kartu“, – meilės istorijos uždangą praskleidė K.Liukaitytė.

Karamelizuoti svogūnai ir ožkų sūris – geriausi burokėlių karpačo pagardai

Reikės:

2 didelių arba 3 vidutinių burokėlių,

2 šaukštų alyvuogių aliejaus,

kelių šviežių čiobrelių šakelių,

druskos ir pipirų pagal skonį,

2 šaukštelių balzaminio acto (gali būti paskanintas figomis ir avietėmis),

didelės saujos gražgarsčių,

raudonojo svogūno,

indelio tepamojo ožkų sūrio,

2 šaukštelių rudojo cukraus,

2 saujų sezamų ir saulėgrąžų sėklų.

Karpačui ruošti galite naudoti ir žalius, ir pirktus virtus burokėlius. K.Liukaitytė burokėlius kepa orkaitėje. Parduotuvėse galite rasti jau ir riekelėmis supjaustytų burokėlių, tad karpačą patieksite į stalą kone per dešimt minučių.

Bet jeigu patys pjaustysite burokėlius, pasistenkite, kad riekelės būtų kuo plonesnės. Po to tieskite į kepimo skardą aliuminio foliją, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir išdėliokite burokėlių riekeles.

Ant viršaus užlašinkite dar po lašą alyvuogių aliejaus, pabarstykite šviežiais čiobreliais. Dar galite užberti šiek tiek druskos. Jeigu mėgstate, galite naudoti dūmų skonio kristalinę druską, kuri patiekalui suteiks pikantišką prieskonį.

Burokėlius kepkite 10–15 minučių iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Per tą laiką pasiruoškite pagardą – keptuvėje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir pakepinkite pjaustytą raudonąjį svogūną, o kai jis suminkštės, suberkite sėklas ir rudąjį cukrų. Turėsite karamelizuotą padažą.

Ant keptų burokėlių šaukštu plonu sluoksniu užtepkite kepinto svogūno ir sėklų pagardą, ant kiekvienos riekelės uždėkite po pusę šaukštelio tepamojo ožkų sūrio. Viską apibarstykite gražgarstėmis, truputį pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir balzaminiu actu.

Patiekalą galite iškart patiekti į stalą arba padėti į šaldytuvą ir valgyti kitą dieną. Ir vienu, ir kitu atveju – labai gardu bei sveika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.