Naujus receptus kurianti tinklaraštininkė išsiverčia be paprastų miltų

Kristina Pišniukaitė (27 m.) gamina įvairius patiekalus, juos fotografuoja ir už tai gauna pinigų. Netikėtai atrastas kulinarijos pomėgis tapo vilnietės tinklaraštininkės darbu. Nors ji duoda patarimų restoranų savininkams, pati neketina nerti į šį verslą. Moteris džiaugėsi randanti įkvėpimą savo namų virtuvėje.

Nors prieš palikdama restoraną tinklaraštininkė K.Pišniukaitė jaudinosi dėl to, kaip jai seksis, nebuvo tikra, ar bus daug projektų, dabar ji trina rankomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nors prieš palikdama restoraną tinklaraštininkė K.Pišniukaitė jaudinosi dėl to, kaip jai seksis, nebuvo tikra, ar bus daug projektų, dabar ji trina rankomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Šokoladinis pyragas su saldžiosiom bulvėm. <br>  K.Pišniukaitės („Ant medinės lentelės“) nuotr. 
 Šokoladinis pyragas su saldžiosiom bulvėm. <br>  K.Pišniukaitės („Ant medinės lentelės“) nuotr. 
  K.Pišniukaitės („Ant medinės lentelės“) nuotr. 
  K.Pišniukaitės („Ant medinės lentelės“) nuotr. 
Nors prieš palikdama restoraną tinklaraštininkė K.Pišniukaitė jaudinosi dėl to, kaip jai seksis, nebuvo tikra, ar bus daug projektų, dabar ji trina rankomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Nors prieš palikdama restoraną tinklaraštininkė K.Pišniukaitė jaudinosi dėl to, kaip jai seksis, nebuvo tikra, ar bus daug projektų, dabar ji trina rankomis.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (4)

„Lietuvos rytas“

Jan 11, 2018, 8:44 AM

Anksčiau kulinarija K.Pišniukaitei nebuvo prie širdies. Mokydamasi mokykloje ji nemokėjo pasigaminti jokių patiekalų.

Kristinai maistą ruošdavę tėvai svarstė, jog dukrai bus nelengva pradėti savarankišką gyvenimą, nes aštuoniolikametė mokėjo tik susitepti sumuštinį.

Dar sunkiau jiems buvo patikėti, kai rekreaciją ir turizmą Klaipėdos universitete studijavusi duktė nėrė į jai mažai tuo metu pažįstamą sritį – kulinariją.

„Dirbau visai kitoje srityje, su maistu neturėjau nieko bendra. Bet pajutau, kad po truputį mane įtraukia mitybos tematika“, – pasakojo prieš penkerius metus kulinarijos tinklaraštį „Ant medinės lentelės“ pradėjusi kurti K.Pišniukaitė.

Postūmį aprašyti maisto ruošimą davė tai, kad Kristinai teko pačiai gaminti, kai ji išsikėlė iš tėvų namų. Pabandžiusi ruošti valgį K.Pišniukaitė užsikrėtė kulinarija, juolab dar gavo dovanų ir porą receptų knygų.

Kristina iš pradžių ruošė patiekalus iš pirmos Beatos Nicholson kulinarijos knygos, o draugai šeimininkę gyrė už gardžius valgius. Dėl to maisto ruošimas ją dar labiau įtraukdavo ir atimdavo vis didesnę laisvalaikio dalį.

Studijas baigusi K.Pišniukaitė sukosi šeimos versle – tėvo įkurtoje įmonėje, prekiaujančioje buitine technika. Duktė dirbo parduotuvėje Vilniuje, tačiau jos galvoje vis dažniau kirbėdavo mintys rašyti kulinarijos tinklaraštį.

„Pajutau, kad noriu dirbti maitinimo srityje. Juk ruošdama namuose valgį atradau širdžiai mielą veiklą. Neturėjau tinkamo kulinarinio išsilavinimo, bet vieną dieną supratau, kad būdama darbe galvoju, kaip vakare grįšiu namo, gaminsiu, kokioje lėkštėje fotografuosiu patiekalą.

Supratau, kad negaliu būti nesąžininga sau“, – atsiduso K.Pišniukaitė, palikusi šeimos verslą ir po to dar dirbusi dviejuose sostinės restoranuose projektų bei rinkodaros vadove.

Tačiau tuo metu jos tinklaraštis buvo skirtas maisto mėgėjams ir jokio pelno nedavė.

Kai pastarajame restorane rinkodaros vadove K.Pišniukaitė padirbėjo porą metų, apsisprendė dirbti tik sau – rašyti tinklaraštį, konsultuoti maitinimo įstaigas rinkodaros klausimais, užsiimti maisto produktų reklama, rengti patiekalų fotosesijas.

„Tai sėkmingai darau jau keletą mėnesių – esu laisvai samdoma maisto fotografė ir konsultantė“, – džiaugėsi pagaliau savo svajonę įgyvendinusi K.Pišniukaitė.

Pomėgis virto darbu, ir kiekviena Kristinos diena tapo skirtinga, nes kulinarija padiktuoja įvairios veiklos. Nors prieš palikdama restoraną tinklaraštininkė jaudinosi dėl to, kaip jai seksis, nebuvo tikra, ar bus daug projektų, dabar ji trina rankomis.

„Sekasi daug geriau, negu tikėjausi“, – tikino K.Pišniukaitė. Tinklaraštyje „Ant medinės lentelės“ įvairių receptų gali rasti visavalgiai, vegetarai, veganai ir egzotiškų patiekalų mėgėjai.

Tematika atspindi ir tinklaraštininkės mitybos įpročius bei skonį. Kristina daug metų buvo visavalgė, bet prieš metus dėl skrandžio skausmų jai teko kreiptis į gydytojus. Atlikus tyrimus paaiškėjo negalavimų priežastis ir buvo patarta vengti glitimo turinčių produktų.

Todėl jai teko atsisakyti kvietinių ir ruginių miltų, nes jie turi glitimo – iš grūdų gaunamų baltymų. Tinklaraštininkė taip pat nevartoja pieno produktų ir kiaušinių.

Sunegalavusi K.Pišniukaitė šiek tiek išgyveno dėl to, kokius receptus pasiūlys skaitytojams, jeigu tuo metu negalės kepti įprastų pyragų, kuriems reikia ne tiktai miltų, bet ir kiaušinių.

„Bet galiu pasidžiaugti, kad lietuviai labai domisi naujovėmis. Net ir tie, kurie naudoja miltus, ieško kitokių receptų, kuriems miltų nereikia“, – patikino Kristina.

Juk daugelį pyragų galima iškepti be miltų, jeigu juos pakeistume sveikesniais produktais – sėklomis, daržovėmis, džiovintais vaisiais.

Karvių pieną Kristina pakeitė riešutų pienu, o į kepinius vietoj kiaušinių deda obuolių tyrės, bananų, linų sėmenų.

„Tokie baisūs skrandžio skausmai būdavo, kad turėjau atsisakyti bet kokio maisto, kad tik pagerėtų savijauta. Teko priprasti prie kitų produktų – vietoj kvietinių miltų spintelėje atsirado ryžių, kukurūzų, migdolų, kokosų miltai, universalūs mišiniai“, – tuo, kad produktų pasirinkimas didesnis negu anksčiau, įsitikino K.Pišniukaitė.

Kulinarinio tinklaraščio autorė dažniau ruošia maistą namuose, nei valgo restoranuose ar kavinėse. Tokį pasirinkimą nulėmė ir jos negalavimai – juk viešojo maitinimo įstaigų valgiaraščiuose sunku išvengti patiekalų, kuriuose nebūtų glitimo pėdsakų.

Restorane Kristina paprašo nedėti į patiekalą tam tikrų produktų arba padažą patiekti atskirai. Bet didžiausias malonumas ir sveikiausia jai maitintis namuose.

Ji du kartus per savaitę pagamina tiek patiekalų, kiek kiti žmonės paruošia vien Kūčių ir Kalėdų stalui. Tad Kristinos namuose gurmaniškos šventės būna daug kartų dažniau negu daugelio šeimose.

Kartais K.Pišniukaitei norisi darbo vietą iš namų perkelti į miestą, todėl ji jaukiai įsitaiso mėgstamoje kavinėje su nešiojamuoju kompiuteriu ir puodeliu kavos. Bet patiekalų ruošimas ir jų fotografavimas sunkiai įsivaizduojamas ne namie.

O po fotosesijų likę patiekalai patenka ant Kristinos ir jos sužadėtinio Vytauto stalo. Mylimasis – inžinierius, nieko bendra neturintis su maistu ir nemėgstantis ruošti valgio, tad sužadėtinės veikla jį labai džiugina.

Kadangi pora neseniai įsikūrė kotedže, susitarė, kad Vytautas vasarą lauke keps kepsnius: „Ir mano, ir jo šeima laikosi tradicijos, kad prie grilio patiekalų moterys nelenda. Tikiuosi, kad tinklaraštyje atsiras Vytauto skiltis „Lauko patiekalai vasarą“.

Ir aš galų gale turėsiu progą šiek tiek pailsėti, nes kad ir kaip mėgčiau maistą, noriu, jog ir man kas nors ką nors skanaus paruoštų“, – vylėsi Kristina.

Beje, tinklaraštininkė beveik visada valgo atšalusį maistą, nes jai rūpi pirmiau įamžinti savo kulinarinį šedevrą.

Tinklaraštininkė gamina tiek, kad po fotosesijų neliktų nė kąsnelio. Tad K.Pišniukaitė įgudo pirkti tiek produktų, kiek jų reikia tos dienos patiekalams pagaminti. Mėtyti maistą būtų nuodėmė.

Dirbdama namuose Kristina kartais nebeskiria, kuri savaitės diena, nes visos jos – įdomios ir malonios.

Kai niekur nereikia skubėti, moteris nepatiria streso.

Tad rytą ji iki soties gali mėgautis pusryčiais – kava, trapučiais su avokadu ar namų gamybos užtepėlėmis bei lašiša arba per naktį išbrinkintais avižiniais dribsniais. Pietums ar vakarienei tinklaraštininkė verda sriubą, ruošia salotas, žuvį, mėsą.

Kadangi K.Pišniukaitės darbas – maisto gamyba ir naujovių ieškojimas, jos ruošiami patiekalai labai retai kartojasi.

Tačiau ji turi mėgstamų valgių penketuką. Tai – pica (jos pagrindas – iš žiedinių kopūstų), azijietiška vištiena su keptais ryžiais, ilgai kepti kiaulienos šonkauliai su naminiu barbekiu padažu, tris valandas aluje kepta plėšyta kiauliena, energijos batonėliai iš avižinių dribsnių, riešutų, medaus.

Šių valgių receptais autorė taip pat pasidalijo tinklaraštyje. Savo mėgstamus valgius moteris ruošia kartą per du mėnesius, tad ne taip ir dažnai, kaip norėtų.

Daug gaminanti tinklaraštininkė nesvajoja apie nuosavą restoraną. Kadangi prieš tai dirbo restoranuose ir iš arti matė šio verslo virtuvę, užsiimti šia veikla ji nenorėtų. K.Pišniukaitė įsitikinusi, kad sostinėje restoranų rinka jau perpildyta.

„Dabar nemažai restoranų neturi jokios specializacijos – tik gražias patalpas ir paprastus patiekalus.

Visi suka galvą, kaip pritraukti žmonių, todėl iš tokio verslo nelieka jokio malonumo, tik kasdienė kova. Šiuo metu to tikrai nenorėčiau“, – svarstė K.Pišniukaitė, kuriai pajamas krauna kulinariniai projektai, susiję su tinklaraščiu.

Slaptas šokoladinio pyrago produktas – saldžioji bulvė

Šiam brauniui („brownie“) iškepti reikės vos penkių produktų. Sveikas desertas – be miltų, augalinės kilmės. Braunis – amerikietiškas pyragas, kuriame slepiasi nemenkas kiekis šokolado. Jį galima laikyti šaldytuve ir užkandžiauti visą savaitę, galima ir užšaldyti.

Reikės:

stiklinės trintų saldžiųjų bulvių,

pusės stiklinės mėgstamo riešutų sviesto,

šaukšto klevų sirupo (jei mėgstate saldžiau, dėkite kiek daugiau),

2 šaukštų kakavos,

50 g juodojo šokolado,

aliejaus skardai patepti.

Kepimo skardą patepkite aliejumi, orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.

Išvirkite saldžiąsias bulves ir smulkintuvu sutrinkite iki vientisos masės. Pašildykite riešutų sviestą, kad būtų skystas.

Dubenyje sumaišykite trintas bulves, skystą riešutų sviestą, klevų sirupą, kakavą ir gabalėliais smulkintą šokoladą. Jeigu norite, galite pridėti mėgstamų riešutų.

Masę suverskite į kepimo skardą ir kepkite 30 minučių. Ištraukę iš orkaitės pyragą palikite visiškai atvėsti, tik tuomet pjaustykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.