Martyną Starkų žmona kiekvieną savaitę lepina vis kitokiu desertu

Martyno Starkaus (44 m.) namuose tikriausiai patiktų smaližiams. Jo žmona Kotryna Starkienė (36 m.) neseniai išleido knygą „Penktadienio desertai“, kurią įkvėpė jos pačios eksperimentai virtuvėje.

M.Starkus nėra didelis saldumynų mėgėjas, tačiau neatsispiria žmonos Kotrynos desertams. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
M.Starkus nėra didelis saldumynų mėgėjas, tačiau neatsispiria žmonos Kotrynos desertams. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
M.Starkus nėra didelis saldumynų mėgėjas, tačiau neatsispiria žmonos Kotrynos desertams. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
M.Starkus nėra didelis saldumynų mėgėjas, tačiau neatsispiria žmonos Kotrynos desertams. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Morenginis citrinų pyragas.<br> 123rf. asociatyvi nuotr.
 Morenginis citrinų pyragas.<br> 123rf. asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„TV antena“

Feb 25, 2018, 9:51 PM

Sykį TV laidų vedėjo ir prodiuserio sutuoktinė garsiai pamąstė: būtų įdomu kiekvieną penktadienį paruošti vis kitą desertą. Ir taip – visus metus.

Idėja gal ir būtų likusi tik idėja, bet Martynas čia pat ja užsidegė ir socialiniame tinkle sukūrė puslapį, skirtą šiam iššūkiui.

Trauktis nebuvo kur – Kotryna 52 savaites lepino namiškius saldumynais. Juos ne tik gamindama, bet ir fotografuodama, o nuotraukas skelbdama internete su įdomiomis istorijomis.

Po 52 saldžių penktadienio vakarų kilo mintis, kad visa tai galėtų sugulti į knygą. Dabar ji – jau pačios Kotrynos ir visų norinčiųjų rankose.

„Kai manęs klausia, ar noriu ko nors saldaus, sakau „ne“, bet kai yra, būtinai valgau. Toks paradoksas. Labiausiai patinka žmonos desertai, nors turbūt nesu objektyvus“, – nusijuokė M.Starkus.

Kartais jis juokauja, kad aplinka jame sunaikino nespėjusį sudygti kulinarijos genijų. Kadaise M.Starkus pats neblogai ruošė maistą, tačiau dabar, kai reikia pavalgyti, šalia yra arba žmona, arba kulinariniais gebėjimais garsėjantis bendražygis Vytaras Radzevičius.

„Kuris gamina geriau? Jų skirtingas stilius. Vytaro – šiurkštesnis, vyriškas, žmonos – subtilesnis.

Žmona mėgsta gaminti, mane tai, žinoma, džiugina. Pietus, vakarienę dažniausiai valgau namie. Kas yra šaldytų produktų šildymas mikrobangų krosnelėje, jau seniai nesu patyręs“, – pasakojo M.Starkus.

Desertais džiaugiasi ir Martyno vaikai – 14-metė dukra iš pirmos santuokos Martyna, 7-erių Mėta ir 4-erių Elzė.

„Tik vaikams kartais patinka keisti dalykai. Elzė labai mėgsta virtus brokolius, kurie man – apskritai ne maistas. O ji čepsi ir sako, kaip skanu“, – juokėsi Martynas.

„Cukrinio“ 52 savaičių iššūkio idėja Kotrynai kilo netikėtai.

„Kartą pasirodė, kad pati nežinau, ką saldaus pagaminti, viskas jau pabodę, tas pats per tą patį. Pamaniau, kad pabandysiu kas savaitę ruošti vis kitą desertą, kol atrasiu tą vienintelį, patį geriausią.

Tada atsirado azartas. Buvo penktadienių, kai vos spėdavau, pagaminto deserto nuotrauką į internetą įdėdavau prieš pat vidurnaktį. O kartą taip įsitraukiau, kad net pamiršau, jog ruošiuosi maudyti vaikus, vanduo į vonią bėga, pradėjo tekėti per kraštus. Penktadienis tapo švente, visa šeima to laukdavo“, – kalbėjo Kotryna.

Pirmą savaitę ji pagamino citrinų pyragą, paskutinį – ledų „bombą“. Buvo ir desertų, skirtų specialiai Martynui, – pavyzdžiui, morenginis tortas su mandarinais.

„Suvalgė, nesiskundė. Vaikams, žinoma, labiausiai patiko spalvoti sausainiai ir bandelės“, – juokėsi K.Starkienė.

Rašyti istorijas buvo ne taip lengva, kaip atrodė iš pradžių, tačiau mesti visa tai Kotrynai nekilo minties. „Ko tikrai neįsivaizdavau – kad nufotografuoti maistą taip sudėtinga. Juk norėjosi, kad nuotraukos atspindėtų istorijas ir desertus.

Aš vis dar keistai jaučiuosi eidama pro knygyną ir matydama savo knygą vitrinoje. Negaliu ja atsidžiaugti“, – spindėjo Kotryna.

Vienas jos tikslų buvo, kad desertus galėtų nesunkiai pasiruošti visi, kas atsivers knygą.

„Visi jie pagaminti mano virtuvėje, iš produktų, pirktų artimiausioje parduotuvėje.

Yra sudėtingesnių receptų – tortų, skirtų ypatingoms progoms. Bet yra ir tokių, kuriems reikia vos pusvalandžio, kuriuos gali pasigaminti ir vaikai“, – pasakojo K.Starkienė.

Kitas logiškas žingsnis būtų atidaryti savo desertų kavinę, bet su restoranų verslu anksčiau susidūrusi moteris žino, kad šis darbas – labai sudėtingas.

„Kai sėdi namie su vaikais, visokių minčių kyla – turbūt taip yra visoms mamoms. Bet jei pomėgis virstų darbu, tai viską pakeistų. Kol kas aš tiesiog noriu pasidžiaugti šia knyga“, – šypsojosi Kotryna.

Morenginis citrinų pyragas

230 g miltų, šaukštą cukraus pudros ir 140 g kubeliais pjaustyto šalto sviesto sudėkite į virtuvės kombainą ir smulkinkite, kol gausite birius trupinius.

Įpilkite 2 šauktus šalto vandens, kiaušinio trynį ir toliau smulkinkite, kol tešla sušoks į gumulą. Tešlą lengvai paminkykite iki vientisumo ir blizgumo, suformuokite rutulį, suvyniokite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve pusvalandžiui.

Apskritą kepimo skardą gerai ištepkite sviestu, tešlą iškočiokite ir įklokite į skardą. Užklokite ją kepimo popieriumi ir, pribėrę džiovintų pupelių ar keraminių kepimo žirnių, apie 15 minučių kepkite orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių.

Tešlos kraštams lengvai apskrudus nuimkite popierių su žirniais ir dar kartą tešlą pašaukite į orkaitę. Kepkite kelias minutes, kol tešla lengvai apskrus.

Kremui skirtą vandenį (350 ml), cukrų (200 g) ir citrinų sultis (100 ml) supilkite į prikaistuvį ir pakaitinkite, kol cukrus ištirps ir užvirs vanduo. 4 kiaušinių trynius išplakite su 35 g kukurūzų krakmolo.

Saldintą karštą vandenį su citrinu sultimis supilkite į trynius. Gerai išmaišykite ir supilkite atgal į puodą. Kaitinkite nuolat maišydami, kad nesušoktų į gumuliukus, ant vidutinės ugnies.

Kai masė ims tirštėti ir pradės virti, nukelkite nuo ugnies, gerai išmaišykite ir šiek tiek ataušinę įmaišykite 30 g sviesto ir vienos citrinos tarkuotas žieveles. Kremą supilkite ant atvėsusio pyrago pagrindo ir uždengę kelioms valandoms padėkite į šaldytuvą.

Morengui skirtus kambario temperatūros 4 kiaušinių baltymus plakite, po truputį berkite cukrų (150 g), kol susidarys standžios putos. Ant sustingusio pyrago sukrėskite su cukrumi plaktus baltymus ir kepkite labai karštoje orkaitėje kelias minutes, kol baltymai apskrus ir šiek tiek paruduos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.