Žinomo žurnalisto bendrapavardis tūkstančius gerbėjų patraukė ypatingais kepsniais

Jis – Kristupas Krivickas (39 m.), tačiau ne tas, kurį visi žino kaip žurnalistą. Šį Kristupą daugelis mėgėjų ir net profesionalų pripažįsta kaip kepsninėje ruoštų patiekalų ekspertą, o jo receptus ir patarimus internete gaudo tūkstančiai sekėjų.

Pomėgį ruošti maistą kepsninėje K.Krivickas, kurį sekėjai vadina tiesiog KK, pavertė pragyvenimo šaltiniu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pomėgį ruošti maistą kepsninėje K.Krivickas, kurį sekėjai vadina tiesiog KK, pavertė pragyvenimo šaltiniu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Su amerikietiško tipo rūkykla-treileriu Kristupas važinėja po šventes, festivalius, pokylius ir ruošia maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Su amerikietiško tipo rūkykla-treileriu Kristupas važinėja po šventes, festivalius, pokylius ir ruošia maistą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Avinas ant šio argentinietiško kryžiaus kepa apie 8-10 valandų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Avinas ant šio argentinietiško kryžiaus kepa apie 8-10 valandų.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Rūkyti viščiukai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Rūkyti viščiukai.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aviena su grybais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
 Aviena su grybais.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kristupas su„BBQ MATES“ komanda, kuri barbekiu čempionate, vykusiame Bristolyje, kiaulienos kategorijoje užėmė 1 vietą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Kristupas su„BBQ MATES“ komanda, kuri barbekiu čempionate, vykusiame Bristolyje, kiaulienos kategorijoje užėmė 1 vietą.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pomėgį ruošti maistą kepsninėje K.Krivickas, kurį sekėjai vadina tiesiog KK, pavertė pragyvenimo šaltiniu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Pomėgį ruošti maistą kepsninėje K.Krivickas, kurį sekėjai vadina tiesiog KK, pavertė pragyvenimo šaltiniu.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
K.Krivickas dažnai ruošia vaišes įvairių pobūvių svečiams. Vestuvių vakarėliui rūkoma pilna rukykla šonkaulių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
K.Krivickas dažnai ruošia vaišes įvairių pobūvių svečiams. Vestuvių vakarėliui rūkoma pilna rukykla šonkaulių.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Su M.Davisu, daugkartiniu pasaulio barbekiu čempionu Olandijoje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Su M.Davisu, daugkartiniu pasaulio barbekiu čempionu Olandijoje.<br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Piligriminėje kelionėje Ispanijoje. „Visur galima rasti vietą, kurioje galima užkurti ugnį“, – įsitikinęs Kristupas. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Piligriminėje kelionėje Ispanijoje. „Visur galima rasti vietą, kurioje galima užkurti ugnį“, – įsitikinęs Kristupas. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo
Daugiau nuotraukų (10)

„Lietuvos rytas“

Mar 18, 2018, 8:44 PM, atnaujinta Mar 18, 2018, 8:55 PM

Anglijoje dabar gyvenantį Kristupą su žurnalistu K.Krivicku sieja giminystės saitai – abu jie yra pusbroliai, bet daugiau jų niekas ir nevienija – juodu nei susitinka, nei susirašinėja žinutėmis.

Dėl tokio pat vardo ir pavardės kyla nemažai nesusipratimų ir net juokingų situacijų.

Vos tik paskelbus Kristupo receptą portale lrytas.lt visuomet atsiranda piktų komentatorių, kurie rašo žurnalistui K.Krivickui skirtas kandžias žinutes.

O žinantys apie antrojo Kristupo Krivicko egzistavimą ir stebintys jo veiklą internete taip pat nevengia pajuokauti. „Tai jis tikras? Maniau, mitas“, – pakomentavo vienas, pamatęs nuotrauką, kurioje Kristupas nufotografuotas Lietuvoje.

Taip, jis tikras. Vyras, labiausiai už viską mėgstantis gaminti kepsninėje ir sekėjų grupėje neretai vadinamas tiesiog KK.

„Esu draugiškas ir ramus barbekiu entuziastas“, – pats save apibūdino emigrantas.

Klaipėdoje gimęs, Jonavoje užaugęs Kristupas jau 14 metų gyvena Jungtinėje Karalystėje.

„Aš išvykau neturėdamas tikslo likti – tiesiog norėjau pakeliauti. Taip jau nutiko, kad Anglijoje ir apsistojau. Galbūt kada nors grįšiu į Lietuvą, o gal gyvensiu Ispanijoje. Nesvarbu, kur – svarbu daryti tai, kas tau patinka“, – įsitikinęs jis.

O labiausiai Kristupui patinka gaminti įvairiausius patiekalus kepsninėje – joje jis kepa ir rūko ne tik mėsą ar žuvį, paties kimštas dešreles, troškinius, bet ir atranda naujų būdų kepti čeburekus be aliejaus, bulvinius vėdarus ant grotelių ir dar gausybę originalių patiekalų.

Virtuvė jam niekada nebuvo svetima.

„Nuo mažens man knietėjo ką nors gaminti, bet įdomiausia tai daryti būdavo gamtoje: kepdavau bulves žarijose, dešreles ant pagaliuko, šašlykus ir kitokius patiekalus.

Vienas malonumas miške užsikurti laužą ir katiliuke išsivirti makaronų sriubos – gamtoje ji prilygsta geriausiam restorano patiekalui“, – teigė vyras.

Išvykose su draugais prie ežero Kristupas būdavo tas, kuris vis ką nors kepa, rūko, eksperimentuoja.

„Po truputį namuose pradėjo kauptis kepsninės, šašlykinės, rūkyklos, ketaus keptuvės ir dar velniai žino kokie tam reikalingi aksesuarai. Pomėgis virto manija“, – juokėsi Kristupas.

Vairuotoju dirbęs ir restoranams staltieses vežiojęs lietuvis visą laisvalaikį praleisdavo gamindamas, ieškodamas naujų receptų, skaitydamas knygas, naršydamas internete ir gliaudydamas maisto ruošimo virš gyvos ugnies paslaptis. Po truputį atsirado minčių užsiimti tuo ne tik laisvalaikiu, bet ir paversti pomėgį pragyvenimo šaltiniu.

Dorseto grafystėje, Bornmute, įsikūręs Kristupas prieš keletą metų įkūrė maitinimo paslaugas teikiančią kilnojamąją kompaniją „Smoked Pig“.

Nusipirkęs didžiulę 750 kg sveriančią amerikietiško tipo rūkyklą-treilerį, kuriame vienu metu galima kepti ar rūkyti 100 kg mėsos, Kristupas pamažu pradėjo įgyvendinti svajonę.

Ruošti maisto jį ėmė kviesti į vestuves, gimtadienius, privačius vakarėlius, įvairius maisto ir muzikos festivalius. Ne kartą savo skanėstais Kristupas lepino ir lietuvių bendruomenės atstovus.

Šiuo metu K.Krivickas dar ir atstovauja įmonei „Kamado Bono“, pardavinėjančiai keramines kepsnines – šiose universaliose kepsninėse, pasak jo, galima gaminti absoliučiai viską – nuo mėsos ar sriubos iki pyragų.

Daugelį patiekalų Kristupas ir ruošia būtent jose, o receptus skelbia internete, kur juos gaudo tūkstančiai sekėjų.

Keletą populiarių ir skaitytojams patikusių Kristupo receptų rasite žemiau:

„Bet koks patiekalas, pagamintas virš tikros ugnies, įgauna savito skonio ir aromato. Viso to suteikia alksnio, obels, vyšnios ar kito aromatingo medžio trinkelės, kurios dedamos į kepsninę rūkant mėsą, žuvį ar paukštį“, – pasakojo emigrantas.

Kristupas planuoja ateityje išleisti savo receptų knygą. O neturintiems galimybės ruošti maisto kepsninėje ar virš laužo pažada – tie patys receptai bus pritaikyti ir gaminti orkaitėje.

Barbekiu pasaulis, pasak Kristupo, – ne tik darbas. Neatskiriama jo dalis – įvairiausi čempionatai ir pramogos.

Ne viename Anglijos barbekiu čempionate jis dalyvavo su Nerijaus Navicko ir Linos Navickienės komanda „BBQ Mates“, kuri yra pelniusi nemažai prizinių vietų.

Pernai su Lietuvos komanda „Kadagio uogos“ jis dalyvavo Airijoje vykusiame pasaulio barbekiu čempionate, kur užėmė 19 vietą iš 90 komandų, susirinkusių iš viso pasaulio.

Šiuo metu su komanda „Kamado Bono“ – Tomu Petryla ir Vadimu Amosovu ruošiasi į Europos barbekiu čempionatą, kuris birželį vyks Švedijoje.

Pasak Kristupo, geriausi mokytojai – ugnis, dūmas ir kantrybė, tačiau vyras pripažįsta, kad verta pasimokyti ir iš geriausių meistrų.

Pernai vasarą jis Olandijoje tris dienas sėmėsi patirties iš daugkartinių pasaulio barbekiu čempionų komandos „Lotta Bull BBQ“ ir jos lyderio Mikos Daviso.

„Kepimas grilyje, rūkymas, ilgas ir lėtas kepimas, kepimas ant iešmo ar argentinietiško kryžiaus virš laužo, kazanas ir visa, kas susiję su tikra ugnimi ir gaminimu lauke, – mano aistra, gyvenimo būdas. Nesvarbu, ką gaminčiau – šonkaulius, jautienos krūtininę, rūkytas žuvis ar net gurmanišką desertą“, – pripažino K.Krivickas.

Ką jis galėtų patarti pradedantiesiems? „Profesionalumas yra tiesiogiai proporcingas sudegintų anglių kiekiui“, – šyptelėjo žinovas.

Su skaitytojais jis pasidalino dviem ypatingų savo patiekalų receptais.

Rūkyti viščiukai

Marinatui reikės:

5 l vandens,

250 g druskos,

150 g cukraus,

5 česnako skiltelių,

juodųjų ir kvapiųjų pipirų žirnelių,

laurų lapų.

Šio marinato kiekio užtenka 5 viščiukams. Jei rūkysite mažiau – ruoškite pusę porcijos.

Užvirinkite vandenį. Ištirpinkite druską, cukrų. Suberkite prieskonius. Česnakus stambiai supjaustykite ir sudėkite, kai vanduo atauš.

Užpilkite viščiukus marinatu ir laikykite šaldytuve apie 12 val.

Nusausinkite ir kepkite uždaroje kepsninėje virš netiesioginės ugnies palaikant 135 laipsnių temperatūrą apie porą valandų, kol temperatūra viščiuko viduje pasieks 74 laipsnius.

Kad gardžiau kvepėtų, ant žarijų būtina užmesti alksnio malką.

Kepta aviena su grybais

Reikės:

pusės smulkinto svogūno galvos,

2 saujų virtų ir susmulkintų džiovintų grybų,

1 kg avienos krūtininės be kaulo,

druskos,

juodųjų pipirų.

Virš nedidelės ugnies pakepinkite svogūnus, sudėkite grybus ir pakepkite dar 10 min.

Avieną įtrinkite pipirais ir druska. Sudėkite kiek atvėsusį įdarą, susukite ir suriškite.

Kepkite orkaitėje ar kepsninėje netiesioginėje kaitroje 170 laipsnių temperatūroje apie 2,5–3 val.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.