Dizainerė pasidalijo dviem šventinių patiekalų receptais taupantiems laiką

Pasiruošimas tokioms šventėms, kaip Velykos, gali užimti be galo daug laiko. Vien margučius marginti kiek užtrunka! Ne kiekvienas randa laiko ir ilgai stovėti prie puodų.

 Vilnietė grafikos dizainerė Austėja Šeputė.
 Vilnietė grafikos dizainerė Austėja Šeputė.
 Kiaušiniai su grybų įdaru.<br> 123rf.com nuotr. 
 Kiaušiniai su grybų įdaru.<br> 123rf.com nuotr. 
 Sumuštinukai su lašiša.<br> 123rf.com nuotr. 
 Sumuštinukai su lašiša.<br> 123rf.com nuotr. 
 Vilnietė grafikos dizainerė Austėja Šeputė.
 Vilnietė grafikos dizainerė Austėja Šeputė.
 Vilnietė grafikos dizainerė Austėja Šeputė.
 Vilnietė grafikos dizainerė Austėja Šeputė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Mar 31, 2018, 6:19 PM, atnaujinta Mar 31, 2018, 6:21 PM

Tačiau yra greitai ir lengvai paruošiamų patiekalų, kuriuos galima drąsiai dėti ir ant švenčių stalo. Kelių tokių patiekalų – grybais įdarytų kiaušinių ir sumuštinukų su lašiša bei ypatinga duona – receptais pasidalijo vilnietė grafikos dizainerė Austėja Šeputė.

Austėja yra labai veikli ir gana užimta jauna moteris. Šis metas jai yra ypač įtemptas. Juk ji yra Vilniaus dailės akademijos dizaino specialybės paskutinio magistrantūros kurso studentė. 

Be studijų ji dar dirba laisvai samdoma grafikos dizainere – bendradarbiauja su jauna reklamos agentūra, su kuria savo iniciatyva pradėjo kurti naują socialinį projektą.

Taip pat kelias dienas per savaitę ji darbuojasi pardavėja-konsultante vienoje išskirtine apranga prekiaujančioje sostinės senamiesčio parduotuvėje, nes, kaip pati prisipažįsta, išskirtiniai dizaino objektai ir daiktai yra jos silpnybė.

Nepaisant įtemptos veiklos, Austėja su vyru randa laiko ir turiningam laisvalaikiui, kurio metu apsilanko ir parodose, ir dizaino renginiuose. Randa laiko ir maisto gaminimui, kurį paprastai ruošia drauge su vyru.

Anot Austėjos, jai labai patinka paprasti, gardūs ir greitai paruošiami patiekalai: „Man labiau patinka paprastesnis maistas. Galėčiau valgyti vien grikius su sūriu ar kokius sumuštinius. Bet kai esame dviese, norisi ir ko nors visavertiškesnio“.

Pasidomėjus, kaip, būdama tokia užimta, ji pati spėja paruošti maisto, Austėja neslėpė, kad ją gelbsti ir šaldiklyje laikomi produktai, pavyzdžiui šaldytos daržovės šaltuoju sezonu.

„Pasikepi vištienos krūtinėlę, įmeti daržovių, supakuoji tai į dėžutę ir, prašom – pietūs į darbą. Kartais mėgstu ir Kijevo kotletą nusipirkti bei suvalgyti su marinuotais burokėliais, – neslėpė moteris. – Būna ir makaronų pasigaminame, ir virtinukai gelbsti, kai norisi ką nors padaryti greitai ir paprastai“.

Anot moters, norint sutaupyti laiko virtuvėje, galima dalį maisto paruošti patiems, o dalį naudojant ką nors jau iš anksto paruošto: marinuoto, konservuoto ar šaldyto. Taip maistą pavyksta pagaminti greičiau. Tuo pačiu jis atrodo savesnis ir sveikesnis, nei vien pašildyti pusgaminiai.

O kaip gi šventės? Ar Austėja turi kokių nors išskirtinių patiekalų, pavyzdžiui, Velykoms?

„Man ši šventė – ne šventė, jei nėra įdarytų kiaušinių su grybais! Nesu smaližė, iš prigimties esu sūraus maisto mėgėja“, – sakė pašnekovė, kurios įdarytų su grybais kiaušinių receptą „Skonis“ pateikė jau anksčiau. 

Norint paruošti šį patiekalą reikia išmirkyti ir išvirti džiovintus grybus. Tuomet supjaustyti juos nedideliais gabaliukais ir pakepti svieste su svogūnais ir česnakais. 

Kietai virtus kiaušinius perpjauti per pusę ir trynio dalį sumaišyti su pakepintais grybais ir svogūnais. 

Pagal skonį įdėti druskos, šviežių žolelių petražolių arba/ir krapų. Visą įdarą sudėti ant kiaušinio puselių.

Tiesa, pati Austėja šventinius patiekalus ruošia retai.

„Kadangi į tikrąjį šeiminį gyvenimą dar, jeigu taip galima sakyti, neįsijaučiau, šiai šventei retai ką ruošiu pati. Mes šventes švenčiame pas mano ir vyro tėvus, senelius, todėl didelių gabumų ruošdami vaišes dar neparodome. Atsivežame tik nedidelių vaišių, pavyzdžiui, sausainių, nes viso kito jau močiutės būna prigaminusios“, – teigė dizainerė.

Tiesą sakant, net margučius Austėja su vyru pirmąkart margino tik pernai. Aišku, darė tai originaliau, kaip ir priklausytų menininkei.

„Turėjom namie gumyčių, jomis įvairiai apvyniojome kiaušinius ir išvirėme juos natūraliuose dažuose. Kiaušiniai išėjo rudi ir atrodė kaip mediniai, senoviniai, tokie septintojo dešimtmečio stiliuko“, – juokėsi moteris.

Paprašyta pasidalinti dar vienu greitai paruošiamu šventiniu patiekalu, Austėja patarė susitepti sumuštinukus su lašiša. Juos tepant būtinai reikėtų naudoti sviestą, apšlakstyti citrinos sultimis ir apibarstyti svogūnų laiškais. O svarbiausia yra išsirinkti tinkamą duoną.

„Aš sumuštinukams rinkčiausi šviežiai keptą duoną. Neseniai „Maximoje“ atradau nuostabią duoną su ožerškio (goji) uogomis ir medumi. Norėčiau ją išbandyti, pasigamindama sumuštinius su lašiša“, – atskleidė Austėja.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.