3 ypatingų švediškų patiekalų receptai. Išbandykite juos ir jūs

Kai Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundqvist sužinojo, kad mūsų šaliai šiemet sukanka 100 metų, pradėjo svarstyti, kokią dovaną galėtų įteikti lietuviams.

Lietuviška antiena „confit“ su „Hasselback“ bulvėmis ir obuolių padažu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuviška antiena „confit“ su „Hasselback“ bulvėmis ir obuolių padažu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasdos virtuvės šefė Daiva Leonavičienė patiekalus pagal šimtmečio meniu ruošia jau nebe pirmąkart.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasdos virtuvės šefė Daiva Leonavičienė patiekalus pagal šimtmečio meniu ruošia jau nebe pirmąkart.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasdos virtuvės šefė Daiva Leonavičienė patiekalus pagal šimtmečio meniu ruošia jau nebe pirmąkart.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasdos virtuvės šefė Daiva Leonavičienė patiekalus pagal šimtmečio meniu ruošia jau nebe pirmąkart.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasdos virtuvės šefė Daiva Leonavičienė patiekalus pagal šimtmečio meniu ruošia jau nebe pirmąkart.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasdos virtuvės šefė Daiva Leonavičienė patiekalus pagal šimtmečio meniu ruošia jau nebe pirmąkart.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasdos virtuvės šefė Daiva Leonavičienė patiekalus pagal šimtmečio meniu ruošia jau nebe pirmąkart.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasdos virtuvės šefė Daiva Leonavičienė patiekalus pagal šimtmečio meniu ruošia jau nebe pirmąkart.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ypatingosios „Hasselback“ bulvės greitai bus pašautos į orkaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ypatingosios „Hasselback“ bulvės greitai bus pašautos į orkaitę.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ambasada atspausdino ir specialius meniu, kuriuose surašyti patiekalų receptai. Tokius meniu gauna kiekvienas šimtmečio pietų svečias.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ambasada atspausdino ir specialius meniu, kuriuose surašyti patiekalų receptai. Tokius meniu gauna kiekvienas šimtmečio pietų svečias.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ambasada atspausdino ir specialius meniu, kuriuose surašyti patiekalų receptai. Tokius meniu gauna kiekvienas šimtmečio pietų svečias.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ambasada atspausdino ir specialius meniu, kuriuose surašyti patiekalų receptai. Tokius meniu gauna kiekvienas šimtmečio pietų svečias.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ambasada atspausdino ir specialius meniu, kuriuose surašyti patiekalų receptai. Tokius meniu gauna kiekvienas šimtmečio pietų svečias.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ambasada atspausdino ir specialius meniu, kuriuose surašyti patiekalų receptai. Tokius meniu gauna kiekvienas šimtmečio pietų svečias.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ambasada atspausdino ir specialius meniu, kuriuose surašyti patiekalų receptai. Tokius meniu gauna kiekvienas šimtmečio pietų svečias.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Ambasada atspausdino ir specialius meniu, kuriuose surašyti patiekalų receptai. Tokius meniu gauna kiekvienas šimtmečio pietų svečias.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Patiekalais iš šimtmečio meniu jau vaišinosi Utenoje, Visagine ir Šalčininkuose vykusių viktorinių nugalėtojai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Patiekalais iš šimtmečio meniu jau vaišinosi Utenoje, Visagine ir Šalčininkuose vykusių viktorinių nugalėtojai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Patiekalais iš šimtmečio meniu jau vaišinosi Utenoje, Visagine ir Šalčininkuose vykusių viktorinių nugalėtojai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Patiekalais iš šimtmečio meniu jau vaišinosi Utenoje, Visagine ir Šalčininkuose vykusių viktorinių nugalėtojai.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šokoladiniai pyragaičiai, papuošti Švedijos ir Lietuvos vėliavėlėmis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šokoladiniai pyragaičiai, papuošti Švedijos ir Lietuvos vėliavėlėmis.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šimtmečio meniu kūrėja Švedijos ambasados virtuvės šefė Daiva Leonavičienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Šimtmečio meniu kūrėja Švedijos ambasados virtuvės šefė Daiva Leonavičienė.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktorinos iš Utenos, Visagino ir Šalčininkų nugalėtojai su ambasadore ir ambasdos darbuotojais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Viktorinos iš Utenos, Visagino ir Šalčininkų nugalėtojai su ambasadore ir ambasdos darbuotojais.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švediška sūdyta lašiša šeivamedžio sirupe su kavos ir garstyčių padažu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švediška sūdyta lašiša šeivamedžio sirupe su kavos ir garstyčių padažu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švediška sūdyta lašiša šeivamedžio sirupe su kavos ir garstyčių padažu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švediška sūdyta lašiša šeivamedžio sirupe su kavos ir garstyčių padažu.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christiną Lundqvist siekia susipažinti su kuo daugiau lietuvių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christiną Lundqvist siekia susipažinti su kuo daugiau lietuvių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christiną Lundqvist siekia susipažinti su kuo daugiau lietuvių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Švedijos ambasadorė Lietuvoje Maria Christiną Lundqvist siekia susipažinti su kuo daugiau lietuvių.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (19)

Lrytas.lt

Apr 28, 2018, 12:46 PM

Ambasadorei kilo idėja sukurti tai progai skirtą šventinį meniu, kurią pavedė įgyvendinti patyrusiai Švedijos ambasados virtuvės šefei Daivai Leonavičienei.

Švedija dvelkiantys, bet lietuviams pritaikyti patiekalai

D.Leonavičienė portalui lrytas.lt pasakojo tyčia patiekalus kūrusi taip, kad jie dvelktų Švedija, bet būtų lengvai paruošiami iš Lietuvoje randamų produktų ir priimtini lietuviškam skoniui.

Į šimtmečio meniu šefė įtraukė tris patiekalus: užkandį, pagrindinį ir desertą.

Užkandžiui buvo parinkta švediška sūdyta lašiša šeivamedžio sirupe ir kavos garstyčių padaže, pateikiama ant traškios švediškos duonelės.

Lašiša pasirinkta todėl, kad tai – itin švedų ir lietuvių mėgstama žuvis.

Šeivamedžio sirupas yra ypač populiarus Švedijoje. Šis švelnaus skonio sirupas neretai naudojamas gaminant švediškus patiekalus, taip pat Švedijoje juo populiaru gardinti geriamąjį vandenį.

D.Leonavičienė patikino, kad šeivamedžio sirupo yra pirkti Lietuvoje. Taip pat jo galima pasigaminti ir patiems iš šeivamedžio žiedų, kurie jau greitai pražys.

Ši lašiša valgoma su traškia švediška duonele.

Antrasis patiekalas buvo lėtai, net 3-4 val., žemoje temperatūroje troškintos antienos kulšelės su keptais obuoliais, „Hasselback“ bulvėmis ir obuolių padažu.

Labiausiai švediškos šiame patiekale yra „Hasselback“ bulvės, gaminamos pagal to paties pavadinimo restorano Švedijoje receptą.

Desertui patiektas švediškas šokoladinis pyragas, papuoštas Švedijos ir Lietuvos vėliavėlėmis.

Panoro susipažinti su lietuviais

Ambasados atstovai nesitikėjo, kad šis D.Leonavičienės meniu sulauks milžiniško pasisekimo.

Pirmąsyk meniu buvo pristatytas per iškilmingus pietus sausio 6-ąją ir labai sužavėjo Švedijos ambasados svečius.

Tai pastebėjusi ambasadorė M.Ch.Lundqvist nusprendė šiais patiekalais pavaišinti ir paprastesnius Lietuvos gyventojus, o tuo pačiu su jais artimiau susipažinti.

Maža to, sugalvota ir su platesne visuomene pasidalinti visų trijų valgių receptais. Jie yra atspausdinti ir šimtmečio pietų metu kartu su meniu išdalijami visiems svečiams. 

Reikia pasakyti, kad M.Ch.Lundqvist nebe pirmąsyk siekia artimiau susipažinti ne tik su mūsų šalies diplomatais ar politikais, bet ir su kitais Lietuvos gyventojais.

Vos tapusi Švedijos ambasadore Lietuvoje ji visus norinčius vilniečius pakvietė į švedišką fiką – kavos gėrimo popietę, surengtą ambasados patalpose. Dėl šios fikos prie Švedijos ambasados nusidriekė ilgiausia eilė žmonių, norinčių pasivaišinti švediškais skanumynais, kava ir pabendrauti su pačia ambasadore.

Prizas – švediški pietūs

Šįkart M.Ch.Lundqvist panoro susipažinti ir su mažesnių miestų gyventojais.

Švedijos ambasada artimai bendrauja su bibliotekomis. Todėl nuspręsta skirtinguose Lietuvos regionuose surengti viktorinas apie Švediją, Lietuvos ir Švedijos santykius bei mūsų valstybės šimtmetį, o viktorinių laimėtojus pakviesti į ambasadą ir pavaišinti patiekalais iš minėtojo šimtmečio meniu.

Pirmieji pietūs nugalėtojams buvo surengti balandžio 27 dieną. Juose dalyvavo viktorinas Rytų Lietuvos regione – Utenos, Visagino ir Šalčininkų miestuose – laimėjusios komandos.

Vasarą viktorinos vyks Vakarų Lietuvoje, Šilutėje, Kretingoje ir Telšiuose. Rudenį žiniomis varžysis Šiaurės Lietuvos – Biržų, Pasvalio ir Šiaulių gyventojai, o žiemą viktorina vyks Birštone, Vadžgiryje ir Šakiuose.

O mes siūlome jums patiems pabandyti namuose pasiruošti patiekalus iš šimtmečio meniu.

Švediška sūdyta lašiša šeivamedžio sirupe su kavos ir garstyčių padažu

6 porcijoms lašišos reikės:

500 g lašišos filė;

2 v. š. druskos;

3 v. š, baltojo cukraus;

1 dl šeivamedžio sirupo;

baltųjų pipirų.

Sumaišykite druską, cukrų ir pipirus ir įtrinkite šiuo mišiniu lašišą.

Palikite įtrintą žuvį kambario temperatūroje 1 valandai, kad prieskoniai įsigertų.

Užpilkite sirupo ir įdėję lašišą į plastikinį maišelį palaikykite parą šaldytuve.

Po to pašalinkite nuo žuvies prieskonius, įdėkite į švarų plastikinį maišelį ir palikite 1-2 dienoms šaldiklyje.

Padažui reikės:

0,5 dl švediškų garstyčių;

0,5 dl baltojo cukraus;

1 v. š. medaus;

1 dl rapsų aliejaus;

1 v. š. rudojo cukraus;

4 v. š. espreso kavos;

5 v. š. baltojo vyno;

acto;

žiupsnio druskos.

Sumaišykite visus ingredientus ir laikykite šaltai.

Lietuviška antiena „confit“ su „Hasselback“ bulvėmis ir obuolių padažu

Antienai reikės:

6 ančių kulšelių;

1,5 a. š. druskos;

0,5 a. š. šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Pašalinkite nuo kulšelių riebalus (jų prireiks vėliau).

Pakepinkite sūdytas ir pipirais pabarstytas kulšeles keptuvėje, vėliau perdėkite į kepimo indą ir pašaukite į orkaitę.

Marinatui reikės:

3 dl sauso obuolių sidro;

2 svogūnų;

2 morkų;

2 rūgščių obuolių (pvz., „Granny Smith“);

2 dl obuolių sulčių;

2 lauro lapų;

2 šakelių šviežio čiobrelio;

2 v. š. kalvadoso;

3 dl jautienos sultinio.

Supjaustykite svogūnus, obuolius ir morkas ir truputį pakepinkite anties taukuose.

Įpilkite sidro, sulčių, sultinio ir kalvadosą, įdėkite žoleles ir virkite 5 min.

Nuimkite nuo ugnies ir įdėkite antienos kulšeles.

Kepkite orkaitėje 3 val. 80 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

Padažui reikės:

50 g sviesto;

2 v. š. miltų;

5 dl sultinio iš orkaitės.

Ištirpinkite sviestą, įberkite miltus ir maišykite. Įpilkite sultinio ir virkite apie 5 min.

Keptiems obuoliams reikės:

6 raudonų obuolių;

4 v. š. obuolių sidro acto;

4 skiltelių česnako;

100 g sviesto;

4 šakelių čiobrelio.

Perpjaukite obuolius pusiau ir pašalinkite sėklas.

Ištirpinkite sviestą, įmaišykite acto, įspauskite česnako ir įdėkite žolelių.

Užpilkite ant obuolių acto ir kepkite apie 30 min. 175 laipsnių temperatūroje.

„Hasselback“ bulvėms reikės:

6 nuplautų bulvių;

2 v. š. duonos džiūvėsių;

6 v. š. tirpinto sviesto;

druskos.

Ant medinės lentelės padėkite bulves ir kiekvienoje maždaug 3 mm intervalais skersai padarykite įpjovimus.

Įdėkite į kepimo indą, aptepkite lydytu sviestu, užberkite druskos, džiūvėsių ir kepkite orkaitėje 45 min. 175 laipsnių Celsijaus temperatūroje.

Švediškas juodojo šokolado pyragas

6 porcijoms reikės:

400 g tamsaus šokolado;

300 g cukraus;

250 g sviesto;

6 kiaušinių;

120 g miltų;

4 v. š. konjako;

1 dl espreso.

Ištirpdykite šokoladą dubenyje, įdėtame į dubenį su karštu vandeniu.

Įdėkite kambario temperatūros sviesto, įpilkite cukraus ir kavos.

Į atvėsintą masę įmuškite kiaušinius, išmaišykite ir įpilkite miltų.

Supilkite tešlą į 18x25 cm dydžio kepimo formą ar atskiras mažesnes formeles ir kepkite apie 30 min. 200 laipsnių temperatūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.