Mėsos gaminiai – lyg iš kaimo

Senos tradicijos, tikras dūmas, puikus skonis – tuo pasižymi kaime ruošti mėsos gaminiai. Norėdami jų įsigyti nebeprivalote vykti į kaimą ar ieškoti juos gaminančių ūkininkų. Gardžiai kaimiškai paruoštos dešros, kumpio ar lašinių rasite ir netoli savo namų.

Šaltai rūkytas kaimiškas kumpis patenkina visų gurmanų ir tradicinio skonio mėgėjų lūkesčius.
Šaltai rūkytas kaimiškas kumpis patenkina visų gurmanų ir tradicinio skonio mėgėjų lūkesčius.
Lašinukai tiks ir užkandžiui, ir lietuviškiems patiekalams ruošti.
Lašinukai tiks ir užkandžiui, ir lietuviškiems patiekalams ruošti.
Karštai rūkyta kaimiška nugarinė patiks gero skonio mėgėjams.
Karštai rūkyta kaimiška nugarinė patiks gero skonio mėgėjams.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 28, 2018, 10:51 AM

Savo pirkėjus prekybos tinklas „Norfa“ pradžiugino nauja kaimiškų mėsos gaminių linija. Joje – devyni mėsos gaminiai, kurie pamalonins kiekvieno gurmano ar tikro kaimiško skonio pasiilgusio ragautojo gomurį: sūdyti ir šaltai rūkyti kaimiški lašiniai, sūdytas ir šaltai rūkytas kiaulienos kumpis, virtas kaimiškas vyniotinis, šaltai ir karštai rūkyta kiaulienos nugarinė, šaltai rūkyta dešra ir vytintos dešrelės.

„Kaimiškų mėsos gaminių linija ypatinga tuo, kad viskas gaminama tik iš lietuviškos mėsos ir gardinama tik natūraliais prieskoniais. Visa kaimiškų gaminių linijos produkcija gaminama pagal senovinius lietuviškus receptus. Nuo kitų įmonėje gaminamų produktų šios linijos produkcija skiriasi išvaizda, skoniu, pateikimo būdu“, – vardijo Šilalėje įsikūrusio UAB „Rivona“ mėsos perdirbimo cecho vadovas Juozas Lebrikas.

250–260 tonų produkcijos per mėnesį gaminančios įmonės asortimentas – 112 gaminių: virtos, rūkytos dešros, dešrelės, vyniotiniai, šaltai rūkytos ir vytintos dešros, šaltai rūkyti ir vytinti gaminiai, sūdyti gaminiai.

Norėdami pirkėjams pasiūlyti ir kaimiškų mėsos gaminių žemaičiai ruošėsi gana ilgai – ieškojo kaimiškų gaminių idėjų, jas išbandė, pritaikė gamybai, sukūrė apipavidalinimą.

„Kadangi norėjome gaminti tikrus kaimiškus gaminius, reikėjo gerokai padirbėti su receptūromis – mums, gamintojams, labai svarbu patenkinti vartotojų lūkesčius“, – tikslų neslėpė 110 darbuotojų turinčios įmonės vadovas.

Kol kas dar nežinoma, kiek tokios produkcijos bus gaminama per mėnesį, bet jau dabar tikimasi, kad kaimiškų gaminių poreikis rinkoje tik didės.

Kaip pasakojo mėsinės technologė Vaida Urbonaitė, visa kaimiškų gaminių linijos produkcija pagal senovinius lietuviškus receptus gaminama tik iš vietinės žaliavos – kiaulienos ir prieskonių.

„Visi rūkyti gaminiai rūkomi natūraliai, naudojant alksnio ir buko pjuvenas. Viskas daroma senoviškai, kaimiškai, nenaudojant jokių skystų priedų – tik natūralų dūmą“, – pasakojo mėsos technologė. Juk viskas, kas iš kaimo, siejama su natūralumu, geru skoniu ir senomis tradicijomis.

Kaimiškos linijos gaminiai ruošiami atskirai nuo kitų mėsinės gaminių. Iš kitų jie ne tik išsiskiria tradiciniu senoviniu skoniu, bet ir atrodo taip, tarsi būtų pagaminti kaime, rankomis.

Pavyzdžiui, jeigu paimsite rūkytų lašinių paltį, ji atrodys taip, tarsi ką tik iš senelių rūkyklos, – net neatspėtumėte, kad tai mėsos perdirbimo įmonės gaminys. O ir skonis nustebins.

Šaltai rūkytos kaimiškos dešros riestė taip pat primena senovinius kaimiškus gaminius, o šaltai rūkytą nugarinę puošia tinklelis – į panašius rūkydami mėsą dėdavo mūsų senoliai.

V.Urbonaitė neslepia, kad gaminti kaimiškos linijos gaminius sunkiau nei kitus, – tam reikia kur kas daugiau kruopštaus rankų darbo. Tačiau su rankų darbu žemaičiai į savo gaminius įdeda daugiau meilės ir šilumos, o tai pirkėjai tikrai jaučia.

„Šios linijos produkcija gaminama atskirai nuo kitų mėsos gaminių, nes skiriasi ir žaliavos, ir technologijos, ir gamybinis procesas. Siekiame išlaikyti kaimiškos linijos įvaizdį ir autentiką“, – pasakojo mėsos technologė.

Naują kaimiškos produkcijos liniją ką tik pradėjusi įmonė į ją įtraukė keletą anksčiau gamintų skanėstų, kuriuos jau labai gerai įvertino pirkėjai. Tai sūdyti lašiniai su oda, šaltai rūkytas kiaulienos kumpis su oda ir šaltai rūkyti lašiniai.

Dabar šiems pirkėjų pamėgtiems gaminiams buvo suteiktas naujas kaimiškas įvaizdis. O visa kita kaimiškosios linijos produkcija – visiškai nauja.

Ir gyvenantys kaime, ir miestiečiai įvertins sūdytą kaimišką kiaulienos kumpį. Jis pagardintas natūraliais prieskoniais – kelių rūšių pipirais, česnakais, druska. Kumpis parduotuves pasieks perpjautas perpus, gabalo svoris – apie 2 kilogramus. Parduotuvėse jis bus sveriamos produkcijos skyriuose, tad pirkėjai galės įsigyti norimo dydžio gabalą.

Toks kumpis labai tinka norint pasigardžiuoti tikra lietuviška mėsa – tiek skanauti vieną iškylaujant gamtoje ar sulaukus svečių, tiek sumuštiniui ar užkandėlei pasigaminti.

Lašinių mėgėjai jau anksčiau atrado „Norfoje“ parduodamus sūdytus kaimiškus lašinius, kuriems pagardinti naudojama druska, pipirai, česnakai, o dekoruoti – kalendros, laurų lapai.

Šie lašinukai itin gardu su juodos duonos rieke, taip pat tinka ir įvairiausiems lietuviškos virtuvės patiekalams gaminti.

V.Urbonaitė pabrėžė, kad sūdytuose gaminiuose – ir lašiniuose, ir kumpyje – nėra nitritinės druskos, tik natūrali.

Šaltai rūkyti kaimiški lašiniai taip pat pagardinti tiktai natūraliais prieskoniais ir išrūkyti lyg kaime. Pakepus juos su kiaušiniene po namus pasklis puikus dūmo aromatas.

Vienintelis virtas kaimiškos linijos gaminys – kiaulių liežuvių ir ausų vyniotinis, gardintas laurų lapais, juodaisiais ir baltaisiais pipirais, prieskonių mišiniu. Toks vyniotinis tiks ir kasdieniam, ir švenčių stalui – tai puikus išsigelbėjimas laukiant svečių, pusryčių sumuštiniui ar norint užkąsti.

Šaltai rūkyta nugarinė, kaip pasakojo mėsos technologė, sūdoma senoviškai, druskos tirpale. Jai pagardinti naudojami juodieji ir baltieji pipirai, česnakai, laurų lapai. Ir daugiausia skonio, žinoma, suteikia natūralus dūmas.

Kaimiško senovinio skonio gerbėjai neturėtų praeiti ir pro šaltai rūkytą dešrą. Jos riestė formuojama kimštuvu, po to surišama rankomis. Iš kiaulienos kumpio ir lašinių bei prieskonių mišinio gaminama dešra rūkoma šalto rūkymo metodu, dėl to įgauna ypatingo skonio.

Šaltai rūkyta kaimiška nugarinė taip pat patiks gero skonio mėgėjams. Nuo karštai rūkytos ji skiriasi naudojamais prieskoniais ir apdorojimo būdu.

„Karštai rūkyti gaminiai apdorojami 65 laipsnių temperatūroje, o šaltai rūkyti rūkomi iki 40 laipsnių temperatūroje. Tai reiškia, kad apdorojimo būdas nulemia gaminio skonį ir išvaizdą“, – atskleidė mėsos technologė.

Šaltai rūkytas kaimiškas kumpis pelnė pirkėjų simpatijas – jau anksčiau gamintas kumpis patenkina visų gurmanų ir tradicinio skonio mėgėjų lūkesčius.

Iškylautojams ar ruošiantiems vaišių stalą neabejotinai patiks ir vytintos dešrelės, kuriomis labai patogu užkandžiauti. Mažytės dešrelės gaminamos iš kiaulienos ir prieskonių, vytinamos ir brandinamos specialiose kamerose apie dvi savaites.

Visi šie kaimiški gaminiai „Norfos“ parduotuvių lentynose pasirodė birželio 14 d. Nepraeikite pro šalį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.