Virtuvę pamilusios moters šeima kasdien skanauja vis kitus patiekalus

Maisto ruošimas Kristinai Petrulaitienei – kasdienybė ir pomėgis. Maisto gamybos srityje kelerius metus dirbančiai pašnekovei virtuvė vis dar ta vieta, kurioje ji kuo puikiausiai gali save atskleisti ir realizuoti. O svarbiausia – moteris tą daro su neapsakomai dideliu noru.

 Gaminant namuose Kristiną Petraitienę labiausiai motyvuoja noras nudžiuginti šeimą: vyrą ir vaikus, o štai ruošiant maistą darbe – jį įsigyjančius klientus.  <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Gaminant namuose Kristiną Petraitienę labiausiai motyvuoja noras nudžiuginti šeimą: vyrą ir vaikus, o štai ruošiant maistą darbe – jį įsigyjančius klientus.  <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Želės tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Želės tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vieno kąsnio suktinukai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Vieno kąsnio suktinukai.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Naminiai kebabai.
 Naminiai kebabai.
Daugiau nuotraukų (4)

Džestina Borodinaitė, „Rinkos aikštė“

2018-07-03 10:23, atnaujinta 2018-07-03 10:24

Kaip sako pati Kristina, gaminant namuose labiausiai ją motyvuoja noras nudžiuginti šeimą: vyrą ir vaikus, tuo tarpu ruošiant maistą darbe – jį įsigyjančius klientus. Taigi apie Kristinos mėgstamiausius šeimos patiekalus, improvizacijas ir eksperimentus virtuvėje bei neblėstančią aistrą gaminti – šiame interviu.

Patirtis – iš mamos, močiutės

Kristina tikina, jog maisto gaminimas ją žavi nuo pat jaunystės. Visada mamai ar močiutei virtuvėje norėjusi padėti pašnekovė tikina, kad tikriausiai tą meilę maistui ir perdavė jai brangios moterys – mama ir močiutė.

„Tiek mano mama, tiek močiutė, tiek ir krikšto mama labai mėgo gaminti. Namuose visada garuodavo naminis tais laikais populiarus lietuviškas maistas, gardūs kepiniai, pirkti nereikėdavo nieko. Matydama, kaip jos ruošia maistą, kaip jos stengiasi tą darydamos, prisidėti visuomet norėjau ir pati, todėl nuo mažens su malonumu sukiojausi virtuvėje.

Džiaugiuosi, jog su laiku įgavau patirties, ir dabar galiu gaminti bei namuose ruoštu maistu džiuginti savo šeimą ir aš. Prisipažinsiu, jaučiu tam išties didelį malonumą, mane tai tarsi atpalaiduoja.

Pamenu, kai būdama paauglė viriau sriubą. Aišku, rezultatas išėjo nekoks, sriuba tikrai nebuvo ypatinga, bet svarbiausia – buvo įvertintas mano noras padėti, prisidėti ir kažką pagaminti pačiai.

Džiaugiuosi, jog su laiku įgavau patirties, ir dabar galiu gaminti bei namuose ruoštu maistu džiuginti savo šeimą ir aš. Prisipažinsiu, jaučiu tam išties didelį malonumą, mane tai tarsi atpalaiduoja“, – tikina maisto gaminimui neabejinga dviejų vaikų mama Kristina.

Nauji skoniai – siekiamybė

Kristinai valgio gaminimas – kasdienybė, tačiau vietoje nestovinčios ir naujų idėjų bei potyrių vis ieškančios pašnekovės šeimynai ragauti tų pačių patiekalų diena iš dienos netenka.

„Patiekalų įvairovė mano virtuvėje – gausi: turiu ir lengviau paruošiamų, ir įdomesnių, kiek sudėtingesnių receptūrų, tačiau nepaisant to, visada stengiuosi atsižvelgti į šeimos narių norus. Labiausiai prie širdies man – gimtoji lietuviška virtuvė.

Anksčiau, kai valgydavome daug bulvių, kepdavau bulvinius blynus, virdavau cepelinus ir kitokius bulvinius patiekalus. Šis maistas buvo skaniausias.

Tačiau dabar jau kuris laikas bulvių valgome labai mažai, galima sakyti, esame beveik jų atsisakę. Pastaruoju metu garnyrui renkuosi įvairias grūdines kultūras: grikius, ryžius ar kitokias kruopas bei šviežias daržoves.

Vaikų mėgstamiausias patiekalas, kuriuo dažniausiai pasilepiname savaitgalį – naminiai kebabai. Kadangi esame labai reti svečiai kebabinėse ar kitokiose greito maisto užkandinėse, nusprendžiau vaikus šiais skanėstais palepinti namuose. Taip ir sveikiau, ir pigiau, ir patogiau.

Vienas sūnus – jau paauglys, mėgstantis sočiai pavalgyti, todėl gamindama be mėsos neapsieinu, ją dažniausiai kepu ar troškinu. Vyresnėlio mėgiamiausi mėsos kepsneliai su sūriu.

Švenčių metu visada prisigaminame vieno kąsnio sumuštinukų, vaisių ežiukų. Taip pat nė viena šventė pas mus neapsieina be želės torto. Būtent toks mūsų šeimos mėgiamiausias. Savo saldžiais kepiniais nuolat vaišinu šeimyną bei kitus artimus žmones ar kolegas ir be progos.

Nors gaminti mėgstu viską, tačiau niekada neapsistoju ties vienu dalyku, perkurdama receptus pagal savo fantaziją mėgstu išbandyti naujoves. Tokiu atveju kiekvienas kartas tampa lyg nuotykiu“, – apie kulinarinius gebėjimus ir mėgiamiausius šeimos patiekalus kalba Kristina.

Baigė socialinę pedagogiką

Nors Kristina visą darbo dieną praleidžia gamindama, tačiau net ir grįžusi namo gaminimui niekada nesako ne.

„Be abejo, pasitaiko visokių dienų. Būna, to noro lįsti ir kuistis virtuvėje tiesiog nebūna, tačiau tai tikrai labai retas atvejis. Net ir tingulio apimta šildomo maisto iš prekybos centro rinktis neskubu. Geriau šeimai pagaminsiu paprastesnį patiekalą, bet svarbiausia naminį“, – apie sunkesnes akimirkas šneka Kristina ir priduria, jog būtent pomėgis gaminti ir padėjo jai susirasti dabartinį darbą.

„Su maisto gamyba nesu nieko baigusi. Mokiausi socialinę pedagogiką ir tai visiškai nesisieja su mano dabartine veikla.

Jei nebūčiau turėjusi to didžiulio potraukio maisto gaminimui, kažin ar dabar čia dirbčiau“, – apie dabartinį darbą pasakoja besišypsanti Kristina.

Naminių kebabų, vieno kąsnio suktinukų bei želė torto receptais Kristina dalijasi ir su Jumis, mieli skaitytojai. Išbandykite!

Naminiai kebabai

6 kebabams reikės: 6 tortilijų arba kebabų lavašų (pašnekovė dėl tvirtesnio pagrindo renkasi tortilijas), ¼ kopūsto, 3 pomidorų, 3 agurkų, 1,5 vištienos krūtinėlės, 1 svogūno, druskos, pipirų.

Naminiam kebabų padažui reikės: stiklinės majonezo, stiklinės kefyro, žiupsnelio druskos, žiupsnelio cukraus, žalumynų: krapų, petražolių, 2 skiltelių česnako.

Gaminimas: žalumynus susmulkinkite, česnako skilteles išspauskite. Visus ingredientus sudėkite į dubenį ir gerai išmaišykite. Jei padažas išeina tirštokas, praskieskite jį šlakeliu vandens.

Gaminimas: vištienos krūtinėlę supjaustykite kubeliais arba šiaudeliais ir pagardinkite druska bei pipirais. Ją pakepinkite keptuvėje. Daržoves susmulkinkite.

Ant tortilijos lakšto dėkite pakepintos vištienos ir visų turimų daržovių, užpilkite padažo, suformuokite kebabą ir įvyniokite į foliją. Taip paruoštus kebabus iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje šildykite apie 12–15 minučių, kol daržovės bei mėsytė sušils ir tortilija šiek tiek apskrus.

Vieno kąsnio suktinukai

Jums reikės: 6 tortilijų, indelio lydyto sūrelio arba tepamo varškės kremo, gabalėlio mėgiamo kumpio, salotos lapų (kiekvienai tortilijai iškloti), 3–4 agurkų, žalumynų: krapų petražolių.

Šeimininkėms, norinčioms paįvairinti suktinukų skonį, pašnekovė rekomenduoja vietoj kumpio naudoti krabų lazdeles, lašišą ar kitokius mėgiamus pagardus.

Gaminimas: tortilijų pagrindą aptepkite lydytu sūreliu ar varškės kremu. Norėdamos, kad sukant tortilijas sukibimas būtų geresnis, lydytą sūrelį ar varškės kremą sumaišykite su šaukštu majonezo.

Sudėliokite visus turimus ingredientus ir susukite. Suktinukus apsukite maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent pusę valandos, kad suktinukai šiek tiek sustingtų, sutvirtėtų. Vėliau suktinukus supjaustykite griežinėliais.

Želės tortas su vaisiais

Jums reikės: 3 pakelių skirtingų skonių žėlės, mėgiamų vaisių (šeimininkė renkasi konservuotus ananasus, konservuotus persikus, braškes, bananus, vynuoges). Pašnekovė pataria nesirinkti kivių, nes jie neleidžia tortui tinkamai sustingti.

Gaminimas: pirmam sluoksniui pasiruoškite vieno skonio želę pagal instrukciją ir ją atvėsinkite. Vaisius susmulkinkite ir paskirstyti torto formos, užpilkite pusę atvėsintos želės ir padėkite tortą į šaldytuvą.

Tada pasiruoškite kito skonio želę. Ir vėl pasitelkdamos fantaziją išdėliokite vaisius bei supilkite pusę atvėsusios želės. Tortą vėl palikite stingti. Kai šis sluoksnis sustings, viską pakartokite dar kartą.

Galiausiai pasiruoškite trečio skonio želę. Ir viską darykite taip, kaip praėjusį kartą. Kiekvienam želės torto sluoksniui pašnekovė naudoja skirtingus vaisius.

Skanaus! 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.