Paaiškėjo, kur Lietuvoje pietaus popiežius Pranciškus

Lietuvoje rugsėjo 22-23 dienomis viešėsiantis popiežius Pranciškus garsėja kuklumu ir tuo, kad yra palyginti neišrankus maistui.

 Ne paslaptis, kad popiežius Pranciškus yra neabejingas ir picoms.<br> 123rf ir Scanpix nuotr. 
 Ne paslaptis, kad popiežius Pranciškus yra neabejingas ir picoms.<br> 123rf ir Scanpix nuotr. 
 Jau žinoma, kad popiežius Pranciškus restoranuose nevalgys.<br> Scanpix nuotr. 
 Jau žinoma, kad popiežius Pranciškus restoranuose nevalgys.<br> Scanpix nuotr. 
Šiemet Lietuvoje viešėjęs Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama pietavo buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko namuose Užupyje.<br> K.Vanago nuotr.
Šiemet Lietuvoje viešėjęs Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama pietavo buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko namuose Užupyje.<br> K.Vanago nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 18, 2018, 1:44 PM, atnaujinta Sep 18, 2018, 1:59 PM

Šis kuklumas atsispindės ir vizito Lietuvoje metu.

Užuot apsilankęs prabangiuose restoranuose popiežius Pranciškus pietaus ten, kur bus apsistojęs – Apaštališkoje nunciatūroje, kitaip tariant, Šventojo sosto valstybės ambasadoje.

Išimtis bus padaryta tik popiežiui viešint Kaune. Čia katalikų bažnyčios vadovas, kaip pasakojo Vilniaus arkivyskupijos komunikacijos specialistė Santa Kančytė, kartu su Lietuvos vyskupais pietaus Kauno arkivyskupijos kurijoje.

„Nieko ypatingo tikrai nebus: jokių restoranų, viešbučių ar ypatingų priėmimų. Viskas bus labai paprasta.

Nebus taip, kad popiežius atsivežtų savo virėjus. Maistą jam gamins, galima sakyti, savi žmonės“, – komentavo S.Kančytė.

Popiežiaus valgiaraštis kol kas laikomas paslaptyje. Tačiau žinoma, kad jis mėgsta gana paprastą, bet kokybišką itališką maistą, o kartais, kaip ir priklauso XXI amžiaus žmogui, net pasimėgauja pica.

Prieš 25-erius metus Lietuvoje viešėjęs ankstesnysis popiežius Jonas Paulius II taip pat nepietavo restoranuose.

Jo svita, kaip rašė anuomet rašė „Lietuvos rytas“, pietavo, kur ir buvo apsistoję – Šarūnui Marčiulioniui priklausiusiame „Šarūno“ viešbutyje, kuris dabar yra nugriautas.

Tuometėje Lietuvoje rimtas iššūkis buvo ir deramas svečių maitinimas. Kaip teigė „Šarūno“ direktorė, svečių pageidavimu viešbučio kavinėje buvo įrengtas švediškas stalas, todėl teko pertvarkyti interjerą.

Viešbutis neturėjo galimybių pasiūlyti itališkos virtuvės patiekalų, bet administracija iš anksto sužinojo svečių skonį. Į valgiaraštį buvo įtraukta vaisių, pagal pageidavimą tam tikrų rūšių vyno ir mineralinis vanduo.

O kaip gi pietavo kiti anksčiau Lietuvoje viešėję dvasiniai lyderiai? 

1997 metų liepą trijų dienų vizito metu tuometinis Rusijos ortodoksų bažnyčios vadovas patriarchas Aleksejus II pietavo su Lietuvos ministru pirmininku Gediminu Vagnoriumi priėmime pas premjerą.

2005-ųjų spalį Vilniuje viešėjusiam munistų lyderiui korėjiečiui Sun Myung Moonui valgį ruošė Vilniuje esančios munistų sektos atstovai. Nors Susivienijimo bažnyčios lyderis drauge su žmona Hak Ja Han Mook buvo apsistojęs viešbučio „Radisson SAS Astorija“ prezidentiniuose apartamentuose, viešbučio maisto jis atsisakė.

O šiemet Lietuvoje viešėjęs Tibeto dvasinis lyderis Dalai Lama pietavo buvusio Vilniaus mero Artūro Zuoko namuose Užupyje. Čia pietus ruošė ir susirinkusiuosius aptarnavo greta veikiantis restoranas „Šturmų švyturys“.

Pas A.Zuoką Dalai Lama viešėjo ir per ankstesniuosius du savo vizitus.

Politikas prisiminė ir vieną kuriozinę situaciją.

„Buvome užsakę vegetariškų patiekalų ir paukštienos. Taip išėjo, kad visi svečiai pasirinko vegetariškus. Net tie, kurie neplanavome, kad taip darys. Dalai Lamai liko mėsos patiekalas. Bet jis ištarė: „Aš esu blogas budistas – valgau mėsą.“ (Juokiasi.) Bet pasakė su humoru, juokais, ir viskas gražiai išsisprendė“, – tuomet pasakojo A.Zuokas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.