Ką tik atidarytame restorane – nauju rūbu apvilkta senoji lietuviška virtuvė

Vilniuje duris šiandien atvėrė restoranas „Nineteen18“, kurio pavadinimas skirtas paminėti 1918-uosius metus, kuomet Lietuva atgavo nepriklausomybę. 

„Aukšto lygio restorano aplinkoje norime dėmesį skirti augalams, kurie kažkada buvo mūsų protėvių kasdienybės ar švenčių dalis, produktams, kurie auga visai greta mūsų, tačiau yra nepelnytai pamiršti“, - sako šefas M. Paulinas.<br>G.Rozmanaitės nuotr.
„Aukšto lygio restorano aplinkoje norime dėmesį skirti augalams, kurie kažkada buvo mūsų protėvių kasdienybės ar švenčių dalis, produktams, kurie auga visai greta mūsų, tačiau yra nepelnytai pamiršti“, - sako šefas M. Paulinas.<br>G.Rozmanaitės nuotr.
„Aukšto lygio restorano aplinkoje norime dėmesį skirti augalams, kurie kažkada buvo mūsų protėvių kasdienybės ar švenčių dalis, produktams, kurie auga visai greta mūsų, tačiau yra nepelnytai pamiršti“, - sako šefas M. Paulinas.<br>G.Rozmanaitės nuotr.
„Aukšto lygio restorano aplinkoje norime dėmesį skirti augalams, kurie kažkada buvo mūsų protėvių kasdienybės ar švenčių dalis, produktams, kurie auga visai greta mūsų, tačiau yra nepelnytai pamiršti“, - sako šefas M. Paulinas.<br>G.Rozmanaitės nuotr.
„Aukšto lygio restorano aplinkoje norime dėmesį skirti augalams, kurie kažkada buvo mūsų protėvių kasdienybės ar švenčių dalis, produktams, kurie auga visai greta mūsų, tačiau yra nepelnytai pamiršti“, - sako šefas M. Paulinas.<br>G.Rozmanaitės nuotr.
„Aukšto lygio restorano aplinkoje norime dėmesį skirti augalams, kurie kažkada buvo mūsų protėvių kasdienybės ar švenčių dalis, produktams, kurie auga visai greta mūsų, tačiau yra nepelnytai pamiršti“, - sako šefas M. Paulinas.<br>G.Rozmanaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 19, 2018, 5:06 PM

Ypatingoje vietoje – visai šalia Rotušės aikštės esančiuose istoriniuose Pacų rūmuose – įsikūrusiam restoranui diriguos šefas Matas Paulinas. 

„Nineteen18“ didžiausią dėmesį skirs Vilniaus regiono kulinariniam paveldui. Tai reiškia, kad absoliuti dauguma virtuvėje naudojamų ingredientų atkeliaus iš vietų, nuo restorano nutolusių ne daugiau nei per 100 kilometrų. Nors M. Paulinas su komanda jau kuris laikas tyrinėja, kuo tradiciškai maitinosi lietuviai, patiekalus kuria žiūrėdamas ne tik į praeitį, bet ir į dabartį. Mokydamiesi iš to, kas buvo kadaise, jie kuria modernią lietuvišką virtuvę. 

„Patys susikūrėme šiuos idėjinius limitus – dėl to vietinius skonius tyrinėjame kur kas giliau. Mums įprastiems produktams surandame neįprastus pateikimo būdus ir tai pristatome savo svečiams. Aukšto lygio restorano aplinkoje norime dėmesį skirti augalams, kurie kažkada buvo mūsų protėvių kasdienybės ar švenčių dalis, produktams, kurie auga visai greta mūsų, tačiau yra nepelnytai pamiršti“, – pasakoja „Nineteen18“ šefas M. Paulinas.

Dauguma maisto produktų į restoraną atkeliaus iš nuosavo netoli Ukmėrgės esančio ūkio „Farmers Circle“. Šefui M. Paulinui taip pat talkina laukinių gėrybių ir žolelių specialistė Ieva Šidlaitė. 

„Kadangi esame apriboti ir sezoniškumo, jau dabar naudojame įvairiausius tradicinius konservavimo, marinavimo bei rauginimo metodus, kurie šiomis gamtos gėrybėmis mums leis mėgautis visus metus“, –pasakoja šefas.

„Nineteen18“ jungiasi prie po truputį augančios Lietuvos restoranų bendruomenės, kuri bando kurti tai, kas po daugybės metų bus vadinama šiuolaikine Baltijos šalių virtuve. 

„Tradicinę mūsų protėvių mitybą tyrinėjame jau ilgus mėnesius, glaudžiai bendradarbiaujame su kitais šefais, ūkininkais bei maisto produktų gamintojais. Kartu norime kurti ne tik naujas virtuvės tradicijas, bet ir naujus lietuviškus maisto produktus - žinoma, šiandienos šefai tai interpretuoja savaip“, - aiškina M. Paulinas. 

Išskirtinį restoraną Vilniuje atidarinėjantis šefas iki šiol patirties sėmėsi dirbdamas „Michelin“ žvaigždutėmis apdovanotuose restoranuose Danijoje bei Artimuosiuose Rytuose, tarp jų – ir keturiskart geriausiu pasaulyje pripažintame restorane „Noma“. M. Paulinas buvo ir itin gerai vertinamo Kauno restorano „Numan“ virtuvės kūrėjas.

Intymios aplinkos, vos 27 vietas turintis restoranas puikiai tinkamas tiek asmeniniams, tiek verslo susitikimams ir bus atviras tik degustacinių vakarienių metu. Įdomu tai, kad dėmesys čia bus skiriamas ne tik regioniniam maistui, bet ir vietos vynams. Plati restorano vyno korta, kurią sudarė someljė Silvija Umaraitė, didelį dėmesį skyrė Rytų bei Centrinėje Europoje pagamintiems vynams. 

Naujasis restoranas – tai dar viena „Nordic Food Republic“ grupės dalis, kuri Vilniuje jau turi braseriją „14 Horses“, barą „Sofija“ bei dienos pietų restoraną „Nord“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.