Trys grilio meistro Kristupo Krivicko taisyklės, kurios dar niekad nenuvylė

Mėgstantiems gyvą ugnį ir nuo kepsninės kylantį dūmo kvapą nėra netinkamo metų laiko – tikri grilio patiekalų gerbėjai čirškina mėsą po atviru dangumi net ir tuomet, kai spaudžia šaltukas.

 K.Krivickas dalijasi patarimais ir receptais, kurie padės surengti puikią šventę.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 K.Krivickas dalijasi patarimais ir receptais, kurie padės surengti puikią šventę.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėsos dubenėliai su įdaru.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėsos dubenėliai su įdaru.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėsos dubenėliai su įdaru.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėsos dubenėliai su įdaru.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėsos dubenėliai su įdaru.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Mėsos dubenėliai su įdaru.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Parūkyta ir apskrudinta anties krūtinėlė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Parūkyta ir apskrudinta anties krūtinėlė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Parūkyta ir apskrudinta anties krūtinėlė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Parūkyta ir apskrudinta anties krūtinėlė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Parūkyta ir apskrudinta anties krūtinėlė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Parūkyta ir apskrudinta anties krūtinėlė.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (8)

Lrytas.lt

Dec 26, 2018, 6:55 PM, atnaujinta Apr 7, 2022, 12:51 PM

Grilio ir barbekiu patiekalų meistras Kristupas Krivickas (40 m.) įsitikinęs, kad svarbiausia – ne orai, bet meilė maistui, paruoštam ant ugnies.

Bornmute, Jungtinėje Karalystėje, gyvenantis K.Krivickas, tinklaraščio ir receptų knygos „Kristupo Krivicko BBQ užrašai“ autorius, vadovauja nuosavai išvažiuojamąsias grilio ir barbekiu patiekalų puotas rengiančiai įmonei. Jis tikrai žino, kaip surengti puikią šventę.

Kaip atrodo jo paties šventės?

„Mūsų šeimoje visi mėgstame gaminti, tad ant švenčių stalo būna įvairių vaišių – toli gražu ne tik ruoštų kepsninėje. Dievinu žmonos gaminamus desertus ir mamos ruošiamą vaikystę primenantį firminį varškės pyragą. Aš pats mėgstu pradžiuginti namiškius bei svečius kuo nors neįprastu. Jau tapo savotiška tradicija iš anksto planuoti pagrindinius patiekalus švenčių stalui. Daug eksperimentuoju, kol gaunu tokį rezultatą, kokio siekiu“, – pasakojo K.Krivickas.

Per šventes Kristupas visada įdarbina bent vieną iš trylikos turimų kepsninių. O kad šventė praeitų sklandžiai, visuomet laikosi trijų paprastų taisyklių, kurios jo dar niekad nenuvylė.

Pirmoji – pagrindinis barbekiu patiekalas turi būti paruoštas per pusantros ar dvi valandas, kai susirenka svečiai. Tad jeigu patiekalas kepamas ar rūkomas 8 valandas, kepsninę reikia užkurti likus šešioms valandoms iki ateinant svečiams.

Antroji – kad laukiant pagrindinio patiekalo neprailgtų laikas, reikėtų turėti porą paruoštų karštų užkandžių, bet labai nedaug, kad išliktų susidomėjimas pagrindiniu patiekalu.

Ir trečioji – leisti prie kepsninės pastovėti ir svečiams. Kristupas visuomet paruošia produktų, kuriuos galėtų kepti suaugusieji ar vaikai, – tam itin tinka bananai ar dešrelės, apvyniotos šonine.

„Greita ir nesudėtinga, skanu ir linksma“, – patikino grilio patiekalų meistras.

Mėsos dubenėliai su įdaru

Dubenėliams reikės:

  • 500 g kiaulienos faršo,
  • 500 g avienos faršo,
  • 1 didelio smulkinto kepinto svogūno,
  • 1 kiaušinio,
  • druskos, juodųjų pipirų.

Įdarui reikės:

  • 100 g prancūziško kontė („comte“) tarkuoto sūrio arba čederio,
  • 6–8 marinuotų saulėje džiovintų pomidorų,
  • 125 ml riebios grietinėlės,
  • 2 tarkuotų česnako skiltelių,
  • 2 arbatinių šaukštelių prieskonių „Chmeli suneli“ ar kitokių žolelių,
  • 4 šaukštų smulkintų laiškinių česnakų ar svogūnų laiškų.

Kaip gaminti

Gerai išmaišykite faršą, svogūnus, kiaušinį, druską, pipirus. Padalinkite į 6 lygias dalis, padarykite kamuoliukus ir 20 minučių palaikykite šaldytuve. Formuokite dubenėlius, dėkite į kepimo indą, išteptą aliejumi, berkite į dubenėlius tarkuotą sūrį, pjaustytus marinuotus saulėje džiovintus pomidorus, užpilkite grietinėlę, sumaišytą su česnakais, prieskoniais ir laiškiniais česnakais.

Kepkite orkaitėje arba kepsninėje 150 °C temperatūroje netiesioginėje kaitroje apie 40–50 minučių.

Parūkyta ir apskrudinta anties krūtinėlė su mangų padažu

Reikės:

  • anties krūtinėlės,
  • druskos (aš naudojau su citrina ir čiobreliais),
  • juodųjų pipirų.

Mangų padažui reikės:

  • 1 prinokusio mango,
  • 1 šaukšto obuolių acto,
  • 1 šaukšto žuvies padažo,
  • 1 šaukšto sojų padažo,
  • ketvirčio stiklinės kokosų pieno,
  • 1 šaukšto saldaus aitriųjų paprikų padažo,
  • 1 šaukšto rudojo cukraus,
  • 3 skiltelių česnako,
  • 1 aitriosios paprikos be sėklų,
  • 1 žaliosios citrinos sulčių.

Kaip gaminti

Aštrumą, saldumą ir rūgštumą galite reguliuoti dėdami truputį daugiau ar mažiau aitriųjų paprikų, česnakų, cukraus ir žaliosios citrinos sulčių.

Viską sutrinkite trintuvu, bet ne iki vientisos masės – palikite truputį gabaliukų.

Krūtinėlės odą aštriu peiliu įpjaukite skersai ir išilgai, apibarstykite druska, pipirais. Kepsninę įkaitinkite iki 110 °C, įmeskite romo statinės kubelį ir netiesioginėje kaitroje, naudodami vandens vonelę, parūkykite krūtinėlę oda į viršų apie 20 minučių iki 40 °C vidinės temperatūros.

Kol kepsninę ruošite kepti, krūtinėlę suvyniokite į foliją, kad neatšaltų. Jeigu turite, naudokite ketaus groteles.

Anglims visiškai įkaitus iki raudonumo (temperatūra apie 200–250 °C) krūtinėlę išvyniokite iš folijos ir apskrudinkite iš abiejų pusių po minutę. Atsargiai – bus ugnies! Vidinė krūtinėlės temperatūra turi būti apie 55 °C.

Jeigu netyčia šildant netiesioginėje kaitroje krūtinėlės vidinė temperatūra pakilo truputį per daug, nevyniokite jos į foliją, kol ruošite kepsninę.

Anties krūtinėlę kepdami orkaitėje laikykitės tų pačių temperatūros bei laiko nurodymų ir, užuot apskrudinę virš žarijų, skrudinkite keptuvėje.

Neišsigąskite odelės riebaliuko. Jis toks skanus ir tirpsta burnoje, kad net iš malonumo kojos pradeda linkti.

Jeigu pasisekė ir krūtinėlės liko, šaltą supjaustykite labai plonai. Dieviškas užkandis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.