Maisto ragautojas: 28 vieta, „El Mercado“ restoranas Vilniuje

Mano vardas − #Incognito. Aš, prisidengęs svetimu vardu, iš naujo lankau 30 geriausių restoranų, iš kurių sudarysiu savo 2018 metų trisdešimtuką.

 „El Mercado“ restoranas Vilniuje.  <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje.  <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Sevičė – citrinų sultyse marinuota žuvis.  <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Sevičė – citrinų sultyse marinuota žuvis.  <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Kalmarų žiedai. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Kalmarų žiedai. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Druskoje kepta dorada.  <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Druskoje kepta dorada.  <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Ispaniškos spurgytės. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Ispaniškos spurgytės. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Brandintos jautienos tartaras. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Brandintos jautienos tartaras. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje.  <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje.  <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Aštuonkojis, patiekiamas su bulvytėmis, naminiu majonezu, citrinine jūros puta ir rūkytos paprikos prieskoniais. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Aštuonkojis, patiekiamas su bulvytėmis, naminiu majonezu, citrinine jūros puta ir rūkytos paprikos prieskoniais. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Paelija su sepijų rašalu ir jūrų gėrybėmis. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Paelija su sepijų rašalu ir jūrų gėrybėmis. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Brandintos jautienos antrekotas, patiektas su žaliosiomis Chalapos paprikomis ir bulvių skiltelėmis. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Brandintos jautienos antrekotas, patiektas su žaliosiomis Chalapos paprikomis ir bulvių skiltelėmis. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Desertas „Crema Catalana“. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Desertas „Crema Catalana“. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Kava. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
 „El Mercado“ restoranas Vilniuje. Kava. <br>Nuotr. iš „Maisto ragautojas“.
Daugiau nuotraukų (12)

Maisto ragautojas

Jan 1, 2019, 10:42 AM

Šiandien kartu su #MaistoRagautojas lankomės ispaniškoje virtuvėje. Kur ant virtuvės stalo karaliauja ką tik iš tinklo ištrauktos jūros gėrybės, permatomos vytinto kiaulienos kumpio „Serrano“ juostelės, o kur dar ispaniškos virtuvės pasididžiavimas paelija. Sveiki atvykę į Viduržemio jūros virtuvę!

Įprastai lankydamiesi restorane jūs pirmiausiai pradedate vakarienę nuo užkandžio, kuris ypač svarbus vertinant virtuvės personalo profesionalumo lygį. O jei pirmasis užkandis pavykęs − tai skatina paragauti ir sekančius restorano patiekalus.

Užkandžiai

1. „Ceviche de corvina“, kaina − 16 eurų

Sevičė („ceviche“) − šviežios žuvies filė, marinuojama žaliosios citrinos sultyse su druska, pagardinimui dažnai naudojami įvairūs prieskoniai. Nors patiekto jūrinio ešerio sevičės skonis buvo subalansuotas ir žuvis neperlaikyta citrinų marinate (tai yra viena iš pagrindinių pasitaikančių klaidų ruošiant „ceviche“), man šviežios žuvies skonis iki galo neatsivėrė. Kartu patiektas naminis šerbetas buvo tikras siurprizas, atsidūręs tinkamoje vietoje, tinkamu metu ir dar toks skanus! Po rūgštaus padažo tai tikra atgaiva, kurią dar jaučiu burnoje. Už puikų skonių suderinamumą skiriu 9 balus.

2. „Pulpo a la gallega“, kaina − 16 eurų

Aštuonkojis, patiekiamas su bulvytėmis, naminiu majonezu, citrinine jūros puta ir rūkytos paprikos prieskoniais. Aštuonkojis lėkštėje atrodė šiuolaikiškai, net sakyčiau – naujai, netradiciškai ir buvo paruoštas puikiai: bulvės derėjo su naminiu majonezu, o citrininė puta pridėjo skonių įvairovės. Tik pasigedau daugiau rūkytos paprikos dalyvavimo šioje fiestoje. Šalia užkandžio pabarstytos rūkytos paprikos buvo per mažai, kaip ir paties aštuonkojo, nebuvo iki galo išlaikytas patiektų ingredientų balansas. Šiam užkandžiui taip pat skiriu 9 balus.

3. „Tartar de buey“, kaina − 18 eurų

Patiektas brandintos jautienos tartaras tiesiog tirpo burnoje. Dar žiupsnelis druskos ir pipiro šiam užkandžiui būtų suteikę daugiau skonio. Užkandyje naudojama citrininė žolė builis buvo tinkama, tik aš jos naudočiau dvigubai arba net trigubai mažiau, nes ji užkandyje permušė brandintos jautienos skonį. O dar taip norėtųsi lėtai virto, skysto putpelės kiaušinio ant viršaus, kurį praskleidus užtekėtų... Uch! Deja, tai nebuvo pats skaniausias mano gyvenime ragautas tartaras, todėl skiriu tik 7 balus.

4. „Calamares andaluza“, kaina − 8 eurai

Nesitikėjau! Tikrai nesitikėjau, kad po aštuonkojo patiekimo pamatysiu būtent taip patiektą kalmarą. Kalmarų žiedai − tai tarsi senoji mokykla, neįkvepiantis patiekimas, sugrąžinęs mane 20 metų atgal. Patys kalmarai buvo tinkamai paruošti, tačiau tikėjausi kepto kalmaro grilyje su česnako ir aitriųjų paprikų akcentu, gal net su ypatingu įdaru bei nestandartišku, įdomiu bei inovatyviu patiekimu. Jūsų restorano virtuvės šefo galimybės yra kur kas didesnės ir tai atsispindėjo prieš tai patiektuose užkandžiuose. Šį kartą už primityvų patiekalo patiekimą galiu skirti tik pusę maksimalių balų. Kalmarų žiedus vertinu 5 balais.

Pagrindiniai patiekalai

5. „Arroz negra“, kaina − 30 eurų

Paelija („paella“) − kataloniškas patiekalas iš ryžių ir jūrų gėrybių. Šį kartą mano pasirinkimas: ryžiai, jūrų gėrybės ir sepijų rašalas. Šiame restorane paelija ruošiama išskirtiniu būdu: „sausai“, truputį paskrudinta. Šis pagrindinis patiekalas, turėjęs tapti vakaro žvaigžde, tapo dideliu mano nusivylimu, restorano meistrams naudojant rizikingą ruošimo techniką. Sutinku, kad skanu ragauti truputį prie „paella“ prikibusią ploną ryžių ir įvairių skonių prisotintą plutelę, ją kramsnoti tarsi traškutį burnoje. Tačiau šį kartą ji prisvilo... Ir prisvilo gerokai per daug. Burnoje jutau tik svilėsio skonį, kuris užgožė gerai ir tinkamai paruoštas jūros gėrybes. Prisvilusios ir labai sausos paelijos reputaciją gelbėjo tik naminis majonezas. Siūlau aplankyti konkurentus „Panama Food Garden“ ir paragauti jų siūlomos paelijos. Už šį pagrindinį patiekalą skiriu tik 3 balus.

6. „Entrecot a la brasa“, kaina − 28 eurai

Brandintos jautienos antrekotas, patiektas su žaliosiomis Chalapos paprikomis ir bulvių skiltelėmis atrodė elegantiškai. Kartais paprastumas ir yra tai, ko reikia. Sultingas bei minkštas antrekotas burnoje atsiskleidė su pirmu kąsniu. Brandinta jautiena buvo paruošta tobulai: ne visiškai iškepta, rožinės spalvos viduje – tokia, kokia ir turi būti. Žaliosios Chalapos paprikos pridėjo šiam patiekalui aštrumo, o bulvių skiltelės atliko savo paskirtį − gesino patiekalo aštrumą. Ko pasigedau? Tik padažo, kuris galėjo sujungti visus patiekalo ingredienetus į bendrą visumą. Už šį pagrindinį patiekalą skiriu 9 balus.

7. „Dorada a la sal“, kaina − 24 eurai

Žuvis dorada, patiekiama su keptais įvairiaspalviais pomidorais, bulvėmis su lupena ir grilyje keptos citrinos skiltele. Kepant druskos apvalkale dorados svarbu neperlaikyti, tačiau lygiai tiek pat svarbu ir išlaikyti ją apvalkale tam skirtą laiką. Šį kartą dorada paruošta idealiai. Tai buvo gera žuvies paruošimo technika, o lašelis citrinos šį patiekalą pavertė tiesiog pasakišku. Kita vertus, manau, kad visos žuvies patiekimas su galva ir kaulais restoranui neprideda papildomų balų. Ar toks pateikimo būdas yra būdingas restoranui? Šiam patiekalui skiriu 9 balus.

Desertai ir kava

8. „Churros con chocolate“, kaina − 6 eurai

Tradicinės ispaniškos spurgytės („churros“), kurių paruošimas iš vienos pusės turėtų būti paprastas, bet paruošti tobulą ispaniškų spurgyčių desertą nėra taip jau lengva. Ruošiant šį desertą turi būti suderinta daug elementų. Tešla turi būti puri, įkaitintas aliejus turi būti tinkamos temperatūros, kepimo laikas turi būti labai tikslus, spurgytės turi būti storos, korėtos ir tirpti burnoje. Šios ispaniškos spurgytės patiekiamos su nepriekaištingu karamelės padažu. „El Mercado“ restorano spurgytės atrodė išties neblogos. Prisipažinsiu – ragavau ir blogesnių versijų, bet šiose vis tik trūko lengvumo ir norėjosi daugiau korėtumo, o pats didžiausias nusivylimas buvo prie spurgyčių patiektas karamelinis padažas, kurį tobulai paruošti virtuvės personalas turėjo pakankamai laiko. Ispaniškas spurgytes vertinu 7 balais.

9. „Crema Catalana“, kaina − 6 eurai

Nėra nieko geresnio, kaip pabaigti vakarienę šiuo citrininio skonio desertu. Man patiko šio ispaniško deserto versija, lyginant su analogišku prancūzišku „creme brulee“. Saldumo ir rūgštumo proporcijos buvo išlaikytos, o ant deserto esančios miško uogos pridėjo šiam desertui gaivumo. Tik šį kartą pavedė deserto paruošimo technika: cukraus plutelė buvo per daug stora, per daug uždeginta ir vos šaukšteliu pramušama. Už šį desertą skiriu 8 balus.

10. Espreso kava, kaina − 3 eurai, kapučinas – 4 eurai

Šiame restorane espreso kava ruošiama puikiai, būsiu priekabus tik dėl kapučino kavos pieno putos. Net meniu nuotraukoje matyti, jog puta nėra kreminė, joje gausu pieno putų burbuliukų. Bendras kavų paruošimo įvertinimas šį kartą 8 balai.

Bendri pastebėjimai apie restoraną

A) Restorano vadovai, savininkai, negailėkite pinigų kavos ruošimo kursams, mokymams. Jūsų restoranui patekus į Lietuvos geriausių restoranų trisdešimtuką, privalu klientams pateikti tik geriausiai paruoštus kavos puodelius, o dar už tokią kainą.

B) Ateičiai rekomenduočiau restoranui pagalvoti apie žuvies patiekalų patiekimą be kaulų, pakeičiant žuvies rūšį arba vengti tokius patiekalus įtraukti į pagrindinį meniu. Ar tikrai klientui aukščiausio lygio restorane reikėtų pačiam išsirinkti žuvies kaulus?

C) Norėčiau Jus pagirti. Man buvo smagu stebėti, kad pilant vyną nenaudojate menzūrėlių, atidarytiems buteliams naudojate oro ištraukimo pompą. Taip pat čia galima paragauti daug ispaniškų gėrimų − taip ir toliau.

Šio FB projekto tikslas − kitomis akimis pažvelgti, išgryninti restorano trūkumus. Jūsų teisė į išdėstytus argumentus atsižvelgti, pasitempti ir ateityje būti geriausiu restoranu Lietuvoje. To Jums ir linkiu.

Bendras vertinimas: 74 balai, kurie dalijami iš 10 vertintų patiekalų.

Galutinis balas: 7,40

Vieta:

1. „Sofa de Pancho“ (Vilnius) − 7,70 balai

2. „El Mercado“ (Vilnius) − 7,40 balai\

3. „Velvetti“ (Druskininkai) − 6,45 balai

Šaltinis čia: „Maisto Ragautojas“

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.