Dėl mylimo vyro Donata Rinkevičienė išmoko ruošti mėgstamiausią jo patiekalą

Šaltiena – gardus lietuviškas patiekalas ne tik šventėms, bet ir kasdienai, juolab kad 2019-ieji vadinami Kiaulės metais. Be kiaulės karkos ir ausų šaltiena nesustingtų, todėl šie produktai svarbiausi ruošiant šį šaltąjį užkandį. Aktorė Donata Rinkevičienė (43 m.) šį valgį taip pat gardina veršiena, paukštiena – šlaunelių mėsa. Kokių dar yra paslapčių, be kurių šaltiena nebūtų tokia mėgstama didelės šeimos?

Dirigento G.Rinkevičiaus žmona Donata dėl vyro išmoko ruošti mėgstamus patiekalus.<br>T.Bauro nuotr.
Dirigento G.Rinkevičiaus žmona Donata dėl vyro išmoko ruošti mėgstamus patiekalus.<br>T.Bauro nuotr.
Vienas mėgstamiausių G.Rinkevičiaus patiekalų – šaltiena.<br>123rf nuotr.
Vienas mėgstamiausių G.Rinkevičiaus patiekalų – šaltiena.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 3, 2019, 9:46 PM, atnaujinta Feb 4, 2019, 7:08 PM

Šaltienos virimas – ilgas ir kruopštus darbas, tačiau jis neatbaido Lietuvos valstybinio simfoninio orkestro įkūrėjo ir vyriausiojo dirigento Gintaro Rinkevičiaus (58 m.) žmonos Donatos.

Virdama šaltieną D.Rinkevičienė žino, kad ja palepins šeimą, nes šį užkandį, patiektą su krienais ar majonezu, mėgsta ir tėvai, ir vaikai – Laura (16 m.), Ieva (14 m.) ir Marius (13 m.).

Jau atskirai nuo šeimos gyvenanti vyriausioji Danielė (22 m.) mamos išvirtos šaltienos būtinai paragauja per Kalėdas ir Velykas, tačiau kitu metu pati mokosi šeimininkauti virtuvėje.

Donata virti šaltieną išmoko tik ištekėjusi už G.Rinkevičiaus, nes tai – vienas mėgstamiausių dirigento patiekalų, įprastai būnančių ant Kalėdų vaišių stalo.

Todėl žmonai teko ieškoti receptų ir klausinėti savo tėvų patarimų, kaip paruošti šį užkandį.

„Santuokos pradžioje nusprendžiau palepinti savo vyrą, kad ne jo mama atvežtų mums šaltienos, o pati išvirčiau. Pamaniau, kam pirksiu tas ausis, kojas – išvirsiu karališką! Nupirkau gero kumpio, veršienos gabalą, vištienos. Viriau, viriau, ir šnipštas!“ – prisiminė moteris.

Kai pirmąkart šaltiena nesustingo, šeimininkė bandė ją gelbėti želatina, ir patiekalą vėliau buvo galima valgyti. Bet išsiaiškinusi priežastį daugiau nesidairė į želatiną, nes drebučiams susidaryti svarbiausia – kiaulių ausys ir kojos.

Šio valgio neišvirsite ir be karkos, turinčios kremzlių, kurių nuoviras puikiai stingdo šaltieną. O paviršius atrodo skaidrus kaip stiklas, pro kurio sluoksnį matyti gardūs mėsos gabalėliai.

Per šeiminio gyvenimo metus D.Rinkevičienė išmoko šį patiekalą gaminti tobulai, o ilgas procesas jai netgi patinka.

Tuo pat metu žiūrint gerą filmą ar televizijos laidą Donatai beveik šešios šaltienos virimo valandos praeina greitai.

Dabar dirigento žmonai šeimos mėgstamo patiekalo ruošimas nebėra iššūkis: „Terlionės būna nemažai, nes labai smulkiai pjaustau, juk visiems patinka maži gabaliukai.“

D.Rinkevičienė ilgokai užtrunka pjaustydama kiaulių ausis – jas kruopščiai smulkina, kad valgydami namiškiai nejustų kremzlių. Karkų mėsai paruošti taip pat reikia kruopštumo, nes tenka išnarstyti mažyčius kaulus.

„Kai prieš pradedant valgyti į lėkštę iš indelio išverti šaltieną, ji atrodo gražiau, nes nebūna odų ar stambių kremzlių gabaliukų, kurie nepuošia patiekalo. Dėl to smulkiai pjaustau visus produktus“, – subtiliomis recepto detalėmis dalijosi dirigento žmona.

Kadangi vaikai mėgsta paukštieną, vištos ar kalakuto šlaunelių mėsos būna ir šaltienoje.

Prieš dėdama į puodą šlauneles Donata nulupa odeles. Nemažai darbo reikia kiaulių kojoms ir ausims nušveisti.

Jeigu valgį D.Rinkevičienė nori pagardinti veršiena, dažniausiai perka kulninę, pomentę. Šios gyvulio dalys būna su kauliukais, taip pat turi kremzlių, todėl nuoviras gali virsti drebučiais.

Mėsą reikia virti tol, kol ji nukris nuo kaulų. Iš jų taip pat išsiskirs sultys, kurios labai naudingos ne tik sveikatai, bet ir šaltienai sustingti.

Kad šaltiena būtų skaidri, į puodą, kuriame verda mėsa, šeimininkė įdeda maišelius su svogūnais, česnakais, laurų lapais, stambiais pipirais. Prieskoniai nepasklinda sultinyje. O kai mėsa išverda, maišeliai nusunkiami ir išmetami.

Į patiekalą D.Rinkevičienė nebededa dailiai pjaustytų morkų griežinėlių, nes vaikai juos dažniausiai iškrapštydavo. Virtos morkos užkandžiui gero skonio neprideda. Be to, jeigu kelias valandas daržovės virtų su mėsa, iš jų nieko neliktų, tik košė.

„Kol paruošiu šaltieną, ateina vidurnaktis, tad ją valgome kitą dieną“, – sakė šeimininkė.

D.Rinkevičienė kiaulieną dažniausiai naudoja tik šaltienai. Bet vasarą retkarčiais perka kiaulienos sprandinės ir čirškina kepsnius ant laužo.

„Tiesa, šaltai rūkyti lašiniai – būtinybė“, – neslėpė Donata, kurios vyras ir vaikai mėgsta pasipjaustyti lašinių ir valgyti su svogūnais, juoda duona, šviežiais pomidorais, agurkais. Šis derinys – klasika, taip energijos teikiantį skanėstą pavadino Donata.

O prie šaltienos dera ne tik krienai, majonezas, bet ir virtos bulvės, konservuoti žirneliai. Nors šeima ir labai mėgsta šį skanėstą, D.Rinkevičienė jo dažnai negamina, nes greitai pabostų. Todėl nereikia, kad taip nutiktų labai laukiamam patiekalui.

Nors šaltiena – senas tradicijas turintis lietuviškas patiekalas, jis patinka ir šiuolaikinei kartai, labiausiai vaikams. Gal šaltiena jiems primena želės drebučius – tik minėtas užkandis paruoštas su mėsa, o desertas – su vaisiais, uogomis, plakta grietinėle.

Naudingos patiekalo savybės

Šaltienoje ir želatinoje yra aminorūgščių: prolino ir glicino, iš kurių sudarytos kremzlės. Taip pat joje yra kalcio, magnio, fosforo, silicio ir sieros – visos šios medžiagos padeda stiprinti kaulus. Tyrimai parodė, kad iš gyvūnų kaulų virimo metu išgautos medžiagos gerokai sumažino reumatoidinio artrito simptomus, taip pat pagerino būklę sergant kitomis degeneracinėmis sąnarių ligomis.

Šie patiekalai labai naudingi puoselėjantiems išvaizdą. Iš kolageno gaunama želatina padeda išsaugoti odos elastingumą, todėl valgydami želės desertus arba šaltieną rūpinatės savo oda. Tokią išvadą yra padariusi mitybos specialistė britė Sam Christie.

Bėgant metams kolageno odoje mažėja. Tai pagrindinė priežastis, dėl kurios oda padeda raukšlėtis. Niekam ne naujiena, kad kolageno dedama į odos kremus. Tačiau mokslininkai tikina, kad prižiūrėti odą galime valgydami daugiau želatinos, kuri sudėtimi panaši į kolageną, tačiau gerokai pigesnė. Valgant daugiau želatinos viso kūno oda taps elastingesnė, standesnė, atsparesnė celiulitui.

Želatina – natūralus būdas palaikyti gerą žarnyno sveikatą. Ji padeda išlaikyti skystą žarnyno turinį, o tai reiškia, kad suvirškintas maistas žarnynu juda lengviau ir efektyviau šalina toksinus. Glicinas želatinoje taip pat pagerina skrandžio veiklą ir padeda kovoti su bet kokiais ligų sukėlėjais, tokiais kaip virusai ar parazitai.

Kitą kartą, kai imsite šniurkščioti nosimi, pamirškite arbatą su medumi ir citrina. Geriau sukirskite dubenį vaikystėje mėgto deserto – želės, suvalgykite gabalėlį šaltienos ar lėkštę gero sultinio. Visus šiuos patiekalus vienija tai, kad juose yra želatinos.

Želatina – tai beskoniai skaidrūs baltymai, kurie išsiskiria lėtai ir ilgai verdant kaulus. Joje yra aminorūgščių: alanino ir serino. Jos stiprina imuninę sistemą, todėl želatina itin naudinga žiemą, kai puola virusai. JAV sparčiai populiarėja parduotuvės, kuriose galima įsigyti sultinio vienkartiniuose puodeliuose, kaip kavos.

Šioje šalyje labai populiari paleodieta, kurios sekėjai maitinasi taip, kaip maitinosi protėviai dar akmens amžiuje, – teigiama, kad ši dieta yra efektyvi lieknėjantiems. Kadangi želatinoje yra daug baltymų, ji pasotina. O joje esančios aminorūgštys spartina medžiagų apykaitą ir degina kalorijas.

Jeigu norite gerai išsimiegoti, prieš naktį suvalgykite želės arba šaltienos. 2007 metais atliktas tyrimas parodė, kad savanoriai, kurie prieš miegą gaudavo 3 g glicino (maždaug 2 šaukštus želatinos), greičiau užmigdavo ir greičiau pasiekdavo giliąją miego fazę nei savanoriai, gaudavę vaistą – placebą. Žinoma, kad glicinas kontroliuoja hormono, sukeliančio nerimą, išsiskyrimą.

Lietuviška šaltiena pagal aktorę D.Rinkevičienę

Kadangi netrumpai ruošiamo patiekalo neverta gaminti vos kelių dubenėlių, šis receptas apskaičiuotas net dešimčiai porcijų.

Reikės:

2 kiaulės kojų;

1 arba 2 kiaulės ausų;

didelės kiaulės karkos arba dviejų mažų;

500 g kalakuto šlaunelių mėsos (gali būti vištos);

kelių veršio kulninių ar nedidelės pomentės;

2 didelių svogūno galvų;

česnakų;

juodųjų ir kvapiųjų pipirų, laurų lapų.

Kiaulės ausis, kojas, karką nuskuskite peiliu, nušveiskite šepetėliu, sudėkite į puodą. Kai užvirs vanduo, viską nupilkite ir dar kartą nuplaukite produktus. Dar kartą užkaiskite puodą, sudėkite mėsą. Įmeskite kelis sterilios marlės maišelius su prieskoniais: stambiai pjaustytais svogūnais, perpus perpjautomis česnakų skiltelėmis, laurų lapais, pipirais.

Kai užvirs, sumažinkite kaitrą – šaltiena turi virti ant labai silpnos ugnies, uždenkite dangtį. Virkite 5–6 valandas, kol mėsa atsiskirs nuo kaulų. Pabaigoje nepamirškite pagal skonį įberti druskos.

Kai šaltiena išvirs, išimkite mėsą, kad pravėstų, ir supjaustykite gabaliukais. Po to viską suverskite į puodą su sultiniu ir luktelėkite penkias minutes, kol užvirs. Supilstykite šaltieną į indelius, valandą palikite atvėsti virtuvėje. Kai užsitrauks plėvelė, indelius sudėkite į šaldytuvą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.