8 klaidos, kurias daro jaunieji planuodami vestuvių vaišes

Estetiškas, subalansuotas vestuvių vaišių stalas bei patikimo maisto tiekėjo pasirinkimas – labai svarbi gražios šventės dalis, kuriai neretai skiriama per mažai dėmesio. 

 Vestuvių tortas.<br> 123rf nuotr.
 Vestuvių tortas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Feb 8, 2019, 10:17 AM

„Saltstory“ maisto ekspertė Gintarė Šutaitė, padėjusi sukurti ne vieną gurmanišką vestuvių šventę, įvardija pagrindines jaunavedžių klaidas ir dalijasi patarimais, kaip jų išvengti.

1. Renkamasi iš vieno

Pradėkite nuo apklausos, palyginkite bent trijų-keturių maisto tiekėjų pasiūlymus. Svarbu atkreipti dėmesį į galimą maisto pasirinkimą – tiek estetiniu, tiek kainos aspektu, teikiamas paslaugas. Nepamirškite ir bendravimo su klientu ypatumų: kokiu greičiu reaguojama į jūsų laiškus, kiek tiekėjas kantriai ir išsamiai atsakinėja į jūsų užklausas ir kaip nusiteikęs atsižvelgti į ypatingus poreikius.

2. O kas atliks tyrimą?

Skirkite laiko paieškoti atsiliepimų internete, galite patys užvesti diskusiją forume apie dominančią įmonę. Jei įmonė turi aktyvias ir šiuolaikiškai atrodančias socialinių tinklų „Facebook“, „Instagram“ paskyras, tai jau geras ženklas. Geri tiekėjai investuoja į šiuos socialinius tinklus, nes tai yra neatsiejami šiuolaikiško verslo atributai. Drąsūs, atsakingi verslininkai nebijo dalintis savo darbo rezultatais ir sulaukt viešo vertinimo.

3. Rekomendacija nėra viskas

Artimųjų rekomendacijos ir patarimai visuomet palengvina sprendimą, bet finalinis žodis visuomet turi atitekti jauniesiems. Tėvai, draugai ir tetos veikiausiai turės savo nuomonę ir patirtį, jog Kijevo kotletai labai pasiteisino per tetos Danutės vestuves 1988-aisiais ir tai šimtą kartų geriau už jūsų dabar pasirinktą tuno tartarą, bet nepasiduokite. 

Vestuvės – jūsų, taigi ir kotletai bei mišrainės – jūsų rankose. Gal jų apskritai nereikės. Tai irgi tikėtina. Patį geriausią sprendimą priimsite pasitarę su profesionalais.

4. Pamirštama padegustuoti

Nepasikliaukite vien tik gražiais pavadinimais esančiais meniu pasiūlyme ir nuotraukomis. Jūs turite galimybę susitarti dėl degustacijos ir realybėje įvertinti, kas slypi po gražiu pasiūlymu kompiuterio ekrane. Tai puiki vieta tartis ir derėtis dėl ypatingų poreikių. 

Galbūt norite torto be glitimo, o gal jūsų vestuvės apskritai bus vegetariškos? Patyręs tiekėjas turi gebėti prisitaikyti prie jūsų idėjų bei norų. Priešingas scenarijus čia negalimas, nes geri maisto tiekėjai visuomet siūlo platų maisto asortimentą.

5. Individualūs svečių poreikiai yra svarbūs

Kiekvienas svečias, kurį pakvietė į savo vestuves greičiausiai yra jums svarbus ir jūs norite, kad šventė jam irgi būtų džiugi ir įsimintina. Svarbu atkreipti dėmesį, kiek šventėje bus vaikų ir jaunimo, kiek vyresnio amžiaus svečių, vegetarų. Nuo to priklauso numatomi maisto kiekiai bei dalis asortimento. Nepamirškite, kad kiekvienas svečias turi savo poreikius, mėgstamus patiekalus ir netgi maisto alergijas. Nuoširdžiai pasidomėkite kiekvieno poreikiais ir apie juos informuokite maisto tiekėjus. 

Nedidelė svečių apklausa prieš šventę dabar jau yra tapusi normalia pasirengimo dalimi. Įprastiniu atveju svečiams suteikiama galimybė rinktis iš 3-4 patiekalų. Ramu ir jums, ir svečiams, kurie atvykdami jau žino, kas jų laukia šventės metu. Šventėje dalyvaujant vaikams siūlomas atskiras vaikiškas patiekalas, o šaltieji patiekalai vaikams neturėtų būt skaičiuojami. 

6. Baiminamasi naujų formatų ir eksperimentų

Nors užstalės vestuvių tradicijos vis labiau nyksta, jos dar sudaro žymią Lietuvoje vykstančių vestuvių dalį.  Be šio, sparčiai populiarėja kiti vestuvių formatai, kuriuos pasirinkę jaunieji ir jų svečiai turi aibę puikių įspūdžių ir prisiminimų. 

Pavyzdžiui, vis dažniau ruošiamas atskiras furšetinis stalas, kad svečiai pakiltų nuo savo vietų, jaustųsi laisviau ir neužsisėdėtų prie stalo. 

Dar viena sparčiai populiarėjanti naujovė – šventės vietoje ruošiami grilio patiekalai. Maistas gaminamas vietoje, svečiai viską mato bei užuodžia, o pats formatas suteikia šventei laisvumo. 

Dar vienas formatas laisvoms ir modernios vestuvėms – „festivalis“. Čia dominuoja gatvės maisto tematika. Tai vos keli pavyzdžiai, kuriuos galite aptarti su profesionalais. 

7. Per mažai aptarnaujančio personalo

Sklandus maisto patiekimas šventės metu lygiai tiek pat svarbus, kaip ir jo skonis. Kad viskas vyktų lyg aukščiausio lygio restorane, teisingai įvertinkite reikiamą aptarnaujančio personalo darbuotojų skaičių. Pavyzdžiui, 15-20 asmenų šventėje tikrai pakanka vieno padavėjo, 30-40 – dviejų ir t.t. Žinoma, visuomet galima pasikviesti ir daugiau, bet nepamirškite įsivertinti ir to būtinumo bei kaštų. 

Taip pat sužinokite, ką dar papildomai gali suteikti maisto tiekėjai. Staltiesės, kėdžių užvalkalai medžiaginės servetėles, vazos – visa tai irgi labai svarbu sklandžiam vestuvių organizavimui.

8. Maisto kiekis

Ne paslaptis, kad lietuviai svetingi ir vaišingi, todėl per mažas maisto kiekis šventėje – vis dar reta problema. Tačiau jo perteklius – vis dar aktuali tema. Jei maisto liks dar dviem vestuvėms, tai tikrai nėra gerai. 

Atkreipkite dėmesį į šventės vietą - ar ten yra kondicionieriai, veikiantys šaldytuvai.  Nevėsinamoje patalpoje maistas laikosi prasčiau, tokiu atveju užkandžiai su paštetais, salotos su majonezu, termiškai neapdorotos jūros gėrybės ir dar daugybė kitų skanėstų gali nesulaukti šventės pabaigos. Net ir taupydami nepamirškite užsakyti maisto vedėjams, muzikantams, fotografams. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo