Senoviniais patiekalais šeimą lepinanti šeimininkė pasidalijo savo receptais

Kol vieni senjorai nostalgiškai mena praeities laikus ar burnoja dėl nykios lietuviškos senatvės, lipliūniškė Virginija Sankauskienė alkūnėmis palangių neramsto ir ilgesingai per langą nesižvalgo. 

Jei giminaičiai pasiilgsta lietuviškos virtuvės šedevrų, jie visada gali užsukti kulinarinės viešnagės pas Virginiją.<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
Jei giminaičiai pasiilgsta lietuviškos virtuvės šedevrų, jie visada gali užsukti kulinarinės viešnagės pas Virginiją.<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Akvilė Kupčinskaitė, „Rinkos aikštė“

Mar 16, 2019, 7:38 PM

Ši senjorė kibirkščiuoja entuziazmą, meilę gyvenimui, kurpia gausybę planų, artimuosius lepina gardžiais lietuviškais patiekalais, o gyvenimo desertui... rašo eilėraščius! 

Apie vaikystės valgių skonius, niekad neragautus kebabus ir kitus gomurio reikalus – pokalbis su Virginija.

„Mama, kada bus šaltienos?“

Jei giminaičiai pasiilgsta lietuviškos virtuvės šedevrų, jie visada gali užsukti kulinarinės viešnagės pas Virginiją.

„Aš mėgstu gaminti, bet tuos senuosius patiekalus“, – sako į pažintis su tolimų pasaulio kraštų virtuvėmis nesileidžianti Virginija. Paragavęs šios šeimininkės ruoštų vėdarų, cepelinų, šaltienos ar kepeninės, kiekvieno lietuvio skrandis išsyk sušoktų džiaugsmo polką.

„Dukros jau klausia manęs, kada bus šaltienos ir kepeninės. Tad štai pažadu – greitai bus“, – nusijuokia Virginija.

Grybų džiovinimo maratonas

Yra dar vienas patiekalas, kurį lipliūniškė gamina tiesiog meistriškai – tai silkė su baravykais.

„Mano vyras labai mėgsta grybauti, tad aš turiu daug darbo tas gausias pintines miško gėrybių paruošti. Jei parneša pintinę baravykų, tada pusę išverdu, o pusę džiovinu. Kai pradedu rugpjūtį pirmuosius grybus džiovinti, tai paskutinius užbaigiu tik spalio pabaigoje. Beveik tris mėnesius mano namuose trunka džiovinimo maratonas, – šypteli pašnekovė, bet apgailestaudama skubiai priduria, kad šiemet gamta derliaus pašykštėjo. – Deja, šiais metais grybų nebuvo, tad likau ir be džiovintų grybų, ir, žinoma, be darbo.“

Vaikystės patiekalams konkurentų nėra

Nors Virginija sukaupusi išties solidų šeimininkės stažą, tačiau iš šiuolaikinių perdirbtų produktų pagaminti tie patys vaikystės patiekalai jau kitokio skonio.

„Vaikystės maistą prisimenu kur kas natūralesnį ir, aišku, skanesnį, – mintimis nuklydusi keletą dešimtmečių atgal taria Virginija. – Pamenu, kad cepelinus darydavome visai kitaip – tik iš tarkuotų bulvių, o į vidų mamytė dėdavo ne faršą, bet virtą mėsą ar naminę varškę.

Nepaprasto gardumo ir vaikystės skilandukai iš savo ūkyje išaugintų kiaulių mėsos. Padarytus skilandžius dėdavome į pintines ir kabindavome kur nors aukštai, kad pelės neprieitų ir kad neišnešiotų niekas, nes mūsų augo 10 vaikų, – gyvenimo detalėmis dalijasi pašnekovė. – Aš buvau vyriausia, tad turėjau visus į eilę surikiuoti. Mamytė blynus kepdavo dviejose keptuvėse. Visiems vaikams iškart pavalgyti neužtekdavo, tad pirmiausia pavalgydavo mažiausieji, o paskui – vyresnieji. Tokia tvarka namie būdavo.“

Sviestą mušdavo stiklainyje

Virginija gaminti išmoko tiesiog pagelbėdama mamai rūpintis devyniais jaunesniais broliais ir seserimis. O juk anuomet paruošti pietus gausiai šeimynai išties būdavo nemenkas darbas.

„Tarkuodavom bulves rankomis, blynus plakdavom rankomis – tokios virtuvės įrangos, kokią turi šiuolaikinės šeimininkės, nė sapnuoti nesapnavome. – Sviestą mušdavome irgi rankomis. Neturėjome vadinamosios „kalataukės“, todėl supildavome grietinę į stiklainį ir teliūškuodavome tol, kol susiplakdavo sviestas. Taip muštas sviestukas išeidavo labai skanus.“

„O kokiais saldėsiais vaikystėje smaližiaudavote?“ – pasiteirauju. „Pyragus mamytė labai retai kepdavo. Kur kas dažniau skanaudavome krosnyje keptų ir cukrumi apibarstytų obuolių. Juos valgydavome su pienu“, – štai tokias saldžias akimirkas prisimena Virginija.

Vietoj košės – anglies luitas

Kad ir kokia patyrusi šeimininkė būtų, komiškų situacijų virtuvėje kartais vis viena nutinka.

„Kepiau žagarėlius ir vietoje cukraus įdėjau druskos. Ji buvo labai smulki, tad nieko neįtardama užuot pasaldžiusi kepinį, jį gerokai pasūdžiau. Iškepusius žagarėlius daviau padegustuoti vyrui. Tada ir išaiškėjo tiesa. Bet taip nutiko tik kartą per visą gyvenimą“, – linksmai dėsto Virginija.

„Buvo ir dar vienas smagus nutikimas. Mano vyras mėgsta orkaitėje keptą tarkinę košę. Pašoviau ją kepti ir prisakiau vyrui žiūrėti, kada bus iškepusi. Jis, žinoma, pamiršo. Grįžtu į kambarį ir jaučiu degėsių kvapą. Atidarau orkaitę, o ten jau nieko panašaus į košę nebelikę – suanglėję viskas“, – šypseną keliančiomis virtuvės istorijomis dalijasi pašnekovė.

Virginija džiaugiasi iki šiol išsaugojusi dar jos močiutės gamintų patiekalų receptų. Vienas tokių – švilpikai, įdaryti pakepintais raugintais kopūstais. Tokius gamina ir abi pašnekovės dukros.

Jokio greitmaisčio

Toliau besišnekučiuojant Virginija atskleidžia ir patiekalus, prie kurių labiausiai linksta jos širdis. „Be galo mėgstu balandėlius. Darau juos ir su faršu, ir su grybais: dedi dalį džiovintų grybų, dalį šviežių, pagardini prieskoniais, pomidorų padažu ir pakepini. Labai skanu“, – tikina lipliūniškė.

O štai nemėgstanti Virginija sako greitųjų sriubų, makaronų bei kitų sparčiojo gyvenimo ritmo padiktuotų patiekalų.  „Nors turiu šešis anūkus, niekada nesu ragavusi kebabo. Prie to kiosko manęs netraukia“, – juokiasi ji.

Sveikas maistas – iš savų lysvių

Kiekvieną savaitę pasaulis eina iš proto dėl vis kitokių mitybos rekomendacijų bei dietų. Atidžiai į savo valgiaraštį žvelgia ir Virginija. Tiesa, jai nereikia gaišti laiko skaitant mokslininkų įžvalgas. Išmintinga moteris žino – sveikiausia valgyti tai, ką užsiauginai pats.

Šios nuostatos pašnekovė laikosi itin principingai ir stengiasi rinktis kuo natūralesnius produktus, pavyzdžiui, savame darže, ūkininkų ar ekologiškai užaugintą produkciją.

„Mano žentas atsiveža obuolių iš parduotuvės, o aš, kol turiu savų, neperku. Ir pomidorų žiemą neperku. Tiesiog tuo laiku jų nevalgau ir laukiu vasaros, kada pomidorų užaugs mano šiltnamyje“, – mitybos nuostatas išdėsto lipliūniškė Virginija ir kviečia šeimą pradžiuginti štai tokiais patiekalais.

Pikantiškas guliašas

Reikės:

700–800 g kiaulienos ar jautienos,

2 morkų,

3 svogūnų,

1 rauginto agurkėlio,

3–4 š. majonezo,

prieskonių,

grietinės,

pomidorų padažo,

trupučio garstyčių.

Gaminame

Kiaulieną supjaustyti kubeliais, ištrinti su prieskoniais, įdėti 3–4 šaukštus majonezo ir kelias valandas palaikyti šaldytuve.

Mėsą pakepinti keptuvėje, sudėti į puodą, įpilti vandens ir troškinti. Kol mėsa troškinasi, sutarkuoti morkas ir žiedais supjaustyti svogūnus. Juos kepinti keptuvėje, kol suminkštės. Paskui sudėti į puodą su mėsa.

Gaminame padažą

Nusemti dalį sultinio nuo mėsos, įdėti grietinės, pomidorų padažo ir truputį garstyčių. Įmaišyti šaukštą miltų, kad padažas būtų tirštesnis. Tada viską išplakti ir supilti į puodą. Sutarkuoti agurkėlį, sudėti į puodą, viską dar šiek tiek patroškinti. Skanaus!

Manų kruopų blynai su obuoliais

Reikės:

1 stiklinės manų kruopų,

3 stiklinių pieno,

2 kiaušinių,

2 š. miltų,

2 obuolių,

2 š. cukraus,

cinamono,

truputį kalendros,

druskos,

aliejaus kepimui.

Gaminame

Išvirkite ir ataušinkite manų košę, įmuškite kiaušinius, berkite miltus, cukrų, prieskonius, gerai išmaišykite tešlą. Sudėkite tarkuotus obuolius. Iš gautos tešlos aliejuje kepkite blynelius. Valgykite juos su grietine.

Purus obuoliuotis

Reikės:

6 kiaušinių,

200 g cukraus,

2 stiklinių miltų,

5–6 obuolių,

cinamono,

aliejaus.

Gaminame

Kiaušinius išplakti su cukrumi, paskui – su miltais. Skardą ištepti aliejumi, sukrėsti šiaudeliais pjaustytus obuolius. Tešlą pilkite ant obuolių ir kepkite 20 min. iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje. Iškepęs pyragas bus labai purus.

Bananų kokteilis

Reikės:

2 bananų,

1 litro pieno,

200 g jogurto.

Gaminame

Bananus nulupkite ir supjaustykite. Berkite į plaktuvą, pilkite pieną, jogurtą ir išplakite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.