Armėniškų Velykų pažiba – saldus plovas su razinomis

Artėja viena gražiausių metų švenčių, žyminčių atgimimą, – Velykos. Su šia švente atkeliauja ir malonūs rūpesčiai: dažomi margučiai, ruošiami tradiciniai patiekalai, puošiama stalas ar rengiami žaidimai. Daugelis ankstų rytą išsiruošia ir į bažnyčią, kurioje šventina atsineštus margintus kiaušinius. O kokios Velykų tradicijos kitose tautose? Štai armėnai Velykas švenčia beveik taip pat kaip ir lietuviai, tačiau jų šventinis stalas lietuviui neįprastas ir labai intriguojantis.

 Plovas su razinomis.<br> 123rf nuotr.
 Plovas su razinomis.<br> 123rf nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
  „Achtamar“ virtuvės šefė A.Mkrtchian pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.<br>  J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (20)

Lrytas.lt

Apr 16, 2019, 9:25 AM

Armėnai, kaip ir lietuviai, – krikščioniška tauta. Neretai gretinama su stačiatikių tikėjimu, kurį išpažįsta kaimyninė Sakartvelo valstybė, Armėnija yra viena seniausių krikščioniškų tautų. Istoriniai faktai liudija, kokią didžiulę kainą teko šaliai sumokėti už atsisakymą išvirsti į islamo tikėjimą, todėl iki šių dienų tikėjimas ir tradicijų laikymasis yra stipriai įsišakniję į armėnų gyvenimą.

„Velykos, žinoma, – viena laukiamiausių armėnų švenčių. Kai kuriems tai didesnė šventė nei Kalėdos, – apie tradicijas pasakoja restorano „Achtamar“ direktorė Dovilė Jatkauskaitė. – Armėnai, kaip ir lietuviai, šią Kristaus atgimimo šventę sutinka margindami kiaušinius, verdami kiaušinių lukštus ant virvelės, rungtyniaudami, kieno kiaušinio lukštas stipresnis, keliaudami į bažnyčią ir sėsdami prie šventinio stalo.“

Kiaušinių marginimas, pasak Dovilės, kiek skiriasi nuo lietuviams įprastų ornamentų. „Armėnai taip pat tradiciškai margina kiaušinius, tačiau pas juos labiau akcentuojami vynuogių lapai, pilių ar bokštų kontūrai arba petražolių lapeliai. Lietuvių dažnai naudojamas vaškas ne itin populiarus“, – atviravo restorano direktorė.

Taigi kokie gi patiekalai neatsiejami nuo Velykų?

Arminės Mkrtchian, restorano „Achtamar“ virtuvės šefės, teigimu, neabejotinai svarbiausias patiekalas yra saldusis plovas.

Iš Armėnijos dėl žavėjimosi maistu ir maisto kultūros propagavimo į Lietuvą atvykusi Arminė pasakojo, kad armėnų vaišių stalas niekada nebūna kuklus, tad ne išimtis ir Velykos.

„Saldus plovas, be abejo, yra tik dalis to, ką dažnas armėnas regi ant stalo ir ragauja. Daugelis mano tautiečių, ko gero, neįsivaizduotų Velykų ryto be keptos kiaušinienės su tam tikrais žalumynais. Toks patiekalas armėniškai vadinamas „tapakac bandžar“, – apie tradicijas kalbėjo virtuvės šefė. – Taip pat turime labai populiarų vegetarišką patiekalą, vadinamą „žengelov ac“. Tai lavašas, kuris yra įdaromas dešimčia skirtingų rūšių žalumynų.“

Labiausiai intriguojančiu patiekalu ji pavadino saldųjį pyragą, vadinamą gata. Į jo tešlą dedama moneta, ir tas, kuris atsipjauna jau iškepto pyrago gabaliuką ir randa monetą, sakoma, bus apdovanotas didžiule laime.

Kalbėdama apie senas armėniškas Velykų tradicijas restorano „Achtamar“ virtuvės vadovė A.Mkrtchian neaplenkė ir žuvies: „Ant armėnų Velykų stalo, be jau išvardytų patiekalų, galima rasti ir Sevano upėtakio. Jis gali būti virtas, patiektas su bulvėmis arba keptas orkaitėje, kepsninėje. Taip pat šalia patiekalo turi būti ir raudonojo vyno. Šis derinys simbolizuoja Kristaus kūną ir kraują“, – teigė A.Mkrtchian.

Būtų galima vardyti daugybę maisto rūšių ir jų pagaminimo būdų, bet be vieno patiekalo Armėnija nebūtų Armėnija – tai lavašas. Ši armėniška duona tiek svarbi tautos kultūrai, kad net buvo įtraukta į UNESCO nematerialaus kultūros paveldo sąrašą.

„Žinoma, be lavašo būtų sunku įsivaizduoti Armėnijos virtuvę, taip pat ir Velykų stalą, – atviravo restorano direktorė D.Jatkauskaitė. – Tai minkštas, plonas, neraugintas stebuklas, kuriuo nuo senų laikų mėgaujasi milijonai žmonių. Nuo lavašo atsiradimo iki šių dienų duona yra kepama karštose molinėse krosnyse.“

Velykų stalas turi ir dar vieną saldų patiekalą, kurį paminėtų kiekvienas armėnas. Kaip teigia restorano „Achtamar“ virtuvės šefė Arminė, tai Velykų duona, armėnų vadinama čoreku. „Tai saldi brijošės bandelės tipo duona. Saldi ir švelnaus skonio – ją itin mėgsta vaikai. Jos esminis išskirtinumas – skonis ir tai, kad ji gaminama tik kartą per metus, būtent per Velykas.“

Kalbėdama apie Velykų patiekalus ir jų autentiškumą restorano direktorė D.Jatkauskaitė užsiminė, kad tradicijos neaplenks ir restorano „Achtamar“.

„Religija, krikščionybė ir tokios šventės kaip Velykos ar Kalėdos yra svarbios kiekvienam armėnui, todėl ne išimtis ir mūsų restoranas, – teigė ji. – Norime žmonėms, jų šeimoms suteikti pačių geriausių emocijų, todėl ruošiame saldų plovą – patiekalą, neatsiejamą nuo armėniško Velykų stalo, kuriuo pavaišinsime nemokamai. Kaip ir kiekvienoje armėnų šeimoje, restorane „Achtamar“ pavaišinsime, pavalgydinsime ir išleisime visus, dovanoję pačią geriausią nuotaiką.“

Restoranas „Achtamar“

S. Konarskio g. 1/2, Vilnius

Telefonas rezervacijai 8~686 33338

el. paštas areviklt@gmail.com

„Facebook“ paskyra @AchtamarVilnius 

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.