Dangiškai skaniais tortais kitus lepinanti kėdainiškė pasidalijo savo receptais

Vienas pirmadienis mūsų redakcijoje buvo fantastiškas! Po savaitgalio užsilikęs snaudulys išgaravo ir akys plačiau atsivėrė, kai pamatėme į redakciją įžengiančią kolegę žurnalistę Džestiną Borodinaitę, nešiną... milžinišku tortu! „Na ir pietūs laukia“, – suplojome su bendradarbiais. Mat Džestina pačios keptu tortu lepina jau ne pirmą kartą ir kiekvienąsyk paragavus apsalusi siela atsiduria devintame danguje. Pasakiškas kolegės talentas.

 Kolegas prieš Velykas Džestina vaišino legendiniu varškės tortu „Angelo ašaros“.<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
 Kolegas prieš Velykas Džestina vaišino legendiniu varškės tortu „Angelo ašaros“.<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
Pirmąjį tortą Džestina iškepė savo dukters krikštynoms. <br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
Pirmąjį tortą Džestina iškepė savo dukters krikštynoms. <br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
 Pyragas „Angelo ašaros“.<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
 Pyragas „Angelo ašaros“.<br> A.Barzdžiaus („Rinkos aikštė“) nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Akvilė Kupčinskaitė, „Rinkos aikštė“

Apr 26, 2019, 2:17 PM, atnaujinta Apr 26, 2019, 2:22 PM

„Angelo ašaros“, – išpakavusi per pusę miesto pėsčiomis rūpestingai gabentą nešulį pristatė Džestina. Tortas – „Angelo ašaros“, o kolegė su tokiais kepiniais mums – tikra dangaus palaima!

Prasitarusi, kad jos namuose ant šventinio stalo visada būna tik namie kepti tortai, Džestina pasufleruoja rimtą iššūkį rubrikos „Gaminame su“ mėgėjams. Taip, kepti tortą – aukštasis pilotažas, bet kodėl gi Velykų proga nepakėlus šeimininkės kvalifikacijos artimųjų akyse? Būtinai pabandykite.

Ačiū mamai

„Džestina, kada pradėjai kepti tokio nuostabaus skanumo tortus? – sukirtusi gabalėlį (na, gerai – du), pasiteirauju kolegės ir skubu užtvirtinti komplimentą. – Dievaži, jei galėčiau, skirčiau tau auksinės šeimininkės prijuostę.“

„Reiktų padėkoti mamai, nes viskas prasidėjo nuo jos, – taria Džestina. – Nė viena šventė mūsų namuose neapsieidavo be naminio torto, nes ir mano tėtis didžiulis saldumynų mėgėjas, ir mudu su broliu mielai pasmaližiaujame. Esu įpratusi valgyti namie gamintus tortus. Savo skoniu jie nustelbia bet kokį, pirktą parduotuvėje.“

Suruošė visas krikštynų vaišes

Nustebau, bet, pasirodo, Džestinos tortų odisėja prasidėjo visai neseniai – kai ji susilaukė dukrelės Urtės, kuriai dabar ketveri.

„Ruošėmės švęsti Urtės pirmąjį gimtadienį ir krikštynas. Grįžau penktadienį iš darbo apie 17 val. ir kibau į vaišių ruošą. Užtrukau iki 5 val. ryto, bet viską – nuo užkandžių iki desertų – pagaminau pati. Šiek tiek numigusi, 8 val. kėliausi ruoštis į ceremoniją bažnyčioje“, – pribloškia kolegė.

Būtent dukros šventei Džestina iškepė savo pirmąjį tortą. Tiesa, su patyrusios mamos pagalba.

„Būgštavau, kad gali nepavykti, o proga labai svarbi, todėl paprašiau mamos padėti. Dviese iškepėme puikų dviejų aukštų tortą. Pirmą dieną suvalgėme vieną aukštą, o antrą dieną atvykusiems svečiams, pagražinusios ir papuošusios, patiekėme kitą aukštą. Visi manė, kad nupirkome dar vieną tortą, – pavykusiu kepiniu džiaugiasi kolegė. – Taip ir prasidėjo. Mėsos svečiams jau geriau nupirksiu ir papjaustysiu, bet štai tortą būtinai iškepsiu pati.“

Aklai vadovautis receptu – ne jai

Sėkmingai virtuvėje apšilusi kojas dabar Džestina drąsiai eksperimentuoja ir niekada receptu it kompasu aklai neseka. O kartais patiekalai apskritai gimsta tarsi iš niekur.

„Užsimanau troškinio, savo nuožiūra sumetu, ką turiu, ir štai – gardžiausias patiekalas jau garuoja ant stalo“, – lengvai tarsi kalbėtų apie orą pasakoja kolegė.

Imu įtarti, kad Džestina, matyt, turi trečiąją akį, kuri jai padeda žvitriai įminti įvairiausių patiekalų gamybos paslaptis. Virtuvę mano miela kolegė galėtų pavadinti tikra saviraiškos erdve – čia suktis jai niekada nepabosta, o ypač smagu, jeigu užsuka svečių, kuriuos gali iki soties privaišinti keliais skirtingais valgiais.

„Taip pat labai mėgstu ruošti žuvies patiekalus. Pastaruoju metu turėjau virškinimo negalavimų, tad įpratau valgyti ir labai daug daržovių.

Man itin svarbu namie ruoštas, šviežias maistas. Niekada neprigaminu pusei savaitės – ruošiu po mažiau, bet kasdien“, – mitybos ypatumus vardija pašnekovė.

Mažoji mamos pagalbininkė

„Ar tenka su dukra kariauti dėl saldumynų? Kai mama kepa tokius gardžius saldėsius, nežinau, kaip būnant vaiku įmanoma jiems atsispirti...“ – susimąstau.

„Urtė mėgsta saldumynus, bet ji ragauja. Neskuba iškart suvalgyti viso gabalėlio torto. Tikrai netenka raginti pirma užkąsti rimtesnio maisto, – pasidžiaugia Džestina ir atskleidžia, kad jos ketverių dukrelė jau tapo uolia virtuvės pagalbininke. – Urtė ir tešlą pamaišo, ir padeda virtuvėje susitvarkyti.

Kartą netyčia viską nudrėbiau ant žemės. Dukra sako: „Mama, tu pavargai. Sėsk, aš suplausiu indus.“ Aišku, buvo truputį neramu, bet juk nedrausi. Jeigu vaikas nori, reikia leisti jam pabandyti. Palypėjusi ant kedutės Urtė suplovė indus, iššluostė ir sudėliojo į vietas. Buvo gera žiūrėti.“

Prisvilusios bulvės planų nesugriovė

Džestina taip įgudusi suktis virtuvėje, kad jos iš vėžių čia neišmuštų niekas.

„Kartą laukdama draugės nusprendžiau paruošti užtepėlę. Reikėjo virtų bulvių. Užkaičiau. Aš esu barbė devyndarbė, tad kol bulvės virė, kažką pjausčiau, o paskui nuėjau ruošti stalo. Staiga nosį ėmė kutenti svilėsių kvapas. Mano bulvės! Viskas, patiekalui tokios nebetinka. Ką daryti? Čiupau cukiniją, supjausčiau ir išviriau. Užtepėlės skonis buvo puikus, o patiekalas – sveikesnis“, – nusijuokia Džestina ir pakliuvus į panašią situaciją ragina ne panikuoti, o kūrybingai pasukti galvą ir pasikliauti savo išmone.

Keps duoną

Sunku patikėti, kad meistriškai tortus kepanti kolegė dar nė karto nebandė iškepti duonos.

„Labai noriu išmokti kepti duoną. Mama patikino, kad tai nesunku, tad žadu pabandyti“, – šypteli ji.

Velykas Džestina sutiko tėvų namuose. Šventiniam šeimynos stalui ji ruošė dviejų rūšių pavasariškas gaivias mišraines ir, žinoma, šį tą saldaus.

Šokoladinis karamelinis tortas

Biskvitui reikės:

200 g miltų,

200 g cukraus,

125 g sviesto,

2 kiaušinių,

40 g kakavos miltelių,

1,5 šaukštelio kepimo miltelių,

2 šaukštų stiprios kavos granulių (kavos granules sumaišykite su nedideliu kiekiu karšto vandens),

175 ml pieno,

500 g maskarponės sūrio,

1 indelio (400 g) karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno „Rududu“,

šokolado drožlių (tortui papuošti).

Cukrų, sviestą ir kiaušinius išplakite iki purumo. Miltus, kakavos ir kepimo miltelius sumaišykite, persijokite ir po truputį vis pamaišydami pusę jų supilkite į sviesto masę. Pieną sumaišykite su paruošta kava ir taip pat tik pusę mišinio atsargiai pamaišydami supilkite į miltų masę. Galiausiai suberkite likusius miltus ir supilkite likusį pieną. Maišykite, kol viskas tolygiai susimaišys. Tešlą pilkite į apvalią torto formą, išklotą kepimo popieriumi, ir iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kepkite 40–50 min. Iškeptą biskvitą atvėsinkite ir supjaustykite į keturias dalis.

Kavos sirupui, kuriuo šlakstysite biskvitą, pasiruoškite stiprią kavą (apie 200 ml), ją užvirkite ir sumaišę su cukrumi (apie 70–80 g) atvėsinkite.

Torto pertepimui maskarponės sūrį sumaišykite su karamele.

Tortą sudedame štai taip. Pirmąjį biskvito blyną apšlakstykite kavos sirupu, užtepkite kremo, dėkite kitą biskvitą ir kartokite, kol visi biskvitai bus sutepti. Torto viršų taip pat padenkite kremu. Pabarstykite šokolado drožlėmis. Paruoštą tortą dėkite į šaldytuvą bent kelioms valandoms, o geriausiai nakčiai.

Tortas „Angelo ašaros“

Reikės:

160 g miltų,

80 g sviesto,

50 g cukraus,

1 kiaušinio trynio,

1 šaukštelio kepimo miltelių,

1 šaukšto grietinės.

Kiaušinio trynį išplakite su cukrumi, sviestu bei grietine. Į miltus suberkite kepimo miltelius, persijokite ir pusę miltų masės sumaišykite su prieš tai pasiruošta mase. Tada suberkite likusius miltus ir išminkykite tešlą. Tešlą dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą, suformuokite pagrindą bei kraštelius ir bent pusvalandį palaikykite šaldytuve.

Pertepimui reikės:

500 g varškės,

3 kiaušinių trynių,

šaukšto (12 g) manų kruopų,

10 g vanilinio cukraus,

200 g cukraus,

100 g grietinės.

Varškę išmaišykite su cukrumi ir vaniliniu cukrumi. Tuomet su kiaušinių tryniais, grietine ir manų kruopomis. Įdarą sudėkite ant atšaldytos tešlos pagrindo ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 min.

Torto viršus: Tortui pakepus 40 min., 3 kiaušinių baltymus išplakite su cukrumi ir paskirstykite ant orkaitėje kepamo torto. Tada kepkite dar 10 minučių, kol viršus ims ruduoti. Iškeptą tortą vėsinkite orkaitėje praviromis durelėmis, o paskui – šaldytuve.

Žuvies kepsnys

Reikės:

700 g jūros lydekos filė,

150 g sviesto,

100 g svogūnų,

280 g pievagrybių,

35 g petražolių,

35 g miltų,

200 ml pieno,

citrinpipirių,

druskos ir pipirų (pagal skonį).

Sviestą ištirpinkite įkaitintoje keptuvėje. Jame apkepinkite pusžiedžiais supjaustytus svogūnus, griežinėliais supjaustytus pievagrybius. Suberkite miltus bei prieskonius. Kepinį pagardinkite smulkintomis petražolėmis. Maišydami plona srovele supilkite pieną ir kepinkite keptuvėje, kol mišinys užvirs. Užvirus ant silpnos ugnies dar 5 min. pavirkite.

Žuvies filė apibarstykite citrinpipiriais ir apkepkite keptuvėje. Ant folijos dėkite sluoksnį prieš tai pasiruošto įdaro, iškeptą žuvies gabalėlį. Ant viršaus vėl įdaro sluoksnį. Folijos kraštus sulankstykite it voką. Įpilkite į keptuvę vandens ir, kai šis užvirs, apie 10 min. šildykite į foliją susuktą žuvį.

Šį patiekalą puikiai tinka patiekti su virtais ryžiais bei garintomis daržovėmis. Skanaus!

Kokosiniai triufeliai

Reikės:

250 g margarino,

2 šaukštų grietinės,

2 kiaušinių,

šaukštelio kepimo miltelių,

miltų,

2 indelių kondensuoto pieno (arba karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno „Rududu“),

kokoso drožlių.

Margariną sutarkuokite ir sumaišykite su grietine, kiaušiniais, kepimo milteliais bei miltais. Paruoštą tešlą dėkite į šaldytuvą. Atvėsusią tešlą sutarkuokite ir kepkite. Kepti iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje, kol paruduos. Kondensuotą pieną virkite apie 2 val. Jei rinkotės karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną „Rududu“, virti nereikia. Iškeptus traškius tešlos gabalėlius sumaišykite su kondensuotu pienu ir rankomis kočiodami rutuliukus pavoliokite kokoso drožlėse. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.