Patarė, kaip surengti vakarėlį namuose

„Jei artimiausiu metu planuojate surengti vakarėlį, ryžkitės drąsiems gastronominiams sprendimams. Siūlau nepasiduoti madoms,  geriausia ką galite padaryti – tai atsigręžti į sezoniškumą!“. Tokiu patarimu dalijasi žymus someljė Mindaugas Miežys, puikiai išmanantis ne tik vyno pasaulį, bet ir maisto tendencijas. 

Mindaugas Miežys puikiai išmano ne tik vyno pasaulį, bet ir maisto tendencijas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
Mindaugas Miežys puikiai išmano ne tik vyno pasaulį, bet ir maisto tendencijas. <br> Pranešimo autorių nuotr.
 Smidrai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Smidrai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 4, 2019, 5:26 PM, atnaujinta May 6, 2019, 11:09 AM

Jo įsitikinimu, kiekvienas gali sukurti restorano atmosferą savo namuose bei atskleidžia, kaip greitai virsti virtuvės ir gėrimų virtuozu. 

„Atkeliavus puikiems orams noras sukviesti draugus smagiam pobūviui kyla spontaniškai. Pirmoji taisyklė, kurios patarčiau laikytis ruošiant vaišes – tai ne vaikytis madų, to, kas „ant bangos“, o atsižvelgti į sezoną. Šviežias derlius padiktuos nuostabų meniu“, – įsitikinęs M.Miežys.

Profesionalaus someljė teigimu, netrukus piką pasieks smidrų sezonas, todėl būtų tikra nuodėmė jų nepatiekti kaip užkandžio. 

Žaliųjų smidrų skonis ypatingas – jie puikiai tinka kulinariniams šedevrams. Užtenka smidrus apvynioti griežinėliu gero kumpio, apšlakstyti aliejumi bei 15 minučių pašauti į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę – netrukus svečiams galėsite patiekti ryškų ir įsimintiną patiekalą. Skonio dermė dar labiau atsiskleis, jei šalia priderinsite baltą, jauną, lengvą vyną.

Ruošiant pagrindinį patiekalą M.Miežys siūlo leistis į dar didesnį nuotykį ir pasitelkti grilį. „Dabar leisti laiką gamtoje ypač smagu – čia maistas visuomet gardesnis. Mano siūlymas griliui – Lietuvos upėje pagauta žuvis. Greta jos puikiai derėtų baltasis, ąžuolo statinėje brandintas vynas

Jei norite ryškesnio mėsos patiekalo, kepkite mėsainius. Jiems tiks aukštos kokybės jautienos kepsnys arba plėšytos kiaulienos gabalėliai. Kaip savo srities atstovas, šalia rekomenduočiau Naujojo Pasaulio raudonąjį vyną – australišką ar net Tolimųjų Rytų, mat jie pasižymi šiek tiek degintomis natomis“.

Kalbėdamas apie desertus M.Miežys akcentuoja šviežius šalies vaisius ir uogas. „Mūsų regionas tikrai labai turtingas, turime nuostabių skonių ir spalvų, tad juos verta atskleisti maiste. Svečiai bus maloniai nustebinti, jei iškepkite sluoksniuotos tešlos pyragą su lietuviškų vaisių kremu. Jei šalia norėsite pasiūlyti taurę vyno, atminkite, jog desertų ir gėrimo spalva turi atitikti vieną kitą, o pats vynas turėtų būti vos vos saldesnis“, – pataria someljė.

Komentuodamas naujausiais užkandžių tendencijas M.Miežys sako, jog lietuviškumo tema šiemet kaip niekada ryški. 

„Kaip ir minėjau, gastronomijoje turbūt svarbesnis metų laikas ir tai, ką tuo metu galima rasti geriausio. Šiuo metu pastebima tendencija, kuomet patiekiami šiuolaikiškai interpretuoti tautiškos virtuvės patiekalai. 

Didžiausias šių metų mano atradimas – ilgai brandinti lietuviški lašiniai, patiekti su rožiniu šampanu. Norite tikėkite, norite ne, tačiau šie du komponentai tiesiog pritrenkė savo derme“, – sako M.Miežys.

Gegužės 3–4 d., Lietuvos parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vykusiose „Vyno dienose“ jis drauge su kolegomis pristatė netikėčiausias maisto ir gėrimų interpretacijas, pasakojo, kaip atrasti dermę, kuri paliktų įspūdį ir kviestų darsyk leistis į skonio nuotykius. M.Miežys atstovavo prekybos tinklo IKI vyno ir maisto studijai.

Šiame stende savo žiniomis ir patarimais taip pat dalinosi vyndariai iš Italijos ir Vokietijos bei geriausia šalies šampano eksperte tituluojama Jolanta Smičienė. 

Prekybos tinklo IKI komunikacijos vadovė Berta Čaikauskaitė teigė, jog parodos lankytojai galėjo paragauti ir klasikinių skonių, ir šiuolaikinių interpretacijų. 

„Viena svarbiausių gero užkandžio savybių – šviežumas. Parodoje lankytojams pasiūlėme tokius skonius, kuriuos jie nesunkiai galės atkartoti namuose, o ingredientų gamybai nereikia ieškoti skirtingose vietose. Labai džiugu, kad gastronomija sugrįžta prie lietuviškų, sezoninių gėrybių, kurių visuomet gausiai siūlome savo asortimente“, – sako B.Čaikauskaitė.  

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.