Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas. Net kelios dešimtys jų birželio 22 d. vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo Pauliaus Andriuškevičiaus tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“.
Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo Pauliaus Andriuškevičiaus tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“.
Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo Pauliaus Andriuškevičiaus tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“.
Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo Pauliaus Andriuškevičiaus tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“.
Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo Pauliaus Andriuškevičiaus tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“.
Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo Pauliaus Andriuškevičiaus tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“.
Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo Pauliaus Andriuškevičiaus tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“.
Druskininkų tortų turnyro dalyvio-mėgėjo Pauliaus Andriuškevičiaus tortas „Druskinė – saldusis natrio chloridas“.
Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava.
Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 13, 2019, 8:50 PM, atnaujinta May 14, 2019, 9:59 AM

Šią temą vienas iš pirmųjų į Torto turnyro dalyvių – konditerijos entuziastų – gretas užsiregistravęs vilnietis Paulius Andriuškevičius atskleidė labai išradingai. Jis iškepė du nedidelius tortus ir juos sujungė į vieną, tarsi tai būtų valgomosios druskos NaCl (natrio chlorido) molekulė. Natriui šiame torte atstovauja tamsus morkų tortas, chlorui – šviesus Estehazy tortas. Galutinę torto formą Paulius sukūrė panašią į druskinę, kurioje įberta druskos.

Skersmuo: 29 cm

Svoris: 3,150 kg

Morkų biskvitui:

4 kiaušiniai;

120 g medaus;

180 g alyvuogių aliejaus;

90 g kokosų žiedų sirupo;

100 g natūralaus jogurto;

250 g šviežių datulių;

100 g razinų;

300 g morkų;

100 g saulėgrąžų branduolių;

240 g ryžių miltų;

60 g kukurūzų miltų;

60 g krakmolo;

15 g kepimo miltelių;

10 g vanilinio cukraus;

5 g pyrago prieskonių.

Kremui morkų biskvitams:

60 g kokosų žiedų sirupo;

125 g sviesto;

250 g maskarponės sūrio;

150 g natūralaus jogurto;

1 žaliosios citrinos sulčių.

Morenginiams lakštams su anakardžiais:

8 kiaušinių baltymų;

žiupsnelio druskos;

160 g cukraus;

75 g kvietinių miltų;

200 g anakardžių riešutų;

žiupsnelio cinamono.

Kremui morenginiams lakštams pertepti:

125 g pieno;

125 g kokosų pieno;

120 g cukraus;

10 g vanilinio cukraus;

200 g „Rududu“ kondensuoto pieno;

300 g sviesto;

200 g džiovintų abrikosų;

4 kiaušinių trynių.

Iškepame morkų biskvitą

Elektriniu plaktuvu puode gerai išplakame kiaušinius ir medų. Į plakinį supilame alyvuogių aliejų, kokoso žiedų sirupą, natūralų jogurtą ir vėl gerai viską išplakame.

Sutriname datules ir razinas iki vientisos masės ir suberiame į plakinį.

Sutarkuojame morkas ir kartu su saulėgrąžomis suberiame į plakinį. Viską gerai išmaišome.

Atskirame dubenyje sumaišome visus birius produktus: ryžių miltus, kukurūzų miltus, krakmolą, kepimo miltelius, vanilinį cukrų ir pyrago prieskonius ir viską persijojame. Persijotus birius produktus suberiame į masę ir gerai išmaišome

Jei tortą gaminame 22 cm skersmens, tai tešlą daliname į keturias lygias dalis ir kepame atskirus biskvitus. Juos kepame 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 18-20 min.

Paruošiame kremą morkų biskvitams pertepti

Atšildytą sviestą išplakame su kokosų žiedų sirupu. Į plakinį sudedame maskarponės sūrį, natūralų jogurtą, žaliosios citrinos sultis ir vėl gerai išplakame.

Padedame į šaldytuvą 1–2 valandoms.

Paruošiame morenginius lakštus su anakardžiais

Kiaušinių baltymus išplakame su žiupsneliu druskos ir palaipsniui berdami cukrų plakame iki standžių putų.

Dubenyje sumaišome susmukintus anakardžių riešutus, kvietinius miltus ir cinamoną.

Palaipsniui į plakinį supilame smulkintų riešutų-miltų masę ir atsargiai įmaišome.

Jei tortą gaminame 16 cm skersmens, tai tešlą daliname į šešias lygias dalis ir kepame atskirus lakštus.

Lakštus kepame 130 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol švelniai paruduos ir lengvai nusiims nuo sviestu patepto kepimo popieriaus.

Pagaminame kremą morenginiams lakštams pertepti

Sumaišome pieną ir kokosų pieną. Vieną trečdalį pieno sumaišome su cukrumi, vaniliniu cukrumi, kiaušinių tryniais ir gerai išplakame.

Likęs pienas, nuolat maišant, pakaitinamas ant silpnos ugnies iki užvirimo.

Plona srovele, nuolat maišant, supilama pieno-trynių masė ir dar kartą pakaitinama iki užvirimo. Atvėsiname ir dedame į šaldytuvą 1 valandai.

Minkštą sviestą išplakame su „Rududu“, sudedame į kremą ir vėl gerai išplakame. Smulkiai supjaustome džiovintus abrikosus ir įmaišome į kremą.

Puošiame tortą

Morkų tortą apiberiame „druska“, kurią pasigaminame iš kokoso drožlių, biskvito trupinių ir juodos duonos trupinių.

Esterhazio tortą (druskinės dangtelį) dekoruojame kepintomis ir sūdytomis migdolų puselėmis.

Žodžio „S A L T“ raides išpjaustome iš likusio biskvito ir nudažome mėlynais konditeriniais dažais.

Ar Pauliaus tortas taps Tortų turnyro mėgėjų kategorijos nugalėtoju, spręs Druskininkų gimtadienio šventės lankytojai, kurie už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais galės ragauti tris jų tortus favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Kepant didįjį tortą bus panaudoti kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka net pačiam išskirtiniausiam tortui.

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City“ kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti prie šio turtingo skonio morkų ir morengų torto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.