Druskininkų tortų turnyras: šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras! 

Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais.<br>L.Burdenkovos nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

May 14, 2019, 2:55 PM, atnaujinta May 14, 2019, 10:52 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Druska, pasak Tortų turnyro dalyvės-mėgėjos Linos Burdenkovos, desertuose išryškina ir sustiprina šokolado skonį. Druskos kristalai suteikia papildomos traškios tekstūros ir stebina valgytojus neįprastu vaidmeniu.

Netikėtų derinių ir naujų skonių Lina ieško nuolat, nors vertina ir klasikinius desertus. Tinklaraščio „Miško žvėrys“ autorė tortus pradėjo kepti norėdama vaikų šventėms paruošti skanesnių ir sveikesnių gardumynų.

Pamažu jos tortai darėsi sudėtingesni ir įmantresni, sužavėjo techninė konditerijos pusė: kaip iš paprastų ingredientų galima išgauti tokius skirtingus skonius ir tekstūras. 

Tortai yra Linos būdas parodyti kitiems dėmesį, tad eidama į svečius ji dažniausiai nešasi ne gėles, bet tortą.

Šokoladinis tortas su sūria karamele ir druskos kristalais

Reikalingi produktai (24 cm skersmens dviejų aukštų arba 18 cm skersmens trijų aukštų tortui)

Biskvitams:

2 st. cukraus,

1 ¾ st. miltų,

¾ st. kakavos miltelių,

2 a. š. sodos,

1 a. š. kepimo miltelių,

1 a. š. druskos,

1 st. pasukų,

1 st. karštos kavos be tirščių,

½ st. rapsų aliejaus,

2 dideli kiaušiniai,

2 a. š. vanilės ekstrakto.

Šokoladiniam sūrios karamelės kremui:

200 g juodojo šokolado,

3/4 st. cukraus,

3 v. š. vandens,

1 st. riebios grietinėlės,

2 žiupsniai druskos kristalų.

Grietinėlės sluoksniui:

2 v. š. vandens,

1 ½ a. š. smulkios želatinos,

1 ½ st. atšaldytos riebios grietinėlės,

¾ st. miltelinio cukraus (pudros),

1 vanilės ankšties.

Papuošti: 

druskos kristalų.

Kaip gaminti

Biskvitas. Orkaitę įkaitiname iki 175 laipsnių. Kepimo formas ištepame sviestu, dugną išklojame kepimo popieriumi.

Dubenyje sumaišome sausus produktus: cukrų, miltus, kakavą, sodą, kepimo miltelius ir druską. Maišydami supilame pasukas, karštą kavą, aliejų, kiaušinius ir vanilės ekstraktą. Viską išmaišome iki vientisos masės.

Tešlą supilame į kepimo formas ir kepame apie 40 minučių. Atvėsiname.

Šokoladinis sūrios karamelės kremas. Šokoladą susmulkiname ir suberiame į karščiui atsparų dubenį. Cukrų su vandeniu sumaišome puode storu dugnu. Kaitiname ant vidutinės kaitros, kol sirupas užvirs ir nusidažys tamsiai geltona gintaro spalva. 

Kol sirupas verda, pakaitiname grietinėlę iki virimo (bet neužviriname). Kai sirupas jau patamsėjęs, nukeliame nuo kaitros ir maišydami supilame grietinėlę. Tai darome labai atsargiai, nes karamelė iš pradžių labai smarkiai putoja. Maišome, kol cukrus visiškai ištirps. Tuomet įberiame druskos, dar kartą išmaišome ir supilame karamelę ant šokolado. Palaikome 5 minutes ir gerai išmaišome. Uždengiame maistine plėvele ir paliekame kambario temperatūroje 1-2 valandoms, kad kremas sukietėtų ir taptų tepamos konsistencijos.

Grietinėlės sluoksnis. Į nedidelį dubenėlį supilame vandenį ir tolygiai išbarstome želatiną. Leidžiame jai išbrinkti – tai užtrunka apie 10 minučių. Išbrinkusią želatiną ištirpiname vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Įpilame kelis šaukštus šaltos grietinėlės ir atvėsiname.

Likusią grietinėlę išplakame su cukraus pudra ir vanilės ankšties sėklomis. Baigiant plakti, plona srovele supilame želatiną ir išplakame grietinėlę iki standumo.

Surenkame tortą. Ant tortinės dedame pirmąjį biskvito sluoksnį, aptepame šokoladiniu-karameliniu kremu ir užbarstome druskos kristalų. 

Ant viršaus paskirstome plaktą grietinėlę ir uždengiame ją apverstu biskvitu. Jei konstruojame trijų aukštų tortą, iš pradžių dedame pusę grietinėlės, o ant antrojo biskvito vėl tepame šokoladinį-karamelinį kremą ir paskleidžiame likusią grietinėlės dalį. Viršutinį biskvitą aptepame kremu ir apibarstome druskos kristalais.

Galima kremą pašildyti vandens garų vonelėje arba mikrobangų krosnelėje ir aplieti ne tik torto viršų, bet ir kraštus. Linai labai patinka „nuogi tortai“, tad savo tortą renka torto žiede, o šonus palieka neuždengtus.

Palikite tortą šaldytuve 6 valandoms, o geriausia – per naktį. Gerai uždengtą tortą galima laikyti iki 3 dienų.

Linos kepto torto kviečiame paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d. Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti trijų mėgėjų tortų – favoritų, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima jausti šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava.

Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją – joje rasite ir kavą, kuri puikiai derės prie šio šokoladinio torto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą