Druskininkų tortų turnyras: nekeptas sūrios karamelės tortas „Sūrūs Baltijos linkėjimai“

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Nekeptas sūrios karamelės tortas „Sūrūs Baltijos linkėjimai“.<br> V.Jonauskės nuotr.
Nekeptas sūrios karamelės tortas „Sūrūs Baltijos linkėjimai“.<br> V.Jonauskės nuotr.
Nekeptas sūrios karamelės tortas „Sūrūs Baltijos linkėjimai“.<br> V.Jonauskės nuotr.
Nekeptas sūrios karamelės tortas „Sūrūs Baltijos linkėjimai“.<br> V.Jonauskės nuotr.
Nekeptas sūrios karamelės tortas „Sūrūs Baltijos linkėjimai“.<br> V.Jonauskės nuotr.
Nekeptas sūrios karamelės tortas „Sūrūs Baltijos linkėjimai“.<br> V.Jonauskės nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

May 15, 2019, 2:50 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Viliojantį tortą mėgėjų turnyrui pristato Vilma Jonauskė - maisto gamyba, kelionėmis ir motinyste besimėgaujanti chemijos doktorantė, savo virtuvėje mėgstanti išbandyti ką nors naujo. 

Vilma yra gimusi ir užaugusi Klaipėdoje, Baltijos jūra jos širdyje užimą ypatingą vietą, todėl šiuo tortu ji siunčia sūrius linkėjimus Druskininkams nuo pajūrio. Nors derindama studijas, motinystę ir darbą ji neturi prabangos skirti daug laiko tortams gaminti, vaikus per jų šventes visada lepina savo gamintais skanėstais. 

Šį lengvai pagaminamą tortą dievina tiek vaikai, tiek ir jų tėvai, o Vilmos dukra savo gimtadieniui jo prašo kasmet! 

Nekeptas sūrios karamelės tortas „Sūrūs Baltijos linkėjimai“

Reikalingi produktai

Karameliniams spragėsiams:

50 g kukurūzų sėklų,

30 g sviesto,

25 g rudojo cukraus,

35 g cukraus sirupo,

1/8 šaukštelio sodos.

Pagrindui:

2,5 pakelio visagrūdžių „Selga“ sausainių,

1 indelis virto kondensuoto pieno arba „Rududu“,

200 g sūdyto sviesto arba paprasto sviesto + 0,5 šaukštelio druskos.

Gaminame karamelinius sparagėsius

Įkaitiname orkaitę iki 150 laipsnių. Kukurūzų sėklas išspraginame puode su dangčiu. Tam reikia į įkaitintą puodą įdėti šaukštelį sviesto ir suberti sėklas. Puodą iš karto uždengiame dangčiu ir vis pajudiname, kol pradės pokšėti. Kai sėklos nustos pokšėti, spragėsiai bus paruošti. 

Gaminame kukurūzų karamelę

Kukurūzų karamelei puode užviriname visus ingredientus, išskyrus sodą. Kai masė užvirs, ją nukeliame nuo ugnies ir suberiame sodą, greitai išmaišome. Karamelę supilame ant išspragintų kukurūzų ir išmaišome. Šiame etape nebūtina stengtis, kad kiekvienas spragėsis būtų padengtas karamele. Viską sudedame į kepimo skardą ir kepame 30-40 minučių, kas 10 minučių permaišydami. Pamaišyti būtina, kad visi spragėsiai vienodai pasidengtų karamele ir tolygiai keptų.

Paruošiame pagrindą

Sausainius smulkiai sulaužome į didelį dubenį. Puode, kaitindami ir nuolat maišydami, ištirpiname sūdytą sviestą (arba paprastą sviestą bei druską) ir virtą kondensuotą pieną, kol gausis vienalytė masė. Rekomenduojama maišyti ne šaukštu, o plakimo šluotele – dėl jos ingredientai geriau susijungia. Išvirusią sūrios karamelės masę užpilame ant sausainių ir gerai išmaišome. Formuojame norimos formos tortą ir aplipdome karamelizuotais spragėsiais. Palaikome šaldytuve per naktį, kol suminkštės sausainiai ir masė sustings.

Vilmos torto kviečiame paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d. Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti trijų mėgėjų tortų – favoritų, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima jausti šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava.

Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją – joje rasite ir kavą, kuri puikiai derės prie šio sūrios karamelės torto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.