Druskininkų tortų turnyras: šokoladinis karamelinis tortas

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Šokoladinis karamelinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šokoladinis karamelinis tortas.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
 Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava.<br> Organizatorių nuotr.
 Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava.<br> Organizatorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

May 23, 2019, 1:08 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Virginijos Šepetytės gyvenime konditerija užima gan nedidelę laisvalaikio dalį, tačiau su kiekvienu iškeptu tortu ji vis labiau supranta, jog norėtų prie jų dirbti daugiau. Kiekvienas tortas pirmiausiai gimsta Virginijos vaizduotėje. Ji sudėlioja tinkamą kompoziciją, spalvinę gamą ir tik tada kyla rankos visa tai perteikti realybėje.

Tortų turnyrui Virginija parinko šokoladinį karamelinį skonį. Karamelės ir druskos duete labai gerai atsiskleidžia saldumo ir sūrumo santykis, žemės riešutai suteikia papildomo skonio kremui, o sodrus juodasis šokoladas ir gaivus maskarponės bei grietinėlės kremas su sūria karamele atsiskleidžia nepaprastai gardžiu skoniu.

Šokoladinis karamelinis tortas

Reikalingi produktai 18-20 cm skersmens tortui

Biskvitui:

250 g kambario temperatūros sviesto,

440 g cukraus,

4 L dydžio kiaušinių,

400 g miltų,

80 g kakavos,

2,5 arb. š. kepimo miltelių,

0,5 arb. š. druskos,

350 ml pieno,

1 pak. vanilinio cukraus.

Karameliniam kremui:

270 g „Rududu“,

100 g minkšto sviesto,

100 g kepintų sūdytų žemės riešutų.

Šokoladiniam kremui: 

100 g juodojo šokolado,

200 ml plakamosios grietinėlės 36%.

Maskarponės ir grietinėlės kremui:

150 ml plakamosios grietinėlės 36%,

60-70 g maskarponės sūrio,

20 g cukraus pudros,

žiupsnelio citrinos rūgšties.

Tortui sulaistyti:

60 ml šilto vandens,

20 g cukraus.

Kaip gaminti

Iškepame biskvitą. Sumaišome miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Labai svarbu mažiausiai tris kartus persijoti mišinį, kad į vidų patektų kuo daugiau oro. 

Kitame dubenyje plakame minkštą sviestą ir per kelis kartus suberiame cukrų bei vanilinį cukrų. Toliau plakant įmušame po vieną kiaušinį, tik neskubėkite visų kiaušinių sudėti iš karto. Plakame mažiausiai 5 minutes, kol masė padidės ir visi produktai susijungs į bendrą tekstūrą. Plakame toliau mažiausiu greičiu ir po truputį pilame pieną. Kai pienas gerai išsimaišo, nustojame plakti. 

Toliau per tris-keturis kartus suberiame paruoštą miltų mišinį. Svarbu neskubėti ir nepermaišyti masės. Tešla gaunasi labai švelnios lygios tekstūros. 

Pasiruošiame kepimo formą: ją patogiausia iškloti kepimo popieriumi, vėliau bus patogiau ištraukti iškepusį biskvitą. Atsargiai supilame pasiruoštą tešlą į formą. 

Įkaitiname orkaitę iki 180 laipsnių ir kepame biskvitą apie 40-50 minučių. Pirmas 20 minučių neatverkite orkaitės durelių ir netikrinkite biskvito, kad jis nesukristų. Ataušinkite kepinį ir neskubėkite jo iš karto supjaustyti. Biskvitas gaunasi drėgnas, sodraus skonio. Jeigu naudojamos 18-20 cm skersmens kepimo formos, tuomet ataušusį biskvitą galima drąsiai supjaustyti į 4-5 ar daugiau dalių. Kuo didesnę formą naudosite, tuo žemesnis ir platesnis tortas gausis.

Paruošiame karamelinį kremą. Minkštą sviestą šaukštu išsukame su „Rududu“. Kai kremas bus vientisos tekstūros, suberiame nesmulkintus riešutus ir gerai išmaišome. 

Paruošiame šokoladinį kremą. Į dubenį sulaužome šokoladą. Į kitą puodą pilame grietinėlę ir ją kaitiname iki virimo. Kai tik pasirodo patys pirmieji burbuliukai, iš karto nukeliame nuo kaitlentės. Karštą grietinėlę pilame ant šokolado ir kelias minutes paliekame ramybėje. Tada šluotele maišome, kol šokoladas ištirps. Visiškai atšaldome šokoladinį kremą. Geriausia jį laikyti per naktį šaldytuve. Kai atšąla, suplakame elektriniu plaktuvu. Kremas būna tvirtas, purus bei išlaikantis formą.

Paruošiame maskarponės ir grietinėlės kremą. Grietinėlę pilame į dubenį ir plakame didžiausiu elektrinio plaktuvo greičiu. Kai grietinėlė pradeda tirštėti, beriame labai nedidelį kiekį citrinos rūgšties ir dar šiek tiek paplakame. Grietinėlė turi būti ne skysta, o puraus kremo konsistencijos. Maskarponę šaukštu išmaišome su cukraus pudra. Abi pasiruoštas mases sujungiame. Kremas gaunasi lengvas, purus ir išlaiko savo formą. 

Paruošiame sirupą tortui sulaistyti. Šiltame vandenyje ištirpiname cukrų ir atvėsiname. Galima papildomai įpilti šaukštą brendžio. Nuo to biskvito skonis taps tik dar sodresnis. 

Surenkame tortą. Tortą surenkame toje pačioje formoje, kurioje ir kepėme. Tortinės formos šonus ir dugną padengiame kepimo popieriumi, kad paruoštas tortas lengvai išsiimtų. Ant tortinės dugno dedame pirmąjį biskvitą, jį suliejame keliais šaukštais paruošto sirupo. Sudedame visą karamelinį kremą ir išlyginame. 

Dedame antrąjį biskvitą, sulaistome sirupu ir dedame antrąjį šokoladinį kremą. Dedame trečiąjį biskvitą, sulaistome ir padengiame trečiuoju grietinėlės-maskarponės kremu. Uždengiame ketvirtuoju biskvitu, sulaistome sirupu. Labai svarbu torto iš karto nepjaustyti, leisti jam pastovėti. Taip atsiskleis ir susijungs visi skoniai. Galiausiai puošiame tortą. 

Virginijos torto kviečiame paragauti Tortų turnyro šventėje birželio 22 d. Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti trijų mėgėjų tortų – favoritų, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima jausti šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava.

Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją – joje rasite ir kavą, kurią galėsite priderinti ir prie šio šokoladinio karamelinio torto. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.