Druskininkų tortų turnyras: šokoladinis tortas su varškės sūrio kremu ir sūria karamele

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Šokoladinis tortas su varškės sūrio kremu ir sūria karamele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Šokoladinis tortas su varškės sūrio kremu ir sūria karamele.<br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 13, 2019, 12:57 PM, atnaujinta Jun 13, 2019, 1:00 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Nijolė Miknevičiūtė-Katinienė yra informacinių technologijų mokytoja, dirbanti Alantos technologijų ir verslo mokykloje. Jai labai patinka gaminti maistą, tuo pačiu ir desertus. Alantiškei visad įdomu pagaminti kažką naujo, išbandyti save. 

Tortų turnyrui Nijolė šį tortą ruošia neatsitiktinai. Vasario mėnesį Rygoje jai teko ragauti sūrios karamelės saldainių „Karvutė“. Tuomet ji pabandė sugalvoti, kaip sūrią karamelę suderinti torte su kitais skoniais. Pavyko puikus tortas!

Šokoladinis tortas su varškės sūrio kremu ir sūria karamele

Reikalingi produktai

Biskvitui:

500 g miltų,

500 g cukraus,

100 g kakavos,

3 a. š. kepimo miltelių,

2 a. š. druskos,

4 kiaušiniai,

120 g sviesto,

120 ml aliejaus,

560 ml pieno,

2 a. š. acto.

Karamelei:

300 g cukraus,

75 ml vandens,

300 g grietinėlės 30 proc. riebumo,

50 g sviesto,

1 a. š. jūros druskos.

Kremui:

500 g kreminės varškės,

200 g sviesto,

200 g miltelinio cukraus.

Kaip gaminti

Iškepame biskvitą. Iš visų ingredientų užmaišome tešlą. Iškepame 3 biskvitus įkaitintoje iki 170 °C temperatūros orkaitėje. 

Paruošiame karamelę. Sumaišome ir užkaičiame vandenį ir cukrų. Verdame ant vidutinės ugnies nemaišydami, tik periodiškai kresteldami, kad cukrus nepriliptų prie dugno ar kraštų. Verdame, kol karamelė taps gražios gintarinės spalvos. Kitame inde užkaičiame grietinėlę ir kaitiname, kol užvirs. Kai karamelė tampa gražios gintaro spalvos, nuimame puodą nuo ugnies, įmaišome sviestą bei druską. Masę išmaišome, supilame dalimis karštą grietinėlę. Išmaišius vėl užkaičiame masę 5 minutėms, kol ji tampa vientisa. 

Nukėlę nuo ugnies perpilame į stiklinį ar keraminį indą, uždengiame maistine plėvėle, kad ji liestųsi su karamelės paviršiumi ir leidžiame atvėsti. Atvėsusią karamelę pastatome 2-3 valandoms į šaldytuvą. 

Paruošiame kremą. Visus ingredientus suplakame plaktuvu iki vientisos masės.

Surenkame tortą. Biskvitą sutepame kremu, vėliau iš kremo padarome bortelį, pilame kelis šaukštus karamelės, dedame kitą biskvitą, bet labai nespaudžiame, kad nepratrūktų bortelis ir neištekėtų karamelė. Su antruoju biskvitu kartojame tą patį, kaip ir su pirmuoju. Puošiame pagal savo skonį.

Nijolės torto paskanauti galėsite Tortų turnyro šventėje birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio šokoladinio torto su varškės sūrio kremu bei sūria karamele. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.