Druskininkų tortų turnyras: tortas „Napoleonas“

Pernai daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“, šių metų pradžioje įvertintas apdovanojimu, virsta gardžia tradicija – šiemet šalyje organizuojamas pirmasis tortų turnyras! 

Tortas „Napoleonas“. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Napoleonas“. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Napoleonas“. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Tortas „Napoleonas“. <br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 14, 2019, 4:06 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną net nedidelę šventę baigia gardus tortas.

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Vaidoto Mormoko darbinė veikla susijusi su statybomis, o laisvalaikiu jis pasineria į visai kitokią mėgstamą veiklą – maisto gaminimą. 

Virtuvėje Vaidotas mėgsta eksperimentuoti nuo pat vaikystės. Tada jį labiausiai domino saldumynai, kurie ir buvo patys pirmieji konditeriniai eksperimentai. Su seserimi jis išbandė ne vieną „Tinginio“ ar kitų lengvai pagaminamų, dažniausiai nekeptų desertų receptą. 

Vėliau susidomėjo rimtesniais, sudėtingesniais konditeriniais gaminiais. Tik kuo toliau, tuo mažiau laisvo laiko likdavo bandymams virtuvėje, tačiau susidomėjimas tortų gamyba išliko. 

Vaidotas mėgsta savo šeimyną palepinti desertu ar tortu, jų šeimos favoritas – „Napoleonas“. Šį tortą Vaidotas gamins ir Tortų turnyrui, o druskos temą atskleis jo dekore.

Tortas „Napoleonas“

Reikalingi produktai

Lakštams:

400 g sviesto,

4 stiklinės miltų,

1 stiklinė 30 proc. grietinės.

Kremui:  

300 g sviesto,

1 stiklinė miltų,

1,5 stiklinės pieno,

2 stiklinės cukraus,

pakelis vanilinio cukraus,

6 kiaušinių tryniai.

Kaip gaminti

Paruošiame lakštus. Šaltą sviestą smulkiai sukapojame su miltais, supilame grietinę ir minkome, kol gausis vientisa blizgi tešla. Tešlą atšaldome šaldytuve per naktį arba bent keletą valandų iki gaminimo. 
Tešlą padaliname į 7 atskirus vienodo dydžio gabalėlius, kiekvieną iškočiojame ant miltais pabarstyto paviršiaus. Lakštus subadome šakute ir kepame 195 laipsnių karščio orkaitėje apie 8-10 minučių.

Paruošiame kremą. Pasiruošiame du puodus. Pirmame puode ant lėtos ugnies išlydome sviestą, suberiame miltus ir kiek pakaitiname. Į antrajį puodą suberiame cukrų, vanilinį cukrų, supilame pieną ir kaitiname iki virimo. Nuolat maišant, karštą skystį supilame ant kiaušinių trynių, gerai išmaišome ir vėl statome ant ugnies kol užvirs ir intensyviai maišome. Kremo konsistencija turi būti grietinės tirštumo, vėsdamas kremas dar labiau sutirštės. Kremą atvėsiname ir pertepame atvėsusius lakštus. Vieną torto sluoksnį pertepame juodųjų serbentų arba spanguolių džemu.

Vaidoto torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City“ kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie šio torto „Napoleonas“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.