Druskininkų tortų turnyras: tortas „Jūros paslaptys“

Šių metų pradžioje apdovanojimu įvertintas bei praėjusiais metais daugiau nei 100 konditerijos profesionalų ir entuziastų subūręs Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtas projektas „100 tortų Lietuvai“ šiais metais virsta gardžia tradicija – šalyje organizuojamas pirmasis Tortų turnyras!

J.Augustaitienės tortas „Jūros paslaptys“. <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
J.Augustaitienės tortas „Jūros paslaptys“. <br> Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 20, 2019, 6:00 PM

Jo dalyviai – profesionalūs konditeriai ir mėgėjai, entuziastai savo pavyzdžiu atskleis šio amato galimybes bei svarbą: juk kiekvieną, net nedidelę, šventę baigia gardus tortas

Net kelios dešimtys jų birželio 22 dieną vainikuos 225-ąjį Druskininkų gimtadienį. Ta proga pirmojo Tortų turnyro tema – druska!

Justina Augustaitienė iš Jonavos kepti saldumynus pradėjo sulaukusi 14 metų, o būdama šešiolikos jau pajuto, jog būtent tai ir yra jos pašaukimas. Baigusi vidurinę mokyklą ji įstojo į Maisto pramonės ir prekybos mokymo centrą, įgijo konditerės specialybę. 

Konditerija jos gyvenime užima itin svarbią vietą, nes virtuvėje atsipalaiduoja, čia geriausiai atsiskleidžia jos kūrybiškumas. 

Tortų turnyrui Justina nusprendė dalyvauti su tortu, kuriame susilieja žaliųjų citrinų rugštelė su šokolado švelnumu ir virsta gaiviu lengvu tortu. 

Druskos temą Justina atskleis dekoruodama tortą. Jis bus mėlynas, lyg banguojanti jūra, nešanti į krantą sūrius druskos kristalus.

Tortas „Jūros paslaptys“

Reikės

Šokoladiniam biskvitui:

150 g miltų, 

70 g cukraus,

50 g šokolado,

50 g sviesto,

50 g maltų lazdynų riešutų,

4 kiaušinių,

80 g kefyro,

5 g kepimo miltelių,

2 g druskos.

Špinatų biskvitui: 

230 g miltų, 

215 g cukraus,

5 kiaušinių,

10 g kepimo miltelių, 

150 g špinatų, 

65 g ir 3 šaukštų aliejaus,

2 šaukštų citrinų sulčių.

Žaliųjų citrinų kremui: 

3 kiaušinių trynių, 

20 g krakmolo, 

10 g želatinos, 

4 žaliųjų citrinų žievelių,

100 g cukraus,

250 g žaliųjų citrinų sulčių,

2 g druskos,

250 g maskarponės.

Šokoladiniam kremui: 

4 kiaušinių trynių, 

30 g krakmolo, 

10 g želatinos,

2 žaliųjų citrinų žievelių,

300 g grietinėlės,

300 g pieno,

200 g šokolado.

Sviestiniam kremui:  

200 g sviesto,

1 skardinės saldinto sutirštinto pieno.

Koralų dekoracijoms: 

90 g vandens,

10 g miltų,

2 g druskos,

40 g aliejaus.

Kaip gaminti

Iškepame šokoladinį biskvitą. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Atskirai sumaišome birius produktus ir kefyrą palaipsniui sumaišome su išplaktais kiaušiniais. Šokoladą su sviestu išlydome ir įmaišome į masę. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių. 

Iškepame špinatų biskvitą. Kiaušinius išplakame su cukrumi. Toliau plakant silpna srovele supilame 65 gramus aliejaus. Špinatus su 3 šaukštais aliejaus ir citrinos sultimis sumalame. Palengva įmaišome miltus su kepimo milteliais. Kepame iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Paruošiame žaliųjų citrinų kremą. Trynius sumaišome su krakmolu, cukrumi, druska ir želatina. Supilame sultis, sudedame žieveles. Verdame ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kol sutirštės. Nukeliame nuo ugnies, uždengiame plėvele (kad liestųsi su kremu) ir leidžiame atvėsti iki kambario temperatūros. Į atvėsusi kremą įmaišome maskarponę.

Paruošiame šokoladinį kremą. Trynius sumaišome su krakmolu ir želatina. Supilame pieną, sudedame žieveles. Verdame ant nedidelės ugnies, nuolat maišydami, kol sutirštės. Nukėlus nuo ugnies sudedame smulkintą šokoladą, pora minučių palaikome ir gerai išmaišome. Uždengiame plėvele (kad liestųsi su kremu) ir leidžiame atvėsti. Išplaktą grietinėlę įmaišome į kremą.

Formuojame ir puošiame tortą. Skirtingus biskvitus sluoksniuodami sutepame skirtingais kremais. Torto papuošimui pagaminame sviestinį kremą. Kambario temperatūros sviestą išplakame iki purumo, pilame saldintą pieną ir gerai išplakame. Paruošiame koralų dekoracijas. Miltus, druską sumaišome su vandeniu ir iš lėto plakant šluotele supilame aliejų. Į keptuvę supilame masę ir gerai pakepame, kad išgaruotu apie 90proc. vandens. Šviestiniu kremu aptepame susluoksniuotą tortą ir puošiame koralų dekoracijomis. 

Justinos torto kviečiame paragauti į Tortų turnyro šventę birželio 22 d., šeštadienį, Druskininkuose. Čia miesto gimtadienio šventės lankytojai, už simbolinę sumą įsigiję bilietą ir tapę tortų vertintojais, galės ragauti tris mėgėjų tortus – favoritus, o gautos lėšos bus skirtos Maltos ordino globojamiems senoliams. Jiems taip pat bus perduoti pinigai, surinkti už didįjį Druskininkų gimtadienio tortą, kurį miestui dovanoja prieskonių gamintoja „Santa Maria“. Jį kepant bus naudojama ypatinga druska – itin kokybiški „Santa Maria“ akmens druskos kristalai, kurie tinka ir pačiam išskirtiniausiam tortui. 

Šventės dalyviai galės mėgautis ir „Paulig“ kava. Šio gėrimo ir maisto derinimas šiuo metu sparčiai populiarėja. Kava ir maistas dera tada, kai turi bendrų skonių, pavyzdžiui, kava visada tinka su šokoladu, nes ir kavos skonyje galima justi šokoladą. Kavą derinti prie torto galima ir kontrastų principu, pavyzdžiui, prie turtingo, riebaus torto dera šviesi, vaisiška juoda kava. Tiek tamsios, skirtos gerti su pienu, tiek šviesios vaisiškos kavos sudaro „Paulig City” kavos liniją, kurioje rasite kokią kavą priderinti ir prie torto „Jūros paslaptys“. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.